2020.06.13. 12:50:38 15846 311

Túl a szörpön – Készíts bodzalekvárt a virágból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bodza egészséges, ráadásul remek szörp készíthető belőle, ez mindenkinek természetes és nyilvánvaló. Ráadásul be is lehet főzni! Mármint nem szörpnek, lekvárnak. A reggeli pirítóson, esetleg süteményre kenve, vagy modern ízpárosítással hús mellé kínálva ínycsiklandozó opció a bodzalekvár. Irány a bodzabokor, majd elő a fakanállal!

Bodzavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzavirág

A bodza könnyed, ernyős virágai egy kis almával és némi cukorral, citrommal ízesítve a kamrapolcunk sztárja lesz idén nyáron! Már a gondolat is izgalmas, hogy virágból lekvárt főzzünk, a zamatos íz pedig várhatóan hagyományteremtővé teszi a befőzést. A bodzalekvárt felhasználhatjuk palacsintába, sütemény krémjeként, de a hagyományos „kenyérrel vagy kanállal” módon is remek!

Keressünk olyan erdőszéli bodzavirág bokrot, ami távolabb esik az utaktól, nem lepi kipufogógáz. Lehetőleg a szomszédságában gyár se legyen, hiszen a levegőbe kerülő szennyezőanyagokat az eső a virágra mossa.

A levendula felhasználásával ellentétben olyan virágernyőket érdemes választanunk, amin az apró kis virágocskák már egészen kinyíltak, ezen állapotukban már jó sok virágport tartalmaznak. Ép, egészséges virágokat válasszunk és lehetőleg pár nappal eső után, ne közvetlenül a zivatart követően induljunk bodzavirágot szüretelni.

A felhasználás során akár szörpöt, akár lekvárt készítesz bodzavirágból, két dolgot mindig tarts szem előtt! Sose mosd meg a bodzavirágot, hiszen így lemosod róla az ízletes virágport. És mindig vágd le a virághoz tartozó szárat egészen aprócskára, ellenkező esetben kesernyéssé teheti a végeredményt.

A bodzalekvár hozzávalói:

  • 50 db bodzavirág
  • 4 db citrom
  • 6 db közepes alma
  • 60 dkg cukor
  • 3 csomag dzsemfix
  • 1 liter víz

A citrom esetén is ügyeljünk rá, hogy kezeletlen, emberi fogyasztásra alkalmas héjú termést válasszunk. Ha nem sikerült ilyet beszereznünk, mossuk meg alaposan és ezt követően hámozzuk meg. Karikázzuk fel mind a négy darabot. Egy nagy tálba rétegesen tegyük a bodzát és a citromkarikákat. Tehát egy sor bodza, egy sor citrom, és így tovább, amíg el nem fogynak.

Öntsük le hideg vízzel, hogy úgy teljesen ellepje a bodzánkat és hagyjuk két napot állni szobahőmérsékleten, esetleg hűvösebb kamrában lefedve a bogarak ellen. Ezt követően szűrjük le és alaposan facsarjuk ki a citromos bodzás keveréket.

Hámozzuk meg az almát, reszeljük le, majd a dzsemfixszel, a cukorral és a bodzás lével forraljuk össze. Ha felforrt, még hagyjuk főzni bő öt percig. Ha nagyobb lyukú dolgoztunk az almával, érdemes lehet botmixerrel eközben átdolgozni egy kicsit.

Rögtön lezárás után töltsük sterilizált forró üvegekbe, zárjuk le szorosan állítsuk fejtetőre és hagyjuk hűlni. Ezt követően hűvös helyen érdemes tárolni, így 1-2 évig eláll (ha idő közben nem fogy el ).

Felbontás után pedig hűtőben a helye és figyeljünk rá, hogy a kenyérmorzsa és más hasonló szennyeződés semmiképp ne kerüljön bele, mert úgy jóval gyorsabban romlik, penészedik. Az otthon főzöttnek nincsen párja – a bodza lesz a kamra sztárja!

Forrás: hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...