2014.08.30. 09:49:20 21349 111

7 étel, amit vétek a hűtőben tartani
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy mindent azonnal a hűtőszekrénybe pakolunk, amint a konyhába kerül. Pedig sok gyümölcsnek és zöldségnek nem biztos, hogy ott a helye. Kivételek persze mindig akadnak, és attól is függ, hogy mi a célunk vele.

Hűtő | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűtő | Fotó: morguefile.com

Gyümölcsök

A legtöbb gyümölcsöt nem szükséges hűtőben tárolni, mivel veszítenek az aromájukból. Kizárólag akkor érdemes őket hűtőszekrénybe tenni, ha szeretnéd, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak, ilyenek például a bogyós gyümölcsök, melyek tárolásáról itt olvashattál. A déli gyümölcsöket egyenesen vétek hűtőbe tenni, hiszen azok itt érnek be, a hűtőszekrényben pedig egyáltalán nem tudnák ezt megtenni, és az ízük is más. Természetesen azért vannak kivételek is, hiszen a dinnye azért behűtve az igazi, és „felbontás” után mindenképpen hűtőben kell tárolni.

Csípős szószok

Ha eddig az erős pistát, a chili szószt és a többieket a hűtőben tároltad, akkor azonnal vedd ki onnan. Semmi szükség rá, hogy ott legyenek! Főként, ha ecetalapúak. A hidegtől veszítenek az ízükből és még az állaguk is megváltozik. Akár három évig is ehető maradnak ezek a pikáns szószok hűtőszekrény nélkül is.

Méz

Ezt remélhetőleg nem kell magyarázni, a méz gyakorlatilag a világ egyik legősibb tartósítószere, teljesen felesleges hűtőszekrénybe tenni. Ott csak megköt és kikristályosodik, használni is nehezebb lesz, valamint nem nyújt olyan gyönyörű látványt, mint a friss, selymes méz. Gyakorlatilag öröké tart hűtőszekrény nélkül is.

Kávé

Ha nem a szagokat szeretnéd megszüntetni a hűtőszekrényben, ne tárold ott! Az őrölt kávénak és a kávébabnak is befolyásolhatja az ízét a hűtőszekrényben lévő gáz.

Fokhagyma és hagyma

A hagymafélék szeretik, ha szellősen, a levegőn vannak. Nem tesz jót nekik a túl hideg levegő és a nyirkosság, így a hűtőszekrény eleve kizárt. Arra kell csak figyelned, hogy ne zárt zacskóban (ezért árusítják őket hálóban) és ne túl világos helyen tartsd őket. Ezenkívül a vöröshagymát ne a burgonyával együtt tárold, mert akkor olyan nyirkosság keletkezik, amitől a hagyma megromlik. A fokhagymát tartsd kézközelben, sötét helyen gerezdekre szedve is sokáig eláll.

Paradicsom

A paradicsom igazi ízét akkor érezheted, amikor a nap érlelte zöldséget leszakítod a bokorról, és úgy langyosan beleharapsz. Ha már leszüretelted a termést, a legegyszerűbben úgy őrizheted meg ezt az ízt, ha szobahőmérsékleten tárolod, és nem éri a nap (ilyenkor a naptól már túlérne). A hidegtől kevesebb, sőt akár kifejezetten rossz ízt, keményebb állagot várhatunk csak.

Burgonya

A burgonya gyorsabban megromlik a hűtőben, mint egyébként. Ráadásul besötétedik a héja, édesebbé változhat az íze, mert a keményítő el kezd cukorrá változni. A burgonyát hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, úgy, hogy tudjon lélegezni is. A nejlon zacskó felejtős, de papírba nyugodtan teheted.

Forrás: realsimple.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!