2022.03.17. 17:25:00 7637 266

Új növényi tejhelyettesítő egészségügyi és magas környezeti előnnyel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tejallergiásként vagy vegán étrendet folytatóként sokáig nagyon küzdelmes volt az állati eredetű tejtermékek helyettesítése, mára azonban egy egész iparág épült ki a probléma köré. A tej alternatív termékei nem meglepő módon növényekből készülnek, amelyek csapatához sorra csapódnak az újabb és újabb nevek.

Növényi tej burgonyából - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Növényi tej burgonyából

A növényi tejek létrehozása más és más eljáráson alapul, amelyek közül némelyik indokolatlanul költségesnek vagy túlságosan magas cukortartalmúnak is tűnik, éppen ezért nem lesz meglepő az egyik legújabb szereplő, a burgonyatej diadalmenete. A zabtejhez hasonlóan ez az ital is svéd fejlesztés.

Mi is az a burgonyatej valójában?

A burgonyából kinyert keményítőt egyebek között vízzel, repceolajjal és stabilizátorral vegyítve jön létre a krémes állagú, tejszerű ital. Ennek önmagában azonban nincs sok előnye, így azok a termékek keresendők, amelyek vitaminokkal, kalciummal és némi vassal dúsítottak. Ez a növényi alternatíva alacsony telített szénhidrát- és zsírtartalmú, viszont néhány benne található élelmiszer-adalék negatív hatással lehetnek az érzékeny gyomrú fogyasztókra.

Vannak akik a szója vagy dió alapú tejeket részesítik előnyben magas fehérjetartalmuk miatt, de a környezeti terhelésre érzékeny fogyasztók megnyerhetőek lehetnek a burgonyatej iránt.
A többi tejmentes alternatívához képest is kevesebb éghajlati lábnyommal jár az időjárási viszontagságainak nagyobb mértékben ellenálló burgonya termesztése, földhasználat szempontjából kétszer hatékonyabb a zabnál, vízhasználat terén pedig a mandulát veri toronymagasan.

Házi burgonyatej

A házi burgonyatej korántsem fog hasonlítani a lassacskán a magyar piacra is becsorgó bolti változatához, de érdekességképpen kipróbálhatjuk otthon:
Főzzük puhára a burgonyát, és turmixoljuk elegendő vizet hozzá adagolva, hogy megfelelő állagot kapjunk. Ezután szűrjük át, és ízlés szerint adjunk hozzá édesítőszert vagy egyéb ízesítőket.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.