2019.11.19. 11:59:21 9796 258

Bizarr adalékanyagok, amiket Te is megeszel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A minap kaptunk egy kis dobozba csomagolt vattacukrot, szép pinket, s mivel vattacukrot eddig csak búcsúban ettünk, gyorsan el is olvastuk a hozzávalókat. Vajon a dobozos változat is csak cukorból és színezékből készül? Mindenkit megnyugtatunk - igen, nem mintha ezek az egészséges étrend alappillérei lennének, de legalább nem műanyagból állt a lista. Ugyanakkor a valódi kármin elnevezésű ételfesték felkeltette az érdeklődésünket. Most akkor mit is eszünk?

Bíbortetű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bíbortetű

Szóval kármin. Felcsaptuk rögtön a wikipédiát, a modern emberek értelmező kéziszótárát, és meg is kaptuk a választ. Ha már itt jártunk, kerestünk még pár bizarr összetevőt, alapanyagot és adalékot, amit az ételekbe rejtve - nos, jó ízűen elfogyasztunk, pedig ha tudnánk, hogy valójában mi is az, vagy éppen mit okozhat (lásd. sűrítőanyagok), nem biztos, hogy így tennénk.

Valódi kármin

Ez nem lesz szép. Van egy tetű fajta, amiből porítás után szép piros, egész pontosan kárminvörös szín vonható ki. A bíbortetű a pajzstetvek családjába tartozik, és a fent látható fügekaktusz egyik élősködője, valamint a valódi kármin festék alapanyaga. Nyugodjunk meg, már az aztékok is ismerték, szóval alaposan tesztelték az évszázadok során, tehát biztonságos összetevőről van szó, még ha nem is túl gusztusos. A 16. században például kármin-őrületben élt egész Európa, a divat- és szépségipar, majd az élelmiszeripar rendesen csúcsra járatta a pajzstetveket, és azóta is előszeretettel használják. Nemcsak a szájacskánkra kenjük, hanem meg is esszük.

Vanília aroma

A vanília aroma, meg a többi fincsi ízű aroma, ami kissé édeskés, egyetlen alapanyagnak köszönheti az egyedi ízvilágot, a hódzsírnak, avagy kasztóreumnak. Ez pedig a hódok hátsó fertályán, egészen konkrétan a végbélnél helyezkedik el, azokban a mirigyekben, melyek a hím hódok területmegjelölésre, a nőstények pedig csábításra használnak. A fincsi vanília puding, fagyi meg a többiek ettől olyan mennyei, és legalább természetes. :)

Sűrítőanyagok

Sajnos még mindig túl sűrűn találkozhatunk ezekkel a feliratokkal a a vajkrémekben, tejszínekben, pudingokban és egyéb tejtermékekben: guargumi és karragén. Hogy mi a baj ezekkel? A guargumit egy gyomnövény magvaiból vonják ki, ami éppenséggel mérgező, nehezen tisztítható és allergiát okozhat. A karragénról a fogyasztóvédelem azt az információt osztotta meg, hogy állatkísérletekben a belekben gyulladást és fekélyt okozott. Ugyan természetes, hiszen vörösalgákból vonják ki, azért nem árt az óvatosság: a tudatosvasarlo.hu kutatásai szerint allergiát okozhat, gátolhatja más tápanyagok felvételét.

Forrás: wikipedia.org, tudatosvasarlo.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...