2014.09.30. 20:54:55 5859 46

Pihenés után is fáradt vagy?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A „Még csak szerda van…” melankolikus és a „Már szerda van!” örömittas felkiáltások között hasonló lehet az összefüggés, mint a dilemmázás a fölött a bizonyos pohár fölött, hogy akkor most félig üres, vagy félig tele van. Bizony, nem egyszerű egy-egy pihenőnap után újra visszarázódni a hétköznapokba, ilyenkor nem könnyű rózsaszínben látni a világot. Aztán persze jönnek a fogadalmak, hogy jövő héttől minden másként lesz.

Fáradtság | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradtság | Fotó: 123rf.com

De valljuk be, a hét eleji fogadalmakkal is úgy vagyunk, mint az év kezdetiekkel: ahogy haladunk az év/ a hét belseje felé, ezek nagyrészt a feledés homályába vesznek, jobb esetben kicsit/nagyon átalakulnak.

Fájdalmas hétfő

Nyilván nem árulunk el nagy titkot, ha megmondjuk, hogy felmérések szerint a hétfő az a nap, amit a legkevésbé kedveltek a megkérdezettek. Bizony, a munkahelyi stresszt, a munkával járó feszültséget még intenzívebben éljük át ezen a napon. Nem csoda, hogy a hét első reggelén 20 százalékkal is megnőhet a szívinfarktus kockázata.

Biztató szerda

A hétfő nemcsak az alkalmazottakat, hanem a vezető beosztásban dolgozókat is megviseli. Így a munkahelyi problémákat, a fizetésemelés kérdését nem célszerű ezen a napon megvitatni a főnökkel. Sokkal alkalmasabb nap erre a szerda! Hiszen ilyenkor már ő is látja a fényt az alagút végén - közeleg a hétvége. :)

Néhány tipp, hogy frissebben induljon a következő hét

  • talán a legfontosabb, hogy feküdj le időben vasárnap, illetve a munkát megelőző napon. Ehhez persze az is szükséges, hogy kellően fáradt legyél, így nem javasoljuk a délig húzódó szundikálást. Persze, egy kis lustálkodás nem árt, de csak mértékkel.
  • Ha lehet, a házimunka jelentősebb részét ne a munka, a hét megkezdése előtti napra időzítsd. Naná, hogy a vasárnapi ebéd elkészítése belefér, de a fűnyírást, autómosást, nagybevásárlást tedd egy másik időpontra.
  • A zsúfolt, „nyüzsis” helyeket is kerüld azon a bizonyos napon - a zsivaj észrevétlenül is fárasztja idegrendszerünket.
  • A „zaj” helyett inkább válassz valami aktív kikapcsolódási módot: egy laza kerékpártúra, egy könnyű esti kocogás, vagy egy pihentető séta sokkal hasznosabb lesz, mint az egész napos fekvés.
  • Lelkiekben és a feladatok rendszerezésével is készülj a hétfőre, illetve az előtted álló új munkanapra: tervezd el, rendszerezd a teendőidet, feladataidat a következő hétre.
  • És ami a legfontosabb: próbálj meg tényleg kikapcsolni. Ne nézegesd a munkahelyi levelezésedet, ne telefonálj be. Egyszerűen csak pihenj, mert megérdemled.

Ötletek, hogy könnyebben kibírd hétvégéig

  • A hetet kezdd valami szívednek, lelkednek kellemes tevékenységgel: sportolj, ebédelj, vagy vacsorázz a kedvenc helyeden. Vagy épp próbálj ki egy új éttermet, cukrászdát, hogy az új hét biztosan valami kellemes újdonsággal várjon!
  • Ahogy mondják, nem lehet elég korán kezdeni: már a hét első napjaiban kezdd el tervezni a következő hétvégét. Találj ki valami izgalmas programot, vagy ha már van, gondosan készülj elő rá. De hidd el, egy egyszerű nagytakarítás megszervezése is üdítő lehet a dolgos hétköznapok szürkeségében.
  • És a legfontosabb, amit ne feledj: szerdán már szerda van! Csak pozitívan!

Forrás: Ritmus magazin, 2014. szeptember, II.évf. 9. szám

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...