2024.05.18. 17:47:51 7283 247

Valamit sütnél pünkösdre? Próbáld ki ezt a finom túrós „ökörszem” receptet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ünnepi asztal sütemény nélkül olyan, akár egy regény főhős nélkül. A hagyományos ünnepek között élenjáró pünkösd sem az igazi édes és sós, illatos és ínycsiklandó nyalánkságok nélkül. Most egy túrókrémes édesség receptjét hoztuk el, amit a család és a vendégek ugyancsak boldogan nassolhatnak.

Sütés közben Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütés közben Fotó:123rf.hu

A túrókrémmel bélelt „ökörszem” sütemény receptje

12 darab túrós „ökörszem” elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged: 200 g graham búzaliszt, 300 g búzaliszt, 60 g porított nádcukor, 30 g élesztő, 1 citrom reszelt héja, 270 ml tej, 3 tojás sárgája, 60 g vaj, egy csipet só. A töltelékhez pedig kelleni fog: 250 g túró, 1 egész tojás, 40 g cukor, 1 citrom reszelt héja. A sütés előtti kenéshez pedig még egy tojás sárgája is.

A 60 g porított nádcukorból tegyél félre egy teáskanálnyi mennyiséget, a többit pedig keverd össze mindkét típusú és mennyiségű liszttel, valamint a sóval. Ezután melegítsd fel a tejet és morzsold bele a friss élesztőt. A vajat olvaszd fel, és a tojások sárgáját laza mozdulatokkal verd fel. Keverd össze az olvasztott vajat, a tojást, valamint az élesztős tejet, add hozzá a liszthez, majd alaposan dagaszd ki a tésztát. Az immár hólyagosra dagasztott tésztát a duplájára kell keleszteni, ezért az edényt egy tiszta konyharuhával fedd le és helyezd langyos helyre.

Hagyd kelni a tésztát. Enyhén lisztezett gyúródeszka felületen nyújtsd ki az immár duplájára kelt tésztát – közben vigyázz arra is, hogy a nyújtás mozdulatainál ne törjön meg. A körülbelül 2,5 centiméter magasságú lappá nyújtott tésztából 10-12 korongszerű formát kell szaggatnod – erre a célra tökéletesen megfelel egy széles szájú pohár. Kis ideig a korongokat is fedd le egy ruhával, és várj addig, amíg azok a duplájukra kelnek. Amikor ez megtörtént, akkor a korongok közepébe nyomj mélyedéseket. Ezzel készíted el ugyanis a túrós, tojásos, cukros, reszelt citromhéjas keverék „ágyát.” A sütőt melegítsd elő 170 fokra, majd a túróval bélelt korongok oldalát kend át egy kevés vízzel felvert tojás sárgájával. A sütőbe helyezve 20-25 perc alatt pirosra sül az „ökörszem.” Amikor elkészült, akkor hagyd kihűlni. Ezt követően pedig már tálalhatod is.

Tipp: a túrós töltelékhez opcionálisan hozzáadhatsz 1 vaníliás cukrot és két evőkanál mazsolát is. Díszítésként pedig egy-egy pötty szilvalekvárt is helyezhetsz a túrós „ökörszem” tetejére. Kellemes ünnepi feltöltődést és jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...