2024.08.04. 12:37:18 6290 202

5 lépés a mentális jóllétért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mentális jóllét egy olyan állapot, amely megélése segíthet hatékonyan megbirkózni a feszültséggel és kihívásokkal, felismerhetjük a képességeinket, fejlődhetünk, tevékenykedhetünk, megfelelő döntéseket hozhatunk, és minőségi kapcsolatokat építhetünk. A mentális egészség egy alapvető emberi jognak minősül, amely az egyéni, közösségi és társadalmi-gazdasági fejlődés szempontjából ugyancsak kulcsfontosságú szerephez jut. Mit tehetünk a mentális egészségünk érdekében?

Boldog emberek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog emberek

A mentális egészség a lelki egészségünk meghatározó tényezőjeként hozzájárul egy kiegyensúlyozott élet kiépítéséhez és fenntartásához. Azonban sok esetben különféle külső és belső tényezők mentális egészségügyi problémák előidézőivé válhatnak. Ilyenek példaként bizonyos genetikai és pszichológiai faktorok, amik sebezhetővé teszik az egyéneket.

Mit tehetünk a mentális egészségünk érdekében?

Az NHS szakértői szerint, néhány módszer segítségével sokat tehetünk a saját mentális egészségünk és jóllétünk érdekében, így nagyobb esélyünk nyílik arra, hogy a legtöbbet kihozhassuk az életünkből, önmagunkból.

Minőségi kapcsolatok- a lelki jóllét szempontjából elengedhetetlen a jó kapcsolatok kiépítése és fenntartása, ugyanis a valahova és valakihez tartozás pozitív érzésével tölt el bennünket, valamint az önértékelésünkre is jótékonyan hat. Ezek a kapcsolatok lehetőséget kínálnak arra, hogy megosszuk a tapasztalatainkat és kölcsönös érzelmi támogatásban részesüljünk. Javasolt, hogy lehetőleg naponta szánjunk időt a szeretteinkre. Legyen szó akár közös programokról, együtt étkezésekről, beszélgetésekről, társasjátékról, sportról, olvasásról, sétáról.

Fizikai aktivitás - az aktív életmódnak számos kedvező hatása van, legyen szó bár fizikai egészségről és erőnlétről, vagy a mentális jóllétről. Kiválóan hat az önbecsülésre, segít bennünket abban, hogy értékes célokat tűzzünk ki, és erőfeszítéseket tegyünk az elérésük, megvalósításuk érdekében, kiegyensúlyozottabbá formál bennünket, ráadásul jobb lesz a közérzetünk is. Egyéni elvárásaink és igényeink szerint kiválaszthatjuk azokat a mozgásformákat, amiket a legtesthezállóbbnak érzünk (pl. futás, jóga, kerékpározás, úszás stb.)

Új készségek elsajátítása - több kutatás is rámutattok arra, hogy az új készségek tanulásával javítható a mentális jóllét. Ez a módszer segít bennünket abban, hogy céltudatosabbakká váljunk, továbbá támogat az önbizalmunk növelésében, ahogy az új kapcsolatok kiépítésében is. Nem szükséges rögtön a legnagyobb fába vágnunk a fejszénket, hiszen kezdhetjük valami felvillanyozóan új, számunkra érdekesnek tetsző, örömmel és sikerélménnyel kecsegtető dolog kipróbálásával - például: alakítsunk ki egy kiegyensúlyozott étrendet, vállaljunk önként feladatokat és projekteket a munkahelyünkön (mentoráljunk egy fiatalabb kollégát, fejlesszük prezentációs képességeinket). Megpróbálkozhatunk a barkácsolással és a DIY(csináld magad) módszerekkel (pl. bútorfelújítás). Jelentkezhetünk egy helyi tanfolyamra, ahol elsajátíthatunk egy új nyelvet, vagy éppen egy tánctanfolyam keretein belül a salsa tánc alaplépéseit.

Az „adni jobb, mint kapni” életszemlélet - több tanulmányt olvashatunk arról, hogy a jótékonykodás, a kedvesség, a segítőkészség optimálisan hat a mentális egészségre, és megerősíti bennünk az „adni jobb, mint kapni” felemelő érzését. Olyan apróságoknak tűnő gesztusokra gondolhatunk, mint a köszönetmondás valamiért, a mosoly és barátságosság, a másik ember meghallgatása, a segítségünk felajánlása.

A jelen pillanatra figyelés - a mindfulness gyakorlatok ugyancsak pozitívan befolyásolják a mentális jóllétünket. Igyekezzünk jobban figyelni a körülöttünk lévő világra, annak mozzanataira és rezdüléseire, ahogy a belső történésekre (érzések, gondolatok) is. A mindfulness nem egy világtól elrugaszkodott módszer, hanem egy ösvény, ami elvezethet az önmagunk és az élet jobb megértéséhez.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...