2024.04.04. 08:33:05 5662 220

Rakj rendet a fejedben: takaríts!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Meglepő lehet, de sokan leljük örömünket otthonunk takarításában, rendbetételében, csinosítgatásában. A frissen takarított belső tér légköre üdítően hat testre és lélekre egyaránt. Ha megfelelően testre szabott módszereket alkalmazunk, akkor a hatékonyság elégedettséggel társul, és (többé már) nem kerül be a sűrűn halogatott, kedv lohasztó tevékenységek körébe.

Takarítás boldogan Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás boldogan Fotó:123rf.hu

Amennyiben otthonunkra úgy tekintünk, mint saját uradalmunkra egyéni mikrokozmoszunkra, egyértelműen felelősséget kell vállalnunk a benne uralkodó atmoszféráért is. Ha minden szétszórva hever, ha nincs a tárgyaknak előzetesen kijelölt helye, akkor nem meglepő, hogy gyakran töltjük a drága időnket az „elcsatangolt” mindenfélék keresésével. Ez az időrabló keresőhadjárat néhány jól kialakított stratégia révén könnyedén kiiktathatóvá válik. Egy bölcs meglátás szerint, ami kint, az van bent, így a zavaros gondolatokra, a mentális szétszórtságra kiváló gyógyírként szolgál a rendrakás. Egy idő után már szinte úgy várjuk egy kiadós takarítás utáni jutalmakat – a nyugalmat, a békét és az elégedettséget –, mint gyermekkorunkban a születésnapi és karácsonyi ajándékcsomagokat.

Hogyan válhat a takarítás szórakozássá, és milyen egyéb előnyeiben részesülhetünk?

A takarítás egyfajta aktív meditációként is számon tartható – mindehhez az elmélyült, összpontosított munka vezet rá. Legyen szó bár a mosogatás, a súrolgatás vagy a portörlés ismétlődő mozdulatairól, ez a mindennapi mindfulness rendkívül megnyugtató, és megtanít (újra) a jelenben élni, az éppen „kezünk alatt égő” feladatokra összpontosítani.

A közhelyként gyakran emlegetett „tisztaság fél egészség” igazsága újra és újra megerősödik, ha a kórokozó-mentes felületekre, a portalan belterekre és a tisztaság jellegzetesen friss illatára gondolunk. Természetesen érdemes arra törekednünk, hogy non-toxikus szerekkel vigyük véghez a napi rutinokat, hiszen az erős vegyszerek egészségre és környezetre ugyancsak rendkívül káros hatása ismeretes. Ráadásul ezek a szerek, amelyektől az áruházak polcai roskadoznak, még csak nem is költséghatékonyak.

E téren még érdemes megjegyeznünk azt, hogy sokakat a saját tisztítószer készítés macerás mibenlétének vélelme riaszt el. A jó hír, hogy mindezek akár egy-két mozdulattal kivitelezhetők, valamint ma már jószerével akadnak organikus, környezetbarát tisztítószerek is, amelyeket biztonsággal használhatunk. Ez utóbbiakkal megkímélhetjük magunkat és szeretteinket a durva vegyszerekben rejlő káros anyagok belélegzésétől, a légúti fertőzésektől, a különféle bőrbetegségektől (pl. ekcéma), és az allergiás reakcióktól nemkülönben.

Takarítás közben az apró kijavítandók felfedik magukat (pl. egy kiálló szög, lemálló festék, karcolások, repedések, foltok stb.), így időben sort keríthetünk a kijavításukra. Ezzel a hozzáállással, aprónak festő figyelmességgel meghosszabbíthatjuk berendezési tárgyaink élettartamát.

Az ilyen jellegű tevékenységeink mindezek mellett jótékonyan hatnak a kreativitásunkra is, hiszen végzésük során fel-felötlik bennünk egy remek ötlet (pl. bútor átfestése, saját függöny varrása, a polcok áttekinthetőbbé tétele stb.) Ezenfelül a munkavégzés közben az aktuális magánéleti és munkahelyi problémákra is megoldási alternatívákat találhatunk. Az aha-élmények egész kincsesbányájában lehet részünk egy-egy porszívózás, szőnyegtisztítás, mosogatás közben. Gondoljunk itt példa(kép)ként sokak kedvenc krimi írójára, Agatha Christie-re, akinek mosogatás közben jutottak eszébe a lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb történetek.

Időnként, amikor megnyilvánulnak rajtunk a szellemi kimerültség jellegzetes tünetei (pl. lehangoltság, romló tűrőképesség, csökkenő motiváció, ötlettelenség stb.) jót tesz, ha beiktatunk egy alapos otthontisztító programot. Ennek befejeztével már más fénytörésben tűnik fel a korábbi probléma, és annak is nagy lehet az esélye, hogy az otthon patyolattisztaságával együtt a korábban érzett mentális „szennyeződések”is elillannak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...