2015.09.02. 11:35:26 8923 211

Stresszesek a mai gyerekek! Hová vezet ez?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rengeteg stresszes helyzetet fel tudnék idézni a gyerekkoromból, pedig fele ennyi információt sem kaptam a világból, nem jártam végtelen mennyiségű külön órákra és edzésekre, ráadásul egy kis faluban éltem, nem egy nagyvárosban. Mégis volt, hogy nem bírtam aludni éjszaka – így utólag visszagondolva – a stressz miatt.

Stresszes iskolás gyerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stresszes iskolás gyerek

Stresszeltem a matek felmérés miatt, a röplabda meccs (és edzések) miatt és azért is, ha anya ideges volt valamiért (most rám mérges? - kérdezi az énközpontú gyerek). Vagy amikor hiába rohantunk, nem értünk be időben a suliba és felírtak a „késők” közé. Lehetne még folytatni a sort, de az a stressz-mennyiség, amivel nekem kellett szembe néznem, még mindig elenyésző a mai kisiskolásokat és középiskolásokat préselő, néha már megnyomorító stresszáradathoz képest. De miért stresszesebb ez a generáció?

1. Gyorsabban felnőnek

A mai gyerekek a koruknál sokkal érettebben viselkednek, és mintha ezt el is várnák tőlük. Sokkal több céltudatos gyerekkel találkozni, aki már az általános iskola végén pontosan tudja, hogy mi szeretne lenni, ha nem tudja, "félő, hogy lemarad a többiektől".

2. Túlzsúfolt a napi rendjük

Nem egyfajta edzésre járnak, hanem két sportban is jeleskedni akarnak, ezenkívül még ott van a külön matek, a külön angol és a zeneóra, mert legalább egy hangszeren játszani kell. Van, hogy 8 órára esnek haza, és teljesen kidőlnek. Ráadásul sokkal több házi feladatot is kapnak, mint amennyit elbírnak. Az egyik ismerős anyuka például bevallotta, hogy ő rendszeresen megcsinálja a gyermeke azon házi feladatait, aminek szerinte nincs értelme, illetve túl nehéz a gyereknek, vagy nem maradt rá ideje.

2. Nagyobb médiazaj

Mi maximum a kis rádión hallhattuk a híreket, TV csak a szülői szobában vagy a nappaliban volt, ahol anya és apa nélkül ritkán láttunk bármit is. Ha valamit nem értettünk, vagy valamitől megijedtünk, rögtön ott voltak, hogy elmagyarázzák, mi miért történik.

Ma az okostelefonok, a tabletek és laptopok használata már gyerekkorban elkezdődik. Ezek a gyerekek gyakorlatilag úgy születnek, mintha ösztönösen tudnák, hogyan működnek ezek a ketyerék. Ennek köszönhetően szinte bármit megnézhetnek, gyakran szülői felügyelet és magyarázat nélkül. A Facebook és a vele járó negatív kommentek, csak hab a tortán.

3. Kegyetlen „barátok”

Tudjuk, hogy milyen kegyetlenül őszinték tudnak lenni a gyerekek szemtől szembe is... El tudod képzelni, hogy milyen bántó megjegyzésekkel illethetik gyermekedet akkor, ha mindezt névtelenül tehetik meg az olyan alkalmazások segítségével, mint például az AskFM. De egy olyan platform is elég, mint a Facebook, ahol mindenki láthatja a bántó megjegyzést vagy akár fotót.

4. Kevés alvás

A sok külön óra és elfoglaltság azt eredményezheti, hogy későn ér haza a gyerek, és akkor kell neki állnia a házi feladatának. Emiatt később kerül ágyba és kevesebbet aludhat. Ha még televízió is van a szobájában, amit esetleg kontrollálatlanul használhat, az további alváskieséshez vezethet.

A gyerekeknek azonban minden éjszaka kb. 10 órányi durmolásra van szüksége, hiszen az idegrendszer lenyugtatásához ez elengedhetetlen és az egyik legfontosabb passzív tevékenység a szervezet stresszmentesítésében. Már egy kicsi kiesést is megéreznek, ami látszani fog aznapi teljesítményükön is.

5. Furcsa betegségek

Soha ennyi ételallergiás, allergiás és elhízott gyerek nem volt, mint manapság. Amikor a 15 éves unokahúgomnál kiderült, hogy magas vérnyomása van, olyannyira, hogy gyógyszert kell rá szednie, teljesen ledöbbent a család. Ilyen fiatalon? Ezek a betegségek újabb stresszfaktort jelentenek, hiszen oda kell ügyelni, hogy mit eszik, mit iszik, beveszi-e a gyógyszerét a gyerek stb. Nem lehet félvállról venni.

6. Családi problémák

Csak egy komoly példát szeretnék említeni: válás. Ez akkor is megviseli a gyereket, ha a szülők már gyakorlatilag gyilkolták egymást, olyannyira megromlott a viszonyuk. A rossz házasság is szörnyű hatással van a gyerekre, de egy konkrét válás még nagyobb törést okozhat neki.

7. Stresszes szülők

A pénz, a munkanélküliség, a munkahelyi stressz, a bürokrácia – elviszi a szülők erejét. Nem csoda, ha türelmetlenebbek egymással és a kicsikkel is. Ez természetesen kihat a gyerekre, ő maga is feszültebbé válhat. Romolhat a teljesítménye és a magatartása az iskolában, kezelhetetlenebbé válhat otthon.

Ha ilyet tapasztalunk, először feltétlenül magunkba nézzünk, és a saját stressz-szintünket csökkentsük, ezzel párhuzamosan, természetesen lehet foglalkozni a gyerekkel is, de ne felejtsük, hogy az ő viselkedése egy görbe tükröt mutat a szülőkről.

Mit tehetsz?

A stresszes gyerekkornak nagy valószínűséggel stresszes felnőttkor lesz az eredménye, vagy rosszabb esetben valamilyen komolyabb pszichés betegség is kialakulhat. Ha a gyerek már fizikai tüneteket is produkál a stressztől (pl.: hasmenés, hasfájás), vagy nagyon nem akar iskolába menni, járjunk utána mi lehet ennek a pontos oka, és segítsünk neki a feldolgozásban. Ha sok a külön óra, valamit mondjunk le, ha sok a házi, beszéljünk a tanárral, ha Te vagy az oka, vezesd le a stresszt! Akárhogy is, próbáljátok meg csökkenteni a feszültséget, hiszen ez bénítólag hathat a gyerekre és a családi légkörre is!

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...