2014.08.03. 08:05:55 7844 51

A mennyei földi paradicsom!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A „lecsócsodákról” szóló írásunkban már érintettük, de ez a finom zöldség mindenképp megér még egy misét! Ez nem is meglepő, hiszen már önmagában (na jó, némi fűszerrel, ezzel-azzal megbolondítva) is megállja a helyét egy finom vacsora, egy különleges saláta, egy frissítő ital, vagy egy arctisztító pakolás formájában. De vajon érdemes-e arról beszélni, milyen volt az Élet a paradicsom előtt?

Paradicsom | Fotó: wikipedia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom | Fotó: wikipedia

Habár a kérdés költői a válasz mégis egyszerű: nem! Ennek rengeteg oka van. Ilyen például a magas C-vitamin tartalma. A „jó húsban lévő” zöldség nagy része víz, a benne található alig 6 százaléknyi szárazanyag több mint fele cukor (fruktóz, glükóz). A C mellett E-vitamin és karotin tartalma is jelentős, illetve található benne alma-, borostyánkő-, és citromsav is. Ásványi anyagok terén sem lehet oka panaszra, hiszen van benne kálium, magnézium, kalcium és nátrium is. Erősíti az immunrendszert, de az emésztést is segíti.

A benne található tomatin nevű vegyület mikrobaölő, a likopin pedig antioxidáns hatással bír. Utóbbi a javítja és növeli a hímivarsejtek gyorsaságát, számát és minőségét.

Rákellenes hatása ugyan a mai napig vitatott, de egy biztos vele kapcsolatban, nagyon egészséges.

Az Óperenciás tengeren túl…

Bizony, hiába tűnik annyira európainak, annyira mediterránnak, a paradicsom valamikor Amerika felfedezése után, Peru környékéről került spanyol, portugál majd olasz területre. Furcsa módon őshazájában ma gyomnövényként tartják számon. Viszont az öreg kontinens szinte minden országban ismerik, termesztik és előszeretettel fogyasztják.

Minek nevezzelek?

Azon bizony őseink is töprenghettek. Még szerencse, hogy jött a mexikói tumatle, amiből az angol (tomato), francia, spanyol (torna te), német (Tomate) vagy orosz (tomat) megfelelője származhat. De színére utalva Franciaországban hívják „aranyalmának” is. Sőt, valamikor a szerelem almájaként is emlegették, mert bódító hatást tulajdonítottak neki. (A zöld, még éretlen zöldségben valóban található kis mennyiségben valamilyen mérgező vegyület, de ez a pirosság megjelenésével el is tűnik.)

Sülve? Főve?

Hogy a legfinomabb? A kerttel rendelkezők szerint valószínűleg nincs is annál jobb, mint egy tőről frissen leszakított, napsütötte paradicsomba beleharapni. De ha Te próbálkoznál mással is, néhány receptet ajánlunk figyelmedbe.

Nemzetközi lecsó receptválogatásunkat itt olvashatod!

Ha igazán egyszerűre vágysz

Túróval töltött paradicsom

Hozzávalók:

  • 4 db paradicsom
  • 150 gramm (zsírosabb) túró
  • Metélőhagyma, só, bors

Elkészítés:

A paradicsomok tetejét levágjuk (mintha egy kis tetőt vágnánk a piros gömbökre) és óvatosan kivájjuk a piros húst. Ezt a belső részt (kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen olyan vizes) összekeverjük a túróval és ízlés szerint fűszerezzük. Ha simára kevertük, visszatöltjük az üres „paradicsomházakba”. Nyáron (is) kitűnő könnyű, frissítő finomság.

Ha valami különlegeset szeretnél

Görögös paradicsomos tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg tészta (ha lehet, orsótészta legyen)
  • 1 csomag juhsajt
  • 40 dkg paradicsom
  • 5 dkg hagyma, karikázva, kockázva
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál (fokhagymás) sűrített paradicsom

Így csináld:

A paradicsom héját lehúzzuk (1 percre forró vízbe tesszük, így a héja könnyen lehúzható) és négy részre vágjuk. A hagymát a vajon megpirítjuk, a paradicsomot rádobjuk és várunk, amíg a paradicsom kicsit (olvadni) nem kezd. Közben felrakjuk forrni a vizet a tésztának.

Ha a paradicsom már „olvadni” kezd, belerakjuk a 250 ml vízzel elkevert fokhagymás sűrített paradicsomot és a „fortyogó” paradicsomhoz adjuk. A „keveréket” lefedjük és hagyjuk főni.

Amíg ez elkészül, megfőzzük a tésztát.

A paradicsom szószt kisebb lángra tesszük, hogy még főjön kicsit.

Ezalatt a sajtot apró kockákra vágjuk.

Ha a tészta megfőtt, szűrőbe tesszük, hogy le tudjon csöpögni. A paradicsomszószt nagyobb lángra tesszük, a juhsajtot beleszórjuk és fedő alatt még kb. 1 percig, összefőzzük.

A tésztát kiadagoljuk, és erre rakjuk a szószt. A juhsajt magas sótartalma miatt további sóadagolás nem szükséges.

Ha hiányzik egy kis bódulat

Ha paradicsom, akkor kihagyhatatlan: Bloody Mary

Hozzávalók:

  • 4,5 cl vodka
  • 1,5 cl citromlé
  • 9 cl paradicsomlé
  • Néhány csepp Worcestershire
  • Pár csepp Tabasco
  • Só, bors
  • jégkocka

Így csináld:

A hozzávalókat a jéggel egy keverőpohárban összekeverjük. Egy long drinkes pohárban, némi zellerszállal díszítve „tálaljuk”.

Forrás: chefkoch.de, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.