2021.09.10. 09:13:19 6299 258

Őszi zöldségszüret: Mit, hogyan tároljunk el télire?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egész éves kerti munkák gyümölcseinek nagy részét éppen most szüretelhetjük le. Itt a finom alma, szőlő, valamint a gyökérzöldségek és a sütőtök ideje. De hogyan tároljuk a színes őszi csemegéket, hogy akár egész télen falatozhassunk belőlük?

Sütőtök a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök a kertben

Alma és körte

Az almát és a körtét a legjobb, ha lapos ládákba tesszük, amiben tudnak szellőzni és hűvös helyen tároljuk, mint például a pince. Nem baj, ha a páratartalom magasabb. Ne mosottan tedd el az ősz gyümölcsöket, és mindenképpen szedd ki az érettebb, puhább vagy hibás szemeket, majd hetente válogasd át. Ami már nem olyan szép, mehet a kompótba vagy az almás pitébe.

A körte nem áll el olyan sokáig, mint az alma, így azt gyorsabban el kell fogyasztani, természetesen ez fajtától is függ. Almából egyébként legtovább az idared fajta tartható el, akár fél évig is ehető marad a megfelelő körülmények között.

Szőlő

Nos, a szőlőt bor formájában tárolhatod el a legtovább, akár évtizedekig is. :) :) No de a viccet félretéve, a legjobb, ha szárazon, légmentesen zárható dobozokban a hűtőbe teszed a fürtöket, de csak a hibátlan szemeket hagyd rajtuk... Így kb 2 hétig azért fogyasztható marad, de járjon rá a család apraja nagyja...

A szőlő tárolásáról itt is olvashatsz magazinunkban: Hogyan kell a csemege szőlőt tárolni?

Sütőtök

A sütőtököt nyugodtan hagyd a kertben, amíg nem jönnek az éjszakai fagyok, sőt, akár még utána is. Ha vásárolsz, akkor olyat válassz, amin rajta van a szára. Hűvös, száraz helyen tárold, mint például a pince, a spájz vagy a padlás. Tegyél alá újságpapírt vagy bármit, ami kicsit felszívhatja a nedvességet.

Gyökérzöldségek

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a kertedben akad egy kis sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, zeller és karalábé, akkor a legjobb, ha a földben hagyod a fagyokig. Ha már megvetted vagy kiszedted a földből, akkor tedd ládákba mosatlanul, a sorok közé tégy egy kis újságpapírt, majd mehet a pincébe vagy a spájzba, és akár hónapokig is felhasználhatod. Még akár az erkélyre is ki lehet őket tenni, ha nem fagy, és nem éri napfény. Homokban is el teheted őket.

Burgonya

A burgonya tárolásánál az a lényeg, hogy ne érje fény és nedvesség, tehát száraz, sötét helyre kell elhelyeznünk, a legalkalmasabb erre természetesen a sötét pince, illetve a spájz. Ha a lakásban kell tárolnod, érdemes papírzacskóba tenni.

Paprika, paradicsom

Még maradt egy csomó paprika és paradicsom, készíts belőle lecsót télire, és tedd el befőttes üvegekben, ahogy egy jóféle kompóttal vagy savanyúsággal tennéd. Paprikakrémet vagy paradicsomszószt is főzhetsz belőlük. A hűtőben is egészen sokáig elállnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így lesz a régi üvegvázából a nyári dekor éke!

Habár a nyári virágok színei kevésbé színpompásak mint tavaszi társaik szirmai, nincs is szebb egy réti virágokból kötött bokrétánál. A rusztikus csokrok hozzájuk illő vázában mutatnak a legjobban, de szintén egy kidekorált befőttesüvegben mutatósak, ha az a milliőhöz passzol. Most megunt, régi üvegvázáinkat is leporolhatjuk a nyári dekorációnk felfrissítéséhez.

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Babázásból vissza a munkahelyre: 13 dolog, amiért az anyukák izgulnak

Egy nemrég végzett felmérés eredménye szerint általánosan akár öt hónapba is telhet, mire egy újdonsült anya vissza tud illeszkedni a munkahelyére, miután első gyermeke megszületett. Bár sok nő élvezi a munkába való visszatérés nyújtotta változatosságot, de ez egyben valódi küzdelmet is jelenthet annak terén, hogyan is egyeztessék össze a különböző szerepeiket. Egyes nők számára ez az időszak akár a mentális egészség romlását is eredményezheti!