2014.09.30. 20:54:55 5891 46

Pihenés után is fáradt vagy?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A „Még csak szerda van…” melankolikus és a „Már szerda van!” örömittas felkiáltások között hasonló lehet az összefüggés, mint a dilemmázás a fölött a bizonyos pohár fölött, hogy akkor most félig üres, vagy félig tele van. Bizony, nem egyszerű egy-egy pihenőnap után újra visszarázódni a hétköznapokba, ilyenkor nem könnyű rózsaszínben látni a világot. Aztán persze jönnek a fogadalmak, hogy jövő héttől minden másként lesz.

Fáradtság | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradtság | Fotó: 123rf.com

De valljuk be, a hét eleji fogadalmakkal is úgy vagyunk, mint az év kezdetiekkel: ahogy haladunk az év/ a hét belseje felé, ezek nagyrészt a feledés homályába vesznek, jobb esetben kicsit/nagyon átalakulnak.

Fájdalmas hétfő

Nyilván nem árulunk el nagy titkot, ha megmondjuk, hogy felmérések szerint a hétfő az a nap, amit a legkevésbé kedveltek a megkérdezettek. Bizony, a munkahelyi stresszt, a munkával járó feszültséget még intenzívebben éljük át ezen a napon. Nem csoda, hogy a hét első reggelén 20 százalékkal is megnőhet a szívinfarktus kockázata.

Biztató szerda

A hétfő nemcsak az alkalmazottakat, hanem a vezető beosztásban dolgozókat is megviseli. Így a munkahelyi problémákat, a fizetésemelés kérdését nem célszerű ezen a napon megvitatni a főnökkel. Sokkal alkalmasabb nap erre a szerda! Hiszen ilyenkor már ő is látja a fényt az alagút végén - közeleg a hétvége. :)

Néhány tipp, hogy frissebben induljon a következő hét

  • talán a legfontosabb, hogy feküdj le időben vasárnap, illetve a munkát megelőző napon. Ehhez persze az is szükséges, hogy kellően fáradt legyél, így nem javasoljuk a délig húzódó szundikálást. Persze, egy kis lustálkodás nem árt, de csak mértékkel.
  • Ha lehet, a házimunka jelentősebb részét ne a munka, a hét megkezdése előtti napra időzítsd. Naná, hogy a vasárnapi ebéd elkészítése belefér, de a fűnyírást, autómosást, nagybevásárlást tedd egy másik időpontra.
  • A zsúfolt, „nyüzsis” helyeket is kerüld azon a bizonyos napon - a zsivaj észrevétlenül is fárasztja idegrendszerünket.
  • A „zaj” helyett inkább válassz valami aktív kikapcsolódási módot: egy laza kerékpártúra, egy könnyű esti kocogás, vagy egy pihentető séta sokkal hasznosabb lesz, mint az egész napos fekvés.
  • Lelkiekben és a feladatok rendszerezésével is készülj a hétfőre, illetve az előtted álló új munkanapra: tervezd el, rendszerezd a teendőidet, feladataidat a következő hétre.
  • És ami a legfontosabb: próbálj meg tényleg kikapcsolni. Ne nézegesd a munkahelyi levelezésedet, ne telefonálj be. Egyszerűen csak pihenj, mert megérdemled.

Ötletek, hogy könnyebben kibírd hétvégéig

  • A hetet kezdd valami szívednek, lelkednek kellemes tevékenységgel: sportolj, ebédelj, vagy vacsorázz a kedvenc helyeden. Vagy épp próbálj ki egy új éttermet, cukrászdát, hogy az új hét biztosan valami kellemes újdonsággal várjon!
  • Ahogy mondják, nem lehet elég korán kezdeni: már a hét első napjaiban kezdd el tervezni a következő hétvégét. Találj ki valami izgalmas programot, vagy ha már van, gondosan készülj elő rá. De hidd el, egy egyszerű nagytakarítás megszervezése is üdítő lehet a dolgos hétköznapok szürkeségében.
  • És a legfontosabb, amit ne feledj: szerdán már szerda van! Csak pozitívan!

Forrás: Ritmus magazin, 2014. szeptember, II.évf. 9. szám

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.