2017.11.30. 11:52:18 18090 536

Szegény ember kását főz. Meg az okos is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Újra virágkorukat érik a kásák, hiszen hirtelen menő lett a zabkása, mert csuda egészséges, meg a köleskása, sőt, még a kukoricakása is - ez utóbbi rendszeres vendég a különböző világsztár séfek menüjében polenta néven, de mi csak puliszkának emlegetjük, ahogy a nagyanyáink. Szóval kását főzni nem ciki, sőt, nagyon is okos dolog!

Zabkása eperrel és áfonyával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zabkása eperrel és áfonyával

De mi is az a kása?

Különböző gabonák, gabonapelyhek (pl. búzadara, zabpehely, köles, hajdina, kukoricadara, árpa) vízzel vagy tejjel való felfőzése. Nem ördöngös, nagyon elrontani sem lehet, hacsaknem a fűszerezéssel. Egy jó kása lehet kiváló reggeli, tízórai vagy uzsonna, de ebédre vagy vacsorára is kínálhatjuk például köretként.

Miért szeresd?

Mert egyszerű, olcsó és egészséges alapanyagokból készülhet. Jó energiaforrások, hiszen a gabonák laktatnak, és rosttartalmuk jót tesz az emésztésnek. A laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek sem kell lemondaniuk róluk, hiszen vízzel is elkészíthetőek, és így kevésbé kalóriadúsak. A hajdina, a köles és az árpa kimagaslóan gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban - főként B-vitaminban, a zabot pedig könnyű és gyors elkészíthetősége, lassan felszívódó szénhidrát tartalma és emésztést segítő hatása miatt emelnénk ki.

Hogyan készítsd?

Tejbegrízt vagy darakását talán mindenki tud készíteni, de nem biztos, hogy az alapreceptjeid között szerepelnek a következők:

A kukoricakása (polenta) alapreceptje

  • 100 g kukoricadara
  • 6 dl víz
  • 0.5 tk só
  • 1 tk vaj

A vizet felforraljuk, és apránként adagoljuk a darát, folyamatos keverés mellett. Akár egy habverőt is a kezünkbe vehetünk, így biztosan nem lesz csomós. A kukoricadara nagyon sok vizet felvesz, ezért bátran adjunk még hozzá, ha szükséges. Kb 15 percig főzzük, míg sűrű kását nem kapunk. Keverjük bele a vajat és sózzuk meg. Ezután öntsük át egy laposkásabb tepsibe vagy peremes tálcára, amibe előtte zsírpapírt tettünk. Várjunk, míg egy kicsit megdermed, és vágjuk kockákra. Meg is piríthatjuk egy kicsit a sütőben, ha szeretnénk.

Felszolgálhatjuk szaftos, húsos ételek mellé köretnek, de fahéjas porcukorral megszórva - ha nem sóztuk nagyon be - isteni desszert is lehet.

A zabkása

Ezt én mindig érzésre készítem, változó mennyiségekben. A lényeg, hogy a zabpehely hamar megfő, szóval 5 percnél tovább nem fog tartani az egész művelet. Mivel nem méricskélek, ezért én először összekeverem a zabpelyhet annyi vízzel, ami ellepi, majd ahogy sűrűsödni kezd, még teszek hozzá vizet, mikor, milyen sűrűn szeretném enni. :) Ha a gyerkőcnek főzöm, akkor kicsit hígabbra készítem, hogy összeturmixolhassam a gyümölcsökkel. Érdekes, hogy az állott, már nem forró zabkása jobb a gyomornak. Fűszerezheted fahéjjal, szerecsendióval, cukorral, és természetesen bármilyen gyümölcs kerülhet bele. Tejjel is készülhet természetesen, sőt, az a hagyományos verzió, csak nálunk manapság vízzel készül, így az jutott az előbb eszembe. Jöhet még mandulatej, rizstej, kókusztej - amit csak szeretnél! :)

Nyers változata is van. Ekkor éjszakára bennhagyjuk a hűtőszekrényben tejbe vagy joghurtba, vagy ezek keverékébe áztatva. Azért jó, ha zabpehely alaposan megduzzad, mert csak úgy segíti az emésztést, ellenkező esetben könnyen gyomorprobléma lehet a vége!

A köleskása

A kölest egy kicsit át szoktam mosni, lecsepegtetni. Kb. 3x annyi tejjel főzzük meg, csipet sóval, cukorral (mézzel), fahéjjal fűszerezzük - ez egy édes változat. Kis lángon fél órát főzzük, néha keverjük át, akkor jó, ha a köles szemek szétnyíltak, megdagadtak. Vegyük le a tűzről és fedjük le, hogy még tovább duzzadjanak, és az összes tejet felszívják. Kb. 10 percig pihentessük. Ezután szedjük tálakba és tálaljuk bármilyen gyümölccsel, vagy lekvárral.

Hajdinakása

A hajdina kását is hasonlóan készíthetjük, mint a köleskását, ám elég hozzá 3x annyi folyadék, persze ezt menet közben még pótolhatjuk, ha úgy látjuk. Vízzel is készülhet.

Árpakása

Ha árpapehelyből készül, akkor ugyanúgy főzd, mint a zabkását. Ha teljes árpaszemből főzöd, akkor egy kicsit hosszadalmasabb a folyamat, de megéri. Főzd teljesen puhára 3x annyi vízben, kb. 40 perc alatt, kis lángon, néha megkeverve, majd hagyd lefedve pihenni, míg beszívja az összes folyadékot. Keverhetsz hozzá egy kis vajat vagy olajat is. Dinsztelt hagymával kezdve a főzést, zöldségekkel összekeverve fincsi köret lehet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?