2014.08.24. 11:51:36 6009 37

Tippek a zsebkendőmentes hagymapucoláshoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy finom pörkölt, egy jó lecsó, egy ellenállhatatlan leves és még rengeteg ínycsiklandozó ételünk alapja a hagyma. Jellegzetes, intenzív illata és íze remek zamatot ad bárminek, amibe csak belekerül. De valljuk be, a megpucolás, felszeletelés, felkockázás folyamata nagy tortúra mindannyiunk számára. Van, aki már akkor könnyezni kezd, ha csak az előkészületekre gondol. Hogy ezentúl ez másként legyen, íme, néhány érdekes és hasznos tipp.

Tippek a zsebkendőmentes hagymapucoláshoz. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tippek a zsebkendőmentes hagymapucoláshoz.

Ki a „bűnös”?

Elsőként nem árt tisztázni, kivel állunk szemben, amikor könnyeinket hullatjuk egy-egy nagyobb vagy kisebb példány feldarabolásakor. Nos, a szipogást kiváltó egyik ok a hagymában, pontosabban annak illóolajában lévő alkilszulfid nevű kéntartalmú vegyület.

Valójában ez az, ami a hagyma jellegzetes csípősségét adja, és baktériumölő, melegítő hatása sem utolsó. A nyálkahártyát borító nyálkát is feloldja, épp ezért alkalmazható ez a „könnyeztető zöldség” köhögés, nátha, meghűléses megbetegedések esetén.

Ha azt mondjuk…

…a hagymapucolás közbeni sírás tulajdonképpen egészséges? A belélegzett illóolaj a szemünket borító könnyrétegben feloldódik, mely ily módon bekerül az orrüregbe, illetve a könnycsatornába, ahol elvégzi a nyálkamentesítést, fertőtlenítést és az átöblítést.

De azért vannak trükkök…

…ha ezt a folyamatot néhanapján elkerülnéd.

1. Tedd hűvösre!

Hasznos, lehet, ha szeletelés előtt néhány percre a mélyhűtőbe dobjuk a hagymát. A hideg hatására daraboláskor az irritatív anyagok lassabban szabadulnak fel.

2. Forró vizet a hagymára!

Van, aki a fent írtaknak pont az ellenkezőjével próbálkozik: felvágás előtt pár percre forró vízbe dobja a hagymát, így előzi meg a „szabdaláskor” előforduló könnyezést.

3. Fürdesd meg!

Az előzőhöz hasonló eljárás, annyi különbséggel, hogy itt a megpucolt és már félbevágott hagymát és az ezt elvégző kést is le kell öblíteni egy kis hidegvízzel az aprítás előtt. Ez a hártyavékony vízréteg megakadályozza, hogy a hagyma illóolajai a levegőbe kerüljenek.

4. Áztatva

De akad, aki egy tál vízbe teszi a hagymát, sőt, ott is végzi a feldarabolást. Ám ezzel nemcsak az illóolajok „érezhetetlenek”, hanem az aromák nagy része is kimosódik.

5. Állj a rajtkőhöz!

De kezdetben elég, ha egy úszószemüveget húzol (de lehet búvár-, vagy hagyományos szemüveg is). Ha tutira akarsz menni, egy kendőt, vagy kórházi maszkot is tegyél a szád és orrod elé.

A dupla védekezés azért is fontos, mivel a hagymában többféle irritáló hatású anyag van, mely vagy a szemet, vagy az orr nyálkahártyáját zavarja. Szerencsésebb esetben egyiket sem, de akad, akinél mindkét terepen megbolygatja a dolgokat.

6. Ha már megszáradtak a ruhák…

…vegyél kölcsön egy ruhacsipeszt és biggyeszd az orrodra. Ezzel az orron át nem jutnak az irritáló anyagok a szervezetbe. (Más kérdés, hogy melyiket könnyebb elviselni: a hagyma könnyeztető hatását vagy a csipesz szorítását. Nos, ezt rátok bízzuk!)

7. Vagy egyszerűen csak…

… lélegezz a szádon át. Nagy levegő be, erőteljes fújás ki. Ennyi a titok. Hogy egy percre se merengjünk el és biztosan a szánkon keresztül jusson be a levegő, néhány trükk: tarts a fogad között egy kanalat vagy fakanalat, esetleg egy szelet kenyeret, vagy egy kockacukrot. Utóbbiak előnye, hogy felszívják a bajt okozó illóolajakat is.

8. Koccints!

Jó, túlzásba vinni nem kell, kezdetben egy korty víz is megteszi. A hagymapucolás, aprítás közben a szájpadlás hátsó részén tartott víz hasonlóan viselkedik, mint a fent írt cukor vagy kenyér: az illóolaj feloldódik a vízben, kevésbé fog csípni.

9. Ráhajolni veszélyes!

Egyszerűbben: ne hajolj a vágódeszka fölé szeletelés közben. Így kitérhetsz az irritáló anyagok elől, mely a felszálló levegőmolekulákkal egyenesen a szemedbe és/vagy az orrodba kerülne.

Forrás: www.tudasfaja.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süss hamis túrós pitét, ha nem gyúrnál és nem is kelesztenél!

Lehet, hogy ezekben a hidegebbre forduló napokban jól esik a tűzhely melege, de had dolgozzon meg az ételért egyedül csak a sütő! Némi keverés és kavarás árán finom, és a hagyományos pitéknél jóval egészségesebb süteményt lehet összedobni!

Lélekmelegítő krémleves receptek a téli estékre

Bármennyire is szeretnénk lelassítani az idő kerekét, közeledik a tél. Nem kell ettől pánikolni! Azonban nem baj, ha előre felkészülünk mentálisan arra, hogyan fogjuk magunkat feltölteni erővel, energiával, amikor tényleg a hideg és a sötét telepszik ránk és nem engedi, hogy jól érezzük magunkat. Amennyiben megfelelő ötletekkel és előre kidolgozott stratégiával rendelkezünk, nem érhet bennünket nagy meglepetés. Azonnal elő tudjuk venni a számunkra aktuális megoldást, hogy javítsunk a hangulatunkon. Nincs is jobb annál, mint este bekuckózni a finom, puha plüss pizsamámban az ágyba, egy jó sorozat mellett, jókora bögre ízletes, tápláló krémlevest kortyolgatva. Nézzük, milyen krémleveseket készíthetünk az ilyen alkalmakra.

Jókedvre derítő finomság – Ilyen egy extra puha csokitorta

Az életben vannak boldog és felemelő pillanatok, és vannak kevésbé vidám mozzanatok. Az előzőhöz kétség kívül hozzátartozik egy isteni, omlós, extra csokis csokitorta elmajszolása, aminek elkészítése pofonegyszerű és garantáltan ízlik majd az egész családnak. Nem ismersz ilyen receptet? Akkor mi segítünk!