2019.11.20. 17:33:57 7743 281

Spórolj időt és pénzt! - Tervezd meg jól az étkezéseket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Profi tervezési tippek azoknak, akik nem szeretnék a véletlenre bízni, hogy mit esznek! Az előretervezés, az összetevők előkészítése és a nagy adagok főzése nagyon hasznos, ha időt spórolnánk meg. Hogyan könnyíthetjük még meg a saját dolgunkat?

Egészséges alapanyagok főzéshez - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges alapanyagok főzéshez

Tervezd meg az étkezést három lépésben, hogy több időd és pénzed maradjon!

Az alábbi tippeket a témát felölelő goodhousekeeping.com oldaláról gyűjtöttük össze neked.

Az étkezés előkészítésének hatalmas előnye, hogy nemcsak időt, de pénzt is megtakaríthatunk a házias ételek elkészítésével. Az egészségesebb táplálkozás is lehetővé válik a tervezett menünek hála. Azonban mindazok, akik nagyobb változatosságra vágynak, kissé unalmasnak érezhetik a hasonló típusú étkek fogyasztását, amit a különféle fűszerek váltogatásával enyhíthetünk. (Például a chilis babból készülhet nem csípős változat egy kis rizzsel megbolondítva, és máris változatosan étkezhetünk 1 alapétel elkészítésével.)

  1. Első lépésként szerelkezzünk fel légmentesen zárható tároló dobozokkal. Ez azért különösen fontos, hogy az előkészített ételek megtarthassák ízüket, és tovább megőrizzék frissességüket, ne romoljanak meg idejekorán.

  2. Ezután indítsunk egy menütervezőt, amelyben megőrizhetjük az élelmiszerlistáinkat és a receptjeinket. Ezt vezethetjük egy hétköznapi jegyzetfüzetben, egy naptárban, egy excel munkafüzetben, vagy akár telefonos applikációban is, mint például az Anylist, a Mealtime vagy a Yummly - a goodhousekeeping.com ajánlója alapján. Hetente kétszer tervezzük meg előre 2-3 nap összes étkezését. Ennyi ideig a legtöbb ember képes ugyanazt az ételt enni pl. ebédre.

  3. A megtervezett étrend alapján írjunk egy precíz bevásárló listát, majd menjünk el vásárolni. Ha egész hétre össze tudod írni az étrendet, akkor elég egy héten egyszer boltba menni, majd csak befutni kenyérért... Ha 2-3 napra tudsz előre gondolkozni, akkor valószínűleg heti kétszer fogsz boltba menni.

Jó tipp

Úgy is megkönnyítheted a dolgod, ha a bevásárló listádon eleve mindig olyan tételek szerepelnek, melyekből többféle dolgot tudsz főzni - ehhez is adunk alább tippeket -, így akkor is van otthon alapanyag, ha éppen egy napot csúszol a tervezéssel. A lényeg, hogy a kihagyás után se add fel, tarts ki az elképzelésed mellett, és térj vissza a tervezett étkezéshez!

Ha te is szeretnél előre főzni, ezek szerepeljenek a bevásárló listádon

Az alábbiak a legkönnyebben kezelhető ételek, ha jól megtervezett menü szerint szeretnél főzni:

Fagyasztott zöldségek (leveles spenót, brokkoli, borsó, mexikói zöldség keverék, fejtett bab, wok keverékek - a lista szinte végtelen)

Keményítőtartalmú zöldségek és kemény zöldségek (burgonya, édes burgonya, répa, cékla stb.)

Sokáig eltartható hűtőben a paprika is, így az is legyen mindig otthon.

A teljes kiőrlésű gabonák (zabpehely, teljes kiőrlésű lisztek) vásárlása is legyenek alap.

Ezeken kívül a (szárított) hüvelyesek, a diófélék és a magvak, a hazai és a déli gyümölcsök, a húsok, halak - fagyasztóba velük! -, a tojás és a friss tejtermékek.

Milyen jellegű ételt válasszunk a főétkezésekhez?

Reggeli

Fontos, hogy a könnyű étkezés elegendő, lassan felszívódó szénhidrátot, rostot és fehérjét is tartalmazzon. (Ilyen például a zabkása gyümölccsel, amit kb. 7 perc alatt elkészíthetsz, a hozzávalók pedig rendelkezésedre állnak, hiszen úgy vásároltál :), de készíthetsz magadnak házi müzli szeletet is.)

Ebéd

Jöhetnek a levesek és a gazdag saláták; arra kell figyelnünk, hogy a zöldségfélék mellett az egészséges szénhidrát és főként sovány fehérje alkossa. A főzelék sem elvetendő, főként télen. A rakottasokból is jó nagy adagot lehet készíteni, és 2-3 napig biztosan eláll. A fasírozott szintén egy jolly joker, többféle körettel, salátával vagy főzelékkel is eheted, és máris nem olyan uncsi. Készülhet akár pulyka vagy csirke darált húsból is, zabpehellyel dúsítva!

Vacsora

A színes zöldségek a vacsora asztalról se hiányozzanak: például körítsünk paprika, paradicsom és brokkoli köré mindenféle jót. Főtt tojás paradicsommal, tonhallal - isteni finomság. A tojás ráadásul nagyon egészséges, és viszonylag sokáig eláll a hűtőben főve is, így időt spórolhatsz, ha többet megfőzöl egyszerre, és két nap múlva megeszed például spenóthoz! Csak okosan össze kell válogatni az ételeket és az alapanyagokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...