2024.07.21. 12:35:07 5848 200

Táncold le magadról a feszültséget - Amiért érdemes kipróbálnod a táncterápiát
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tánc, amellett, hogy rendkívül szórakoztató, még pszichoterápiás „eszközként” is használható, amely által javítható a közérzet. Néhány tanulmány rámutat a tánc- és mozgásterápia depressziót csökkentő, vérnyomást optimalizáló hatásaira is. Megnézzük, hogy miért lehet érdemes belevágni ebbe a különleges programba.

Közös tánc Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Közös tánc Fotó:123rf.hu

Tánc az egészségért

Az 1940-es években néhány tapasztalt táncos felismerte a táncmozdulatokban rejlő pszichoterápiás potenciált, így bevezetve a holisztikus gyógyítás rendszerébe, midőn nem csupán tünetkezelés történik, hanem figyelembe veszik az egyén teljes, általános fizikai és pszichés állapotát egyaránt. A tánc ily módon segít összehangolni az ember minden aspektusát, beleértve: a fizikai, szellemi, érzelmi és kapcsolati elemeket. Mindennek mozgatórugója az az előfeltevés volt, mely szerint: a testben végbemenő változások elmaradhatatlan hatást gyakorolnak az elmére, ami természetesen fordítva is igaznak bizonyul. Abból kifolyólag, hogy a tánc egy nonverbális kommunikációs típus, amely ugyanolyan fontos, mint a szóbeli kommunikáció, olyan eszközként, avagy még inkább „tükörként” szolgálhat, mely betekintést enged az egyén láthatatlan (érzelmi, mentális) világába. A fentiek alapján már kevésbé tűnik meglepőnek az a kijelentés, mely szerint ez a fajta terápia:

Pozitív hatást gyakorolhat a pszichológiai egészségre

A tánc pszichológiai vonatkozásait már korábban is több kutató vizsgálta, ám 2019-ben elvégeztek egy metaanalízist, melyben 41 klinikai vizsgálatot hajtottak végre, összesen 2374 résztvevővel. A vizsgálat eredményeiből fény derült arra, hogy a táncterápia csökkenti a szorongást és a depressziót, képes javítani az életminőséget, a gondolkodást, a megismerést és az emlékezés képességét. Továbbá optimális hatással van az interperszonális készségekre is, melyeket a mindennapjaink során az emberi kapcsolatainkban alkalmazunk. A kutatók megjegyezték, hogy ezek az előnyök hosszú távúak lehetnek.

Időskori esés-megelőzés

Egy 2017-es áttekintésből kiderül, hogy az idősebb felnőttek körében a tánc igen népszerű szabadidős tevékenység, mely esetükben segít az esetleges elesések megelőzésében, azáltal, hogy javítja az egyensúlyt, az izomerőt és a járást. Noha a kutatók úgy vélik, hogy a hosszú távú adatok érdekében még mélyebb és pontosabb vizsgálatokra van szükség, megjegyzik, hogy a tánc egyike azon biztonságos és jótékony módszereknek, melyek ideálisak lehetnek az idősebb korosztály esetében. A Medical News Today egy 2018-as kutatás eredményeire is felhívta a figyelmet, melyben a Parkinson-kór kerül a vizsgálódások középpontjába. Ez a neurodegeneratív állapot, mely rontja a járást és erőteljesen megnöveli az esések kockázatát, úgy tűnik, hogy a táncterápiás beavatkozásokkal mérsékelhető. Az eredmények szerint a tánc és a zene jótékony hatással lehet ezen állapot tüneteire nézve.

Életerő- és életminőség növelő hatás

Ugyancsak a Medical News Today egészségügyi információs oldal mutatott rá arra, hogy a rákos megbetegedések hatásai jóval túlmutatnak a fizikai egészség romlásán, hiszen ez az állapot a legsűrűbben az érzelmekre és a szocializációra is rányomja a pecsétjét. A korszerű rákellátásba már egyre több helyen beemelik a pszichoszociális beavatkozásokat is. Itt léphet képbe a táncterápia, mely az elemzések szerint segíthet az érintettek életerejének és életminőségének javításában, ugyanakkor csökkenti a pszichológiai okokból kifolyólag többszörös testi tünetben megmutatkozó szomatizációt.

A Positive Psychology kiemelte a táncterápia eddig ismert és bizonyított pszichológiai előnyei közül, a közérzetjavító hatást is. Mindez azzal magyarázható, hogy tánc közben megnövekednek a jó közérzethez (és a fájdalomcsillapításhoz) elengedhetetlen hormonok, az endorfinok. Fokozódik a hírvivő molekulák, vagyis a neurotranszmitterek átvitele, ami késlelteti a fáradtságot, növeli a koncentrációt és természetes antidepresszáns hatást fejt ki.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...