2024.10.10. 17:47:49 711 27

Amit lehet, hogy nem tudtál az articsókáról – finom vegán recepttel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az articsóka eredetileg a mediterrán térségből származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, ám mára világszerte népszerű alapanyaga lett a különböző nemzetek konyháinak. Változatosan felhasználható zöldség, amely nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy látványban is mennyire különleges, sziromszerű levelei egyedi formát kölcsönöznek a növénynek.

Articsóka Fotó: 123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Articsóka Fotó: 123rf.hu

Különösen gazdag rostokban, vitaminokban, és antioxidánsokban, amelyek segítenek szervezetünk egészségének megőrzésében. A C- és K-vitamin, valamint folsav tartalma kiemelkedő. A benne található antioxidánsok, mint például a cinarin és a szilimarin, segíthetnek a máj egészségének megőrzésében és a méregtelenítésben. Emellett jótékony hatással van az emésztésre, mivel elősegíti az epe termelődését, így támogatva a zsírok lebontását. A koleszterinszint csökkentésében is jótékonyan részt vesz, és hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához. Továbbá, alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is könnyen beilleszthető.

A zöldség különlegessége, hogy nemcsak a virág része ehető, hanem a levelei is felhasználhatók. Elkészítése ugyan időigényes lehet, de az eredmény megéri a fáradozást. Az articsókát leggyakrabban párolják, sütik vagy grillezik, majd különféle mártogatósokkal kínálják. A szíve a legfinomabb része, amit gyakran salátákhoz vagy tésztákhoz adnak. Az olasz és francia konyhában különösen népszerű, de egyre gyakrabban találkozunk vele más országokban is. Érdemes hát kísérletezni, ha valaki nem próbálta még ki.

Íme egy finom, vegán recept! – egyszerű articsókás paella

**Hozzávalók:

  • 40 dkg articsóka

  • 2.5 csésze zöldségleves-alaplé

  • 0.5 tk sáfrány

  • 1 csésze hosszúszemű rizs

  • 1 fej vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 db piros kaliforniai paprika

  • 1 db sárga kaliforniai paprika

  • 4 fej csiperkegomba

  • 2 db paradicsom

  • 1 tk fűszerpaprika

  • 4 ek zöldborsó

  • 0.5 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Az alaplevet felforraljuk (ne lobogjon), hozzáadjuk a sáfrányt, jól elkeverjük, és alacsony lángon tartjuk. Egy másik edényben olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd ha megpárolódott, a fokhagymát és a felcsíkozott kaliforniai paprikákat. Öt perc múlva hozzáadjuk a gombát, majd további öt perc múlva a paradicsomot és a rizst. Ekkor felöntjük a sáfrányos alaplé 1/3-ával, és megvárjuk, amíg közepes hőmérsékleten elpárolog a leve. Öntsük fel a zöldség alaplé második harmadával, és ha ez is elfőtt, adjuk hozzá a maradékot. Az articsóka és a zöldborsó is belekerülhet, majd pár percig fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket. Sózzuk, borsozzuk, legvégül petrezselyemmel dekoráljuk.

A recept forrása: mindmegette.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...