2017.02.21. 08:15:27 14469 393

Amit a pomelóról eddig nem tudtál
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Én azért szoktam pomelót vásárolni, mert egy viszonylag “biztonságos” gyümölcs. Ezt úgy értem, hogy nehéz melléfogni vele, általában mindig ízletes, és sokáig megőrzi frissességét. Nem úgy, mint a narancs vagy a mandarin, amiből könnyű túl savanyú, kiszáradt vagy rohadófélben lévő példányokat kifogni.

Pomelo - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pomelo

Érdekes gyümölcs a pomelo, olyan mintha úgy kísérletezték volna ki, pedig már időszámításunk előtt is fogyasztották. Úgy vélik, hogy például Kínában i.e. 100 körül kezdték a termesztését, ezenkívül számos érdekességet összegyűjtöttünk.

A legnagyobb citrus

A hatalmas pomelo terméseket az akár 13 méteresre növő pomelofáknak köszönhetjük, melyek Malájziában és Polinéziában őshonosak. A fanyar illatú gyümölcs akár 30 cm átmérőjűre is megnőhet, és tömege elérheti akár a 10 kilogrammot is. Ezzel kiérdemelte a legnagyobb citrus titulust.

Vadon is megterem

Dél-Kínában, Thaiföldön, Tajvanon, Japánban, Bangladesben, Vietnamban, Malajziában és Indonéziában, Dél-Indiában és Pápua Új-Guinea-ban is termesztik a pomelót, ám Fiji, Tonga és Hawaii szigeteken vadon is megterem ez az értékes gyümölcs.

Mint egy nyári limonádé

A pomelo íze nagyon kellemes, mint egy nyári limonádé, citromos-narancsos-grapefruitos és édeskés az egyben.

Rendkívül egészséges

A pomelo, akárcsak a többi citrusféle, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B- és C-vitamint, folsavat, káliumot és sejtvédő antioxidánsokat. Rost tartalmának köszönhetően nagyon tápláló, és fogyókúrás étrendbe egyéb diétákba is beilleszthető. A folsav tartalom miatt kismamáknak, szoptatós anyukáknak is ajánlott. Kálium tartalma segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. C-vitamin tartalmának köszönhetően elősegítheti a vas felszívódását a szervezetben, valamint segíthet a nátha, influenza vagy akár a húgyúti megbetegedések megelőzésében is. Az antioxidánsoknak köszönhetően a sejtek öregedése ellen is felvehetjük vele a harcot. Összességében tehát nagyon jól beilleszthető az egészséges étrendbe a változatosság jegyében.

A héja is hasznos

A többi citrushoz képest nagyon vastag a héja és a hártya is, ami a gerezdeket elválasztja, ezért a hártyából is ki szokták hámozni a gyümölcshúst, ami tömörebb és roppanósabb, mint például a narancsé, kevésbé ereszti a levét is. Magát a héjat (a külsőt) sokféleképpen felhasználják a termőterületeken. Kínában például fűszerként vagy kandírozott finomságként is fogyasztják. Van, ahol lekvárt is főznek belőle.

Tangelo és sweetie

A pomelo és a madarin keresztezésével létrehoztak egy hibrid gyümölcsfajt, amit tangelónak neveztek el. Ez egy kissé körte alakú, rücskös héjú narancssárga gyümölcs lett, melynek édeskésebb íze van és puhább gyümölcshúsa, mint a pomelónak. A grapefruittal is keresztezték a pomelót, ennek köszönhető a sweetie vagy oroblanco, melyet Izraelben termesztenek. Édes ízű citrus ez is a variáns is.

Forrás: Wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...