2015.02.03. 11:30:17 8413 62

Válaszd szét okosan – kontroll az emésztésed felett!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A testkontroll diéta egyfajta szétválasztó diéta, amivel egyenesbe tudod hozni emésztésed, és még fogyhatsz is. Már a 90-es évek óta alkalmazzák hazánkban is, párhuzamosan a Hay-féle, illetve a 90 napos szétválasztó diétával. A két diéta bár hasonló, de nem ugyanaz, mivel ez az étkezési módszer nem korlátozott időben.

Testsúly, diéta, fogyókúra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testsúly, diéta, fogyókúra

Diéta, fogyókúra és még ennél is több: életmódváltás!

A program Harvey és Marilyn Diamond Testkontroll című műve alapján készült, Fit for life diétának is hívják. Ezzel a fajta étkezéssel két legyet üthetsz egy csapásra: méregteleníthetsz és fogyhatsz is a szerzők szerint. Azoknak is érdemes betartani a program alapszabályait, akik nem szeretnének fogyni, mivel kiváló hatással van az emésztésre. Nem is nagyon nevezhetjük fogyókúrának, inkább életmód programnak hívhatnánk, mivel ha egyszer ráérzel az ízére, és látod a pozitív változásokat, hatásokat, akkor úgyis tartani fogod és eszed ágában sem lesz a régi étrendedre visszatérni - legalábbis a módszer kitalálói és követői így gondolják.

A testkontroll programnak köszönhetően úgy érheted el az ideális testtömeget, hogy közben nem koplalsz, és tartózkodsz a szélsőségektől, ráadásul megszabadulsz a méreganyagoktól is. A szervezet saját magának állítja be az optimális testtömeget a diéta során - vallják a szerzők.

Az ételek osztályozása

Az első alap dolog, amit meg kell tanulnod az az ételek osztályozása, még pedig aszerint, hogy melyik fehérjedús, melyik szénhidrátdús, és melyek a szervezet számára hasznos, de a diéta szempontjából semleges ételek – értsd: bármikor fogyaszthatod őket.

1. Fehérjedús ételek

Húsok, halak, tej, tojás, bab

2. Szénhidrátdús ételek

Gabonafélék, burgonya, cukor és minden cukortartalmú élelmiszer, gyümölcsök.

3. Semleges ételek

Zöldségek

Emésztésed ritmusa - Mit mikor egyél?

Méregtelenítés: négytől délig

Hajnal 4 és 12 óra között a méregtelenítés a szervezetünk legfontosabb feladata. Ebben az időszakban ezt a tevékenységet kell támogatnunk. Ezért jó a reggeli torna, és ezért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk ebben az időszakban. Nekem például évekig rossz volt a gyomrom reggelente, pedig azt hittem, hogy nagyon helyesen étkezem. Natúr joghurtot ettem zabpehellyel. A diétás program szerint csak alkalmanként lehet tejterméket fogyasztani, és azt sem reggel, hanem inkább délután, önmagában. Az egészséges reggeli magas víztartalmú ételeket tartalmaz, azaz friss gyümölcsöket, uborkát vagy paradicsomot. Délig ragaszkodjunk ezeknek a fogyasztásához, így támogathatjuk legjobban a méregtelenítés folyamatát.

A gyümölcs azért jó választás reggelire, mert a szervezet gyorsan meg tudja emészteni és nem terheled le vele. Az emésztőrendszeren nagyon gyorsan áthalad, ám ha rossz időpontban fogyasztod, akkor semmi hasznod nem lesz belőle. Zöldségek után 2 órával már ehetsz gyümölcsöt, hús után viszont csak legkorábban 4 órával fogyaszthatsz ilyen finomságokat. Ha nem tartod be a szabályokat az puffadáshoz és gázosodáshoz vezethet. Éppen ezért a legideálisabb, ha reggeltől délig tömöd tele magad gyümölcsökkel, majd esetleg uzsonnára is elfogyasztasz még egy adagot.

Itt olvashatsz arról, hogy mikor milyen folyadékokat fogyaszthatsz a nap során>>

Tápanyagfelvétel: déltől nyolcig

Déltől este 20 óráig a szervezet feltankolja magát energiával, ilyenkor a táplálékfelvétel az elsődleges a számára. Ebben az időszakban fogyaszthatunk táplálóbb élelmiszereket, mint például hal, hús, tojás vagy szénhidrát dús ételeket, mint például burgonya, rizs, teljes kiőrlésű kenyér. De a két csoportot ne keverjük egymással, hanem válasszuk a semleges ételcsoportot a körítéshez, azaz a zöldségeket. Két különböző típust sem érdemes azonos kategóriából választani: pl. húst sajtokkal, mivel más enzimekre lehet szükség az emésztésükhöz.

Szénhidrátok, keményítőkSzénhidrátok, keményítők

Mivel a friss zöldségeknek magasabb a tápanyag- és víztartalma is, mint a párolt vagy főtt zöldségeknek, ezért ha módunk van rá, inkább ropogtassunk friss salátát, paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát stb. Természetesen télen nehezebb ezekhez hozzájutni és vannak olyan zöldség fajták, amelyek párolva a legideálisabbak az emberi szervezet részére (brokkoli, sárgarépa), úgyhogy a párolt zöldségek is fogyaszthatóak.

Tipp: ebédre fogyaszd a szénhidrátot, vacsorára pedig a fehérjedús ételt természetesen zöldségekkel kombinálva, így optimalizálhatod a leginkább a testsúlyod, és így érheted el, hogy fogyj.

Segítség a napi több adag zöldség és gyümölcs fogyasztáshoz>>

Tápanyag feldolgozás: nyolctól négyig

Este 8 óráig bezárólag fogyaszd el a vacsorádat, mivel a szervezet kb. 20-04 óráig próbálja feldolgozni a felvett élelmiszereket, tápanyagokat, vitaminokat.

Mivel a diétában nagy szerepet kapnak a gyümölcsök és a zöldségek, ezért segíthet a szervezet sav-lúg egyensúlyát is helyre hozni.

A lúgosításról itt olvashatsz bővebben.>>

Forrás: diet.com, erezdjolmagad.hu, livestrong.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...