2015.01.20. 11:19:36 16852 79

Banán a jó emésztésért – 110 perc alatt kiürül!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán az egyetlen gyümölcs, amit kivétel nélkül mindenki szeret, ám mindenki máshogyan. Van, aki kissé éretlenül, zölden, akad aki csak akkor eszi szívesen, amikor szép sárgára érett, és van, aki megvárja a kívül barnult, ám belül még ízletes állapotot. Bárhogyan is fogyasztod, a banán nemcsak finom, hanem egészséges is!

Banán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Banán

Banán, mint fogyókúrás gyümölcs?

Tudnod kell, hogy a banán nagyon kalóriadús. Egy átlagos banán (100 g) akár 90 kalóriát is tartalmazhat, 23 g szénhidrát, 1 g fehérje és 0,33 g zsír mellett. Ha ezzel szembe állítunk egy kisebb almát (100 g): 52 kalória, 13 g szénhidrát, 0,26 g fehérje, 0,17 g zsír. Tehát mindenben szinte a fele.

Mivel a banán jó tulajdonságai ellensúlyozzák azt, hogy picivel több kalóriát tartalmaz, ezért bátran beilleszthető akár fogyókúrás vagy diétás étrendbe is. Hiszen a fogyókúrázóknak is szükségük van némi édes ízre, és ez a tömör gyümölcs még mindig kevesebb kalóriát és több vitamint tartalmaz, mint egy szelet sütemény. ;) A banán hibátlan társad lesz a fogyókúrában!

Vitamintartalma

A banán tápanyagtartalmáról már beszéltünk, most nézzük meg, hogy milyen vitaminok és ásványi anyagok vannak benne. Nem szeretnénk felsorolni az egész ABC-t, de az a helyzet, hogy a banánban szinte mindenféle vitamin és ásványi anyag megtalálható, ami napi bevitelre ajánlható: A-, C-, E-, K- és B-vitaminok egész sora bújik meg a gyümölcsben. Ezenkívül magas a magnézium, a kálium és a kalcium tartalma is. A B-vitaminok és a magnézium kombinációjának köszönhetően jó hatással van a szívre, a vérnyomásra és az idegrendszerre is. Egy stresszes nap levezetéseként (vagy akár reggeli felkészülésként) ideális választás egy banán.

Kalcium és kálium tartalma védi a csontokat, ezenkívül a folyadékháztartás egyensúlyát is segít megőrizni. Csak, hogy fokozzuk a banánfogyasztási kedved, eláruljuk, hogy sápadt színe ellenére vas és cink is található ebben a finom gyümölcsben.

A gyomorbarát banán

Nézzük, miért is jó, hogy a banán olyan gyorsan átfut a szervezeten, hiszen mint ahogy a címben is említettük kb. 110 perc alatt meg is emésztjük.

Természetesen azért, mert segít a gördülékeny emésztésben és a székrekedéses problémákat is megoldhatja. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a legelső gyümölcsök között van, amit egy kisbaba is fogyaszthat.

Véd a gyomorsavtól és a gyomorfekély kialakulásától is. Mindez rosttartalmának (pektin) és frukto oligoszacharid tartalmának köszönhető. A frukto oligoszacharid gyakorlatilag egy prebiotikum, amely segíti a jótékony baktériumok szaporodását és az emésztőenzim termelést, így javíthatja a tápanyagok felszívódását is – ehhez a banánban lévő rövid láncú zsírsavak jelenléte is hozzájárul.

A legjobb gyümölcs út közben

Kekszek és gyors éttermek helyett 1-2 db banán elfogyasztásával gyorsan helyreállíthatod a vércukorszintedet. A banán remekül telít és finom is, ráadásul egész évben, szinte mindenhol kapható. Szóval, ha legközelebb rád tör az éhség hamburger helyett dobj be egy banánt - valószínűleg a gyors étterem közelében akad egy zöldséges vagy egy élelmiszer bolt.

Ne tedd hűtőbe!

A banán egy trópusi gyümölcs, egyáltalán nem jó neki a hűtőszekrényben!

Banános palacsinta

Ha valami cukormentes édességre vágysz, de mégsem érnéd be egy egyszerű banánnal, akkor próbáld ki ezt nagyon egyszerű banános palacsintát. A tésztának igazából semmi köze a palacsintához, a nevét az azonos elkészítési módnak és formának köszönheti.

Hozzávalók

  • 1 db banán
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez

Először is pépesítsd a banánt egy villával (érdemesebb egy kicsit érettebbet választanod, hogy megkönnyítsd a műveletet.) Ezután add hozzá a tojásokat, amivel jó alaposan össze kell keverni, míg egy viszonylag egynemű masszát nem kapsz. Vékonyan kenj be egy palacsintasütőt olajjal, majd forrósítsd fel és adagolj bele egy kis masszát. Körülbelül 4 evőkanálból jön ki egy darab palacsinta. Szépen eloszlatod a serpenyőben, átsütöd az egyik, majd a másik oldalát is. Nincs szükség egyéb édesítőszerre, mivel így is elég édes lesz a desszert.

Forrás: Recept: nosalty.hu, információk: webbeteg.hu, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...