2015.01.30. 17:00:03 9041 32

7 ötlet, hogy aktívabb legyen a család!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészséges élet egyik alapfeltétele a megfelelő mennyiségű mozgás, amire kortól függetlenül mindenkinek szüksége van a családban. Napi szinten. A sport vagy legalábbis a kellő intenzitású aktivitás prioritás kell, hogy legyen a mindennapokban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az aktív szülők aktív gyerekeket nevelnek. Hogyan legyen a Te családod is fitt?

Aktív, boldog család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aktív, boldog család

Miért fontos, hogy már ma aktivizáld a családot?

Egy egészséges gyereknek már 2 éves korától szüksége van napi egy órás intenzív mozgásra. Azok a gyerekek, akik meg tudnak felelni ennek az elvárásnak, nemcsak a gyerekkori lehízást kerülik el, de később is könnyebben tartják meg a súlyukat, és kevésbé lesznek kitéve szív-és érrendszeri betegségeknek, a szívrohamnak és a ráknak. A túlsúly egyébként égető probléma hazánkban, ugyanis Európában Magyarországon él a legtöbb elhízott ember az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legújabb adatai szerint.

A napi egy óra, elég soknak tűnhet elsőre, de többféleképpen elsajátítható az aktív életvitel, és vannak olyan mozgásformák, amelyeket könnyűszerrel a család mindennapjainak a részévé tehetünk. Vonjuk be a nagymamát és a nagypapát is ezekbe!

Aktív családAktív család

Ötletek egy aktívabb családi élethez:

1. Élvezzétek a kint létet!

Mindennap legyen programotok a szabadban, közösen a gyerekkel. Ilyenkor télen a szánkózás, a hógolyózás, a síelés, a jégkorcsolyázás, egy kis séta a havas természetben vagy akár a városban, összekötve egy kis forró csokoládézással nagyon jó közös móka lehet. Ne feledd, nincs túl hideg idő, csak rossz öltözködési taktika! Rétegesen azokat a ruhákat, és nem fogtok fázni! A hideg nem lehet kifogás!

Tavasztól őszig túrázhattok, kerékpározhattok, meglátogathatjátok a nagyit, különböző vadasparkokat, tereket, folyó- és tópartokat, egy kis sétával egybe kötött pikniket is tervezhettek.

Kezdetnek fedezzétek fel a közeli túraútvonalakat! Próbáljátok ki a geocachinget! A gyerekek tuti élvezni fogják a kincskeresést! Ha még nem hallottál róla: a geoládákat pontos koordináták alapján helyezik el ismert túraútvonalakon, és a megtalálójuk kivehet egy abban elrejtett kincset, ha helyette el is helyez benne valamit. Jó móka, a felnőttek és a gyerek is élvezik!

2. Csatlakozzatok egy csapathoz!

Ösztönözzétek a gyerekeket is, hogy csatlakozzanak sportklubokhoz az iskolában vagy akár az iskolán kívül is. Általában minden városban található egy-egy túracsoport, akikhez szervezett túrákra, utakra lehet csatlakozni. Kutassátok fel őket, vagy alakítsatok ti magatok ki egy kis közösséget barátokból, akikkel együtt indulhattok felfedező útra.

3. Minőségi, sportos idő a családdal

Határozzatok meg egy időpontot, ami mindig a családé. A közös családi program legyen valamilyen mozgással kapcsolatos elfoglaltság. Hétköznap esténként sétáljatok, bowlingozzatok, menjetek el úszni, vagy futni. Ha még kisebbek a gyerekek, akkor fogócskázzatok. Hétvégére terveljetek ki egy tartalmasabb programot! Erre mindig legyen időtök!

4. Okosan válaszd ki a játékokat!

Ha a gyermekednek vagy az unokádnak játékot illetve ajándékot veszel, kapcsolódjon valamilyen mozgásformához. A gyerekek szeretik a labdákat, az ugrálókötelet, hullahoppot, rollert, gördeszkát, görkorcsolyát, korcsolyát, papírsárkányt és a kerékpárt is. Ha állatbarát a család, vegyetek egy kiskutyát. Ha a gyerkőc odavan a videójátékokért, akkor legalább olyanokkal játsszon, amivel mozogni is kell. Az új kinectes játékok és a wii jó megoldás lehet.

5. Tévé-szabályok

A szakértők gyerekek részére egy, maximum két óra televíziózást illetve számítógépezést javasolnak, mégis van, aki akár a dupláját is eltölti valamilyen képernyő előtt. Szabjatok ki egy időkeretet, amit ezzel tölthet a gyerek, és a gyerekszobában ne legyen tévé illetve számítógép. Manapság már vannak olyan programok, amelynek a segítségével könnyedén beszabályozod például a számítógépezés idejét, és beállíthatod, hogy napi egy vagy két óra használat után kikapcsoljon.

Hogyan alakítsuk át a tévénézési szokásokat? Itt elolvashatod!

6. Legyen egy kis konyhakertetek

A gyerekkel együtt kertészkedjetek, folyamatosan vonjátok be őt is a munkálatokba. Legyenek meg az ő feladatai is, és vezessétek végig a növekedési folyamaton, majd együtt gyűjtsétek be a termést. Akár a gondjaira bízhattok egy egész sornyi zöldséget is, mondván, hogy az az ő felelőssége. Természetesen hadd válassza ki ő, hogy mit szeretne nevelgetni. A kis kert napi elfoglaltságot jelent majd a szabadban, így aktívan tölthetitek el azt az időt. A friss zöldségek segítenek majd az egészséges étrend kialakításában is.

7. Osszátok fel a házimunkát is!

A beltéri és a kültéri házimunkát is osszátok fel egymás között. A porszívózás, az ablaktisztítás, a függönycsere, az avar eltakarítása, a hólapátolás, mind-mind olyan munka, ami egy kicsit átmozgatja a családot. Akár rotációs rendszert is kialakíthattok magatok között, hogy mindenki részt vehessen mindenben.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...