2024.01.13. 12:45:09 6453 247

Tudtad…? Izgalmas, lenyűgöző tények az emberi testről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a gyermekek elérkeznek a „de miért?” megszüntethetetlen kérdéssorok minden szülő által ismert, később pedig sokat idézett korszakába, akkor jövünk rá arra, hogy mi mindent nem tudunk még. Gyakran azzal is szembesülnünk kell, hogy mindaz, amit valaha az iskolapadban megtanultunk, és oly büszkén idéztük egymásnak, mára – a tudomány fejlődése okán – már avittá vált.

Testünk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testünk

A sugárzó tekintetű kisgyermeknek, aki a bölcs és mindent tudónak hitt felnőtt „óriástól” áhítja a választ, nem okozhatunk csalódást. Amennyiben az emberi test kerül az érdeklődés fókuszába, akkor már a kezdeteknél tudhatjuk, hogy igen izgalmas vizekre eveztünk. Erre a kijelentésre pedig még a tudósok is rábólintanak, hiszen mind a mai napig akadnak kiaknázatlan (rész)területek.

Valójában az emberi test olyan rejtélyes és összetett, hogy a legképzettebbek sem állítják azt, hogy minden létező titkát sikerült leleplezniük. Ez a csodálatosan bonyolult szervezet lehetővé teszi számunkra a beszédet, a járást, a táplálkozást, a gondolkodást. Megfelelő karbantartásával biztosítható az egészségmegőrzés, ám az öngyógyító képességéről is egyre több kutatás lát napvilágot. Biztosak lehetünk abban, hogy néhány képességének hallatán nem csak a nyiladozó értelmű gyermekek fognak ámulni, hanem sok felnőtt is. Kevés szó esik példaként arról, hogy egy felnőtt ember naponta akár egy liternyi nyálat is termelhet.

Ha a téli reggeleken a gyermekünk arról panaszkodik, hogy fázik a lába, előrukkolhatunk azzal a tényfeltárással, mely szerint a testhő 80 százaléka a fejbőrön át távozik. Ezért, ha sapkát teszünk a fejünkre, azzal a lábainkat is melegen tarthatjuk.

Az esti családi csillagnézések során, amikor rácsodálkozunk a világmindenség emberi léptékkel felmérhetetlen, bejárhatatlan nagyságába, akkor elmondhatjuk, hogy a testünk több milliárd sejtjének mindegyike legalább tízezerszer több molekulával rendelkezik, mint az összes csillag a Tejútrendszerben.

A gyerekek arcára mindig mosoly csalható, ha reggelente azt mondjuk nekik, hogy még az éjszaka folyamán is nőttek. Nem csak a kedvcsalogató szülői hozzáállás lapul ennek a hátterében, hanem némi igazság is. Reggel ugyanis magasabbak vagyunk, mint a nap folyamán bármikor. A gravitációs erő testre gyakorolt hatása miatt a porckorongok veszítenek a víztartalmukból, összenyomódnak. Az éjszakai alvás során azonban megtörténik a visszatelítődésük. További érdekesség, hogy a gravitációhiány miatt az űrhajósok a Földre való visszatérésüket követően néhány centivel magasabbak, mint utazásuk előtt voltak. Ennek tudatában érdemes lehet még a reggeli elfogyasztása előtt megmérni a gyermekek magasságát.

Lenyűgöző, hogy az agyunk a legzsírosabb szervünk. Lévén, hogy több mint fele (kb. 60 százaléka) zsírokból tevődik össze – túlnyomórészt Omega-3 zsírsavakból. Minderre pedig a megfelelő működéshez, neurológiai karbantartottsághoz rendkívül nagy szüksége is van. Egy tanulmány szerint viszont a szülővé válás az agyméretre is hatással van. Mint kiderült az újdonsült anyák és apák agykérgi térfogata néhány százalékkal kevesebbet mutat, mint a gyermek születése előtt. Ez az agyzsugorodási jelenség elvileg a szürkeállomány azon területeiben következik be, mely a társas (társadalmi) elfogadásért felelős.

Ha a legerősebb izomról esik szó, csak kevesen gondolnak arra, hogy e „verseny” győzteseként az állkapocs rágóizmai kerülnek ki – tehát ez esetben nem a kőkeményre dolgozott bicepsz vagy farizom viszi el a pálmát. Valahányszor beszélgetünk vagy étkezünk, testünk ezen izmát eddzük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.