2020.12.29. 17:27:04 12951 305

Pezsgőtörténelem - minden, amit a pezsgőről tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pukkanhatnak a pezsgők, gurulhatnak a buborékok a torkunkon, eljött a pezsgő-ünnepe. Na jó, talán nem teljesen a pezsgőé, mégis elmaradhatatlan az új év köszöntésére a gyöngyöző ital. De miért éppen pezsgővel köszöntjük az új esztendőt?

Pezsgő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pezsgő

Egyértelműen szilveszterkor fogy a legtöbb pezsgő, sőt, az ünneplés jelképévé is vált a pezsgőspohárral koccintás, a pezsgősüveg. Régen kevesek számára volt elérhető a nemes ital, így fontos státusszimbólumnak számított. A hatalom, gazdagság, luxus, gondtalanság jelképévé vált. Mivel a benne lévő szénsav gyöngyözve bukik a felszínre, így még egy szépséges szimbólummal összekapcsolható: a gyöngy a tökéletesség, a fejlődés szimbóluma. Babonás vonatkozásban pedig az ital bontásával járó pukkanás pedig elűzi a rossz szellemeket. Az ünnepélyessége sem elhanyagolható, hiszen a hiedelem szerint, mindenki úgy él az évben, ahogy az újév első napján, így hát érdemes jólétre, luxusra, ünneplésre bízni az évindítást.

Az ital maga

Olyan borszármazékról beszélünk, ahol a bor második érése a palackban történik, így az erjedés hatására természetes folyamatokkal képződik szénsav az italban. Manapság azért egy kis rásegítés is előfordul, a pezsgő-alapborokat szénsavasodást elősegítő adalékkal vegyítik. Az első üveg pezsgő dom. Pierre Pérignon nevéhez kötődik, aki 1670-1715 között a champagne-i borvidéken parafa dugóval zárta le a vastag borosüveget, melyet viaszba mártott és dróttal is megerősített. A nedű olyan jól sikerült, hogy bár igyekeztek a készítés módját titokban tartani, a 18. század végére világszinten elterjedt.

Magyarországon

Az első hazai pezsgő a zalai vármegyéből származtatható, pezsgő magyar nevét pedig gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük. Hitel című munkájában használta a francia ’champagne’ helyett a hangzatos és kifejező pezsgő elnevezést a boritalra. A magyar pezsgőgyártás igazán 1820 körül indult be, központja pedig az akkor még magyar város, Pozsony volt.

Túl édesen és szárazon

A pezsgőn szereplő elnevezések a másoderjesztéskor hozzáadott cukortartalmat jelölik: Brut nature-tól, Extra brut, Brut, Különlegesen száraz, Száraz, Félszáraz megnevezésektől az Édesig. A Crémant pedig csökkentett habzást jelent, ahol a pezsgőnkben az alapbor ízei hangsúlyosak.

Fejre áll és feje fáj

A szénsav gyorsítja az alkohol oldódását, így könnyen megfordulhat velünk a világ néhány pohár pezsgő után. Ráadásul az édes pezsgőkben nem csak természetes cukormaradék, hanem hozzáadott cukor is van, ez pedig gyakran fejfájáshoz vezet.

Tehát BÚÉK mindenkinek, de inkább szárazzal és főleg mértékkel!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...