2016.02.20. 08:41:34 12398 349

Turbolya – A gyógynövény, amit az ízéért (is) szeretünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Míg nálunk vadon terem, addig Franciaországban, mint kedvelt fűszernövényt, termesztik is. Az ókori rómaiak nem csak az „íze kedvéért” szerették, hanem mint gyógynövényt is nagyra tartották. Leveleit látva erősen a sárgarépára hajaz, illatát az ánizshoz hasonlítják. De egy biztos: turbolya csak egy van!

Turbolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Turbolya

Honnan?

Annyi bizonyos, hogy a Kaukázus környékéről származik, és a perzsák, egyiptomiak, görögök, rómaiak is szerették.

Miért?

Habár a XVII. századig gyógynövényként nem számoltak vele, sokan, sokféle okból használták a turbolyát. Míg a görögök (pitypanggal és zsázsával keverve) arcuk fiatalítására alkalmas tonikot készítettek belőle, addig a rómaiak memóriájuk javulását remélték tőle. A középkorban turbolyával kívánták felvenni a harcot a pestis ellen.

Mi van benne?

Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink és a szelén. Vitaminok közül pedig A-, B-, C-vitaminban bővelkedik.

Mire használták?

Olyan bajok ellen alkalmazták, főként a népgyógyászat, mint a kötőhártya-gyulladás, magas vérnyomás, trombózis, de a ráncok kialakulását megakadályozó csodaszerként is számon tartották. De a memóriára, rosszkedvre gyakorolt pozitív hatásában is hittek. De javították vele az emésztést, használták görcsoldó, vízhajtó, vesekő elleni hatását. De „orvosságnak” bizonyult ödéma, köszvény, ekcéma és tályog ellen.

Miért jó nekünk most?

Ami ebben a náthás időben a leghasznosabb, hogy a megfázás tüneteit is enyhítheti. Akár régen, úgy most is kihasználják gyomorerősítő hatását, megszűnteti a pocak fájdalmát, de vértisztítóként is alkalmazzák. Az emésztőszervi bajok mellett jó a légzőszervek, a vese, a hólyag megbetegedései ellen is. Arcfiatalító hatása annyiban maradt meg, hogy bőrünk tonizálásában is segít. Kezelhetőek vele zúzódások, pattanások, az ekcémás bőr, véraláfutás.

És a konyhában?

Akár frissen szedve (kora tavaszi zsenge hajtásait érdemes begyűjteni), akár szárított formában vásárolva jó salátának, levesekbe szórva, raguk, szószok, hal- és tojásételek, szárnyasból készült ételek, gombából, krumpliból, borsóból előállított fogások ízesítésére, de a szendvicsek is feldobhatóak vele. Sőt, ha spenótot készítesz, abba is szórhatsz egy keveset!

Forrás: mindmegette.hu, egeszsegtukor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.

A globalizáció nagyobb hatással van a mindennapi életünkre, mint gondolnánk

A globalizáció életünk minden aspektusának erőteljes meghatározójaként értelmezhető, ami olyan „természetesnek” és „normálisnak” gondolt dolgokban is érezteti a jelenlétét, mint egy avokádó vásárlása a helyi szupermarketben. Az országhatárokon azonban nem csupán termékek lépnek át, hanem különféle kulturális szokások is. Akkor mi is az a globalizáció voltaképpen, és miért nevezhetjük jelentőségteljesnek? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az alábbi sorokban.