2016.03.29. 08:31:37 44791 452

A top 5 természetes fertőtlenítő, amely garantálja a lakás higiéniáját
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lakásnak nemcsak a tisztasága, hanem a higiéniája is kulcsfontosságú, ám sokan ódzkodnak a boltokban kapható fertőtlenítőszerektől, amin egy cseppet sem csodálkozunk. A következő anyagok azonban teljesen biztonságosak, így bátran alkalmazhatod akár kisgyerek mellett is, ráadásul az áruk is megfizethető, és mindegyik többfunkciós!

Fertőtlenítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fertőtlenítés

1. Alkohol

Természetesen nem az, amit megiszol, hanem a gyógyszertárban kapható 50+%-os alkoholról van szó. Kiválóan fertőtlenít, tisztít, olcsó és még leöblíteni sem kell, hiszen hamar elpárolog, így nagyon egyszerű a használata.

Mire alkalmazd?

Mobiltelefonok, laptopok, számítógépek, billentyűzet, monitor, számítógépes egér, játékkonzolok, távirányítók, villanykapcsolók, kilincsek és más kisebb felületek fertőtlenítésére.

Hogyan használd?

Fogj egy tiszta, puha ruhaanyagot, itasd át egy kis alkohollal, és töröld át a kívánt felületet. A rongy itatását ismételd meg többször, hiszen, ahogy említettük az alkohol elég gyorsan elpárolog.

2. Ecet

A 20%-os ecet sok házi asszonynak jó barátja, kiválóan oldja a vízkövet, tisztít és fertőtlenít is, így elengedhetetlen a konyhában és fürdőszobában, sőt, ablakpucoláshoz, tükrök, üvegasztalok letakarításához is ideális választás, a legjobb, hogy teljesen természetes!

Mire alkalmazd?

Az ecet rendkívül univerzális, a fürdőkád, a mosdókagyló, a csempe, a járólap, a mosogató, a csapok, a WC, a mosógép, a vízforraló mind-mind profitálhat az ecetes kezelésből, amely nemcsak tisztítja őket, hanem a baciktól is megszabadítja az említett felületeket.

Hogyan használd?

Az ecetet többféleképpen is hasznosíthatod. A mosógép tisztításához például így. Ablaktisztításhoz 2 csésze vízzel keverj össze fél csésze 20%-os ecetet és egynegyed csésze alkohol. Vízkőoldáshoz a legjobb „tisztán” alkalmazni, egy szivacsot vagy konyharuhát átitatni, áttörölgetni vele a felületet, hatni hagyni, majd alaposan leöblíteni hidegvízzel.

3. Citrom

A friss citromsav nemcsak fertőtlenít, hanem szagtalanít és tisztít is, így duplán hasznos a háztartásban.

Mire alkalmazd, és hogyan használd?

Jól jöhet például a hűtő vagy a fagyasztó takarításához, a mikro tisztításához (ehhez egyszerűen forralj fel a mikróban egy tál vizet, benne egy szeletekre vágott citrommal, és töröld le citrompárás falakat). Ezenkívül az öblítőhöz és a mosogatószeredhez is hozzáadhatod adaléknak, de szódabikarbónával vagy mosószódával együtt a felmosóvízbe is mehet egy citrom leve, kellemes és tiszta illat lesz tőle a lakásban. Illóolaja a levegőt is segít egy kicsit frissebbé varázsolni, fertőtleníteni, különösen jól jön ez cseppfertőzéssel terjedő betegségek idején.

4. Szódabikarbóna

Nemcsak sütéshez-főzéshez, egészségmegőrzéshez, de takarításhoz és fertőtlenítéshez is elengedhetetlen, hogy legyen otthon szódabikarbóna, főként, ha környezettudatosan valamint olcsón szeretnénk tisztaságot tartani az otthonunkban.

Mire alkalmazd?

Egy kis túlzással gyakorlatilag bármire jó, nehéz lenne pármondatban összefoglalni, hogy mennyi mindenre ideális a szódabikarbóna, így tekintsük most át felsorlás szerűen:

  • általános tisztítószer bútorokhoz, különböző felületekhez
  • matrac szagtalanítása, fertőtlenítése
  • hűtő szagtalanítása, fertőtlenítése
  • gyerekjátékok fertőtlenítése

Hogyan használd?

Egy fertőtlenítő hatású általános tisztítószert is készíthetsz a szódabikarbónából. Egy liter melegvízhez 4 evőkanállal keverj és használj egy tiszta ruhát a felületek áttörlésére.

10 további házi praktika szódabikarbónával>>

5. Só

Az egyik legrégebbi fertőtlenítő szer, amit a középkorban kisebb vágások, hegek fertőtlenítésére is használták. Még én is emlékszem, hogy a mama sóba dugta az ujját, ha véletlenül megvágta magát. Felgyorsítja a sebgyógyulást, összehúzza, megállítja a vérzést és fertőtleníti is a sebet. Nincs ez másként a háztartásban sem.

Mire alkalmazd?

Forróvízzel kombinálva például felmosáshoz vagy általános tisztításhoz, éppen úgy, mint a szódabikarbónát. Igaz, ez nem fertőtlenítés, de jó kis ház praktika: ha a sütőben kifolyt valamilyen zsíros lé, szórd le azonnal sóval, és töröld ki, amikor kihűlt a sütő, így egyszerűen megszabadulhatsz a zsírfolttól.

+1. A forró víz

A baktérium hő hatására is jól elpusztulnak, így a mosogató, az edények, evőeszközök, a konyharuhák, törölközők, bébi holmik stb. fertőtlenítésére továbbra is tökéletes a forróvíz és egy általad választott tisztítószer vagy a kifőzés.

Cikkajánló: Egy kellemes módja a lakás levegőjének tavaszi felüdítéséhez: Tavaszi lakás detox levendulával

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...