2023.01.19. 17:25:00 7152 282

Rendszeresen sportolsz? Akkor teáznod is érdemes lenne!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hetente többször, esetleg napi rendszerességgel sportcipőt húzol? Gratulálok, máris rengeteget teszel azért, hogy az ülőmunkát vagy a kanapén töltött órákat ellensúlyozd! Azonban a testalkatunkhoz passzoló sportág mellett a választott mozgásformánkhoz illő teát is érdemes lenne megtalálnunk!

Sportolás és tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sportolás és tea

Te mit gondolsz arról, hogy vannak az igazi teák, azaz amelyek a teacserjék leveleiből készülnek és vannak azon főzetek, vagyis a nem tea teák, amelyek egyéb gyógynövények főzetei? Mindkettőt a teákhoz sorolod? Sportolás szempontjából mindkét csoport nagyon hasznos, így most vegyük egy kalap alá ezeket!

Edzés előtt fogyasztandó teák

Fekete tea

Szeretnél energikusabban nekivágni a mozgásnak? Pörgesd fel egy kicsit magad a teában rejlő tein és koffein segítségével, amelyik nem csupán a szervezetünket, de a mentális állapotunkat is képes jobb állapotba hozni, ráadásul a sportolás következményeként fellépő izomgörcsöket is enyhítheti!
A tein egyik legkedveltebb hatása - legalábbis a testsúlycsökkentés céljából sportolók számára mindenképp -, hogy csökkenti a zsírsejtek növekedésének mértékét.

Zöld tea

A napi szinten jelentősebb mennyiségű zöld teát fogyasztók körében ritkább az agyvérzés kockázata, valljuk be ez a tény egy megerőltetőbb edzés előtt kívánatossá teszi a forró italt. Az L-teanin hatására pedig a tompaság minden nem kívánt mellékhatása nélkül nyugodhat meg a szervezetünk, míg az antioxidánsok az állóképességünket növelhetik. Zöld teát fogyasztva és rendes edzéstervet követve még jobban le tudjuk adni a hasi területeken lerakódott zsírt. A fekete teához hasonlóan ebben a zöld teában is rengeteg jótékony tein lapul.

Azonban a fekete és a zöld teában nem csak ez a közös nevező, hanem a koffeintartalom is. Ezt azért szokták kiemelni, mert a nagyobb állóképességet igénylő sportok esetében a növelheti a sportoló személy kitartását: Nagyobb dózisban való fogyasztása mellett a megerőltető és hosszútávú izommunka során zsír kerül elégetésre a glikogén helyett, ha ez utóbbi szintje kritikusan alacsony, akkor érezzük magunkat kimerültnek. Sportolás előtt bő 3 órával fogyasszuk el teánkat, ha ezt a hatást szeretnénk maximalizálni!
A koffeinnek azonban két hátránya is van:
1. Könnyen függőséget okozhat, a leszokási időszakban pedig szinte biztos, hogy romlani fog a sportteljesítményünk.
2. Bizonyos versenyeseményeknél a koffein tiltott szernek számít.
Szintén a magas koffeintartalmú teák közé sorolható az energizáló matcha tea is.

Rooibos

Nem tudod elképzeli az edzést sportitalok nélkül? Cseréld le ezeket a vörös teára!
A folyadékpótlás mellett fogyasztásával rengeteg flavonoid fog kerülni a szervezetedbe, valamint az érrendszer számára is nagyon támogató ez az ital.

Edzés után fogyasztandó teák

Yerba mate

A sportsérülések minimalizálásában, illetve az izmok rehabilitációjában lehet a legnagyobb segítségünkre a tea eme, gyulladáscsökkentésben élen járó fajtája. Így amikor túlhajtjuk magunkat, a jóleső nyújtás és zuhanyzás után igyunk meg belőle minimum egy nagy csészényivel! A magas antioxidánstartalom elbánik az intenzív edzésprogramok után fellépő oxidatív stresszel.

Gyógynövényteák

A gyógynövények, különösen gyümölcsdarabokkal és fűszerekkel is kiegészítve, sokféle vitaminnal és antioxidánssal láthatják el szervezetünket.
Regenerálódás céljából a testedzés után fogyasszunk homoktövis vagy csalánteát, hogy fokozzuk ezek hatását, keverjünk a teánkba fahéjat, körömvirágot vagy szegfűszeget is.

Forrás: www.healthyliving.azcentral.com, www.worldteanews.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.