2021.03.10. 17:15:00 12609 347

Új kedvenc a láthatáron: Tönkölybúza, a „lehető legjobb” gabonamag!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A már 7-8000 évvel ezelőtt is termesztett tönkölybúza valódi ősi gabonának számít, bő 160 évvel ezelőttig a leggyakrabban termesztett gabona volt a kontinensünkön. Aztán a nagyobb terméshozamú búza átvette a helyét… pedig a tönkölybúza igazán áldásos egészségügyi hatásokkal bír.

Tönkölybúza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tönkölybúza

Szerencsénkre nemrégiben újból felfedezték ezt a gazdag tápanyagtartalommal bíró gabonát, amelyet már egy XII. században élő bencés apátnő is jó kedélyt teremtőként írt le.

Miért ajánlott tönkölybúzát fogyasztani?

  • 100 gr tönkölybúza energiatartalma 376 kcal/1579 kJ. Más gabonamagokénak többszörös értékű magnézium-, szelén- és kalciumtartalommal rendelkezik.

  • 52-55% szénhidrátot, 8,8% rostot és 2,7% zsírt tartalmaz. Az E-vitamin mellett kiemelendő, hogy szinte az összes fajta B-vitamin megtalálható ebben a gabonamagban.

  • Fehérjetartalma 20% körüli, amelyben minden esszenciális aminosav megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Más búzafajták fehérjéinél jobban emészthető!

Kiknek ajánlott különösképpen fogyasztani?

  • A nemesített, sokszor génmódosított búza egyre több embernél vált ki allergiás reakciót, ők sok esetben helyettesíthetik ezt a tönkölybúzával. (Jelentős gluténtartalma miatt lisztérzékenyek viszont ne fogyasszák!)

  • Kedvező glikémiás indexe miatt a cukorbetegek is kipróbálhatják beépíteni az étrendjükbe.

  • Bőrápoló hatást is megfigyeltek általa, így idült bőrgyulladások gyógyítására is javasolható a fogyasztására történő átállás.

Hogyan fogyasszuk?

Süssünk belőle! A teljes kiőrlésű liszt egy az egyben lecserélhető vele, bár ajánlott kevesebbet használni belőle a receptben írt mennyiségnél, mivel magasabb a vízfelvevő képessége. Cserébe nem is kell túl sokáig gyúrni a vele készült tésztákat. Másfajta lisztekkel inkább keverjük, mert önmagában könnyen szakadó tésztát eredményez.
A hántolt gabonamagvakból 30 perc főzéssel köret készíthető, míg pörkölve pótkávéként is ki lehet próbálni.

Forrás: www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...