2015.01.30. 17:00:03 9054 32

7 ötlet, hogy aktívabb legyen a család!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészséges élet egyik alapfeltétele a megfelelő mennyiségű mozgás, amire kortól függetlenül mindenkinek szüksége van a családban. Napi szinten. A sport vagy legalábbis a kellő intenzitású aktivitás prioritás kell, hogy legyen a mindennapokban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az aktív szülők aktív gyerekeket nevelnek. Hogyan legyen a Te családod is fitt?

Aktív, boldog család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aktív, boldog család

Miért fontos, hogy már ma aktivizáld a családot?

Egy egészséges gyereknek már 2 éves korától szüksége van napi egy órás intenzív mozgásra. Azok a gyerekek, akik meg tudnak felelni ennek az elvárásnak, nemcsak a gyerekkori lehízást kerülik el, de később is könnyebben tartják meg a súlyukat, és kevésbé lesznek kitéve szív-és érrendszeri betegségeknek, a szívrohamnak és a ráknak. A túlsúly egyébként égető probléma hazánkban, ugyanis Európában Magyarországon él a legtöbb elhízott ember az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legújabb adatai szerint.

A napi egy óra, elég soknak tűnhet elsőre, de többféleképpen elsajátítható az aktív életvitel, és vannak olyan mozgásformák, amelyeket könnyűszerrel a család mindennapjainak a részévé tehetünk. Vonjuk be a nagymamát és a nagypapát is ezekbe!

Aktív családAktív család

Ötletek egy aktívabb családi élethez:

1. Élvezzétek a kint létet!

Mindennap legyen programotok a szabadban, közösen a gyerekkel. Ilyenkor télen a szánkózás, a hógolyózás, a síelés, a jégkorcsolyázás, egy kis séta a havas természetben vagy akár a városban, összekötve egy kis forró csokoládézással nagyon jó közös móka lehet. Ne feledd, nincs túl hideg idő, csak rossz öltözködési taktika! Rétegesen azokat a ruhákat, és nem fogtok fázni! A hideg nem lehet kifogás!

Tavasztól őszig túrázhattok, kerékpározhattok, meglátogathatjátok a nagyit, különböző vadasparkokat, tereket, folyó- és tópartokat, egy kis sétával egybe kötött pikniket is tervezhettek.

Kezdetnek fedezzétek fel a közeli túraútvonalakat! Próbáljátok ki a geocachinget! A gyerekek tuti élvezni fogják a kincskeresést! Ha még nem hallottál róla: a geoládákat pontos koordináták alapján helyezik el ismert túraútvonalakon, és a megtalálójuk kivehet egy abban elrejtett kincset, ha helyette el is helyez benne valamit. Jó móka, a felnőttek és a gyerek is élvezik!

2. Csatlakozzatok egy csapathoz!

Ösztönözzétek a gyerekeket is, hogy csatlakozzanak sportklubokhoz az iskolában vagy akár az iskolán kívül is. Általában minden városban található egy-egy túracsoport, akikhez szervezett túrákra, utakra lehet csatlakozni. Kutassátok fel őket, vagy alakítsatok ti magatok ki egy kis közösséget barátokból, akikkel együtt indulhattok felfedező útra.

3. Minőségi, sportos idő a családdal

Határozzatok meg egy időpontot, ami mindig a családé. A közös családi program legyen valamilyen mozgással kapcsolatos elfoglaltság. Hétköznap esténként sétáljatok, bowlingozzatok, menjetek el úszni, vagy futni. Ha még kisebbek a gyerekek, akkor fogócskázzatok. Hétvégére terveljetek ki egy tartalmasabb programot! Erre mindig legyen időtök!

4. Okosan válaszd ki a játékokat!

Ha a gyermekednek vagy az unokádnak játékot illetve ajándékot veszel, kapcsolódjon valamilyen mozgásformához. A gyerekek szeretik a labdákat, az ugrálókötelet, hullahoppot, rollert, gördeszkát, görkorcsolyát, korcsolyát, papírsárkányt és a kerékpárt is. Ha állatbarát a család, vegyetek egy kiskutyát. Ha a gyerkőc odavan a videójátékokért, akkor legalább olyanokkal játsszon, amivel mozogni is kell. Az új kinectes játékok és a wii jó megoldás lehet.

5. Tévé-szabályok

A szakértők gyerekek részére egy, maximum két óra televíziózást illetve számítógépezést javasolnak, mégis van, aki akár a dupláját is eltölti valamilyen képernyő előtt. Szabjatok ki egy időkeretet, amit ezzel tölthet a gyerek, és a gyerekszobában ne legyen tévé illetve számítógép. Manapság már vannak olyan programok, amelynek a segítségével könnyedén beszabályozod például a számítógépezés idejét, és beállíthatod, hogy napi egy vagy két óra használat után kikapcsoljon.

Hogyan alakítsuk át a tévénézési szokásokat? Itt elolvashatod!

6. Legyen egy kis konyhakertetek

A gyerekkel együtt kertészkedjetek, folyamatosan vonjátok be őt is a munkálatokba. Legyenek meg az ő feladatai is, és vezessétek végig a növekedési folyamaton, majd együtt gyűjtsétek be a termést. Akár a gondjaira bízhattok egy egész sornyi zöldséget is, mondván, hogy az az ő felelőssége. Természetesen hadd válassza ki ő, hogy mit szeretne nevelgetni. A kis kert napi elfoglaltságot jelent majd a szabadban, így aktívan tölthetitek el azt az időt. A friss zöldségek segítenek majd az egészséges étrend kialakításában is.

7. Osszátok fel a házimunkát is!

A beltéri és a kültéri házimunkát is osszátok fel egymás között. A porszívózás, az ablaktisztítás, a függönycsere, az avar eltakarítása, a hólapátolás, mind-mind olyan munka, ami egy kicsit átmozgatja a családot. Akár rotációs rendszert is kialakíthattok magatok között, hogy mindenki részt vehessen mindenben.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.