2015.08.27. 19:59:34 20322 256

Hogyan kell a csemege szőlőt tárolni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ősz egyik nagy ajándéka a szőlő, ami augusztus végére már rendületlenül érik a kertekben. Mit kell tudni a szüreteléséről és a tárolásáról?

Szőlő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlő

A szőlő szüretelése

A szőlőfürtöket akkor érdemes csak levágni a tőről, ha minden szem teljesen beérett, mivel ez a gyümölcs nem fog utóérni, akkor sem, ha a napon marad. A szemek nem lesznek édesebbek, ezért ne vágjuk le a félig érett fürtöt. Ha frissen szeretnénk megenni a szőlőt, akkor a legjobb, ha mindig annyit vágunk le, amennyi elfogy, illetve ha már tovább nem érdemes a szőlőtövön hagyni.

Ha a szőlőszemeket összekötő szár már nem zöld, hanem barna, akkor a szőlő teljesen megérett, a cukortartalma is jócskán megnőtt. Ezeket fogyasszuk el a legelőször, hiszen sokáig nem fognak elállni. Tároláshoz zöld kocsánnyal rendelkező szőlőfürtöt válassz, de azért legyen érettek a szemek.

A szőlő tárolása

A csemege szőlőt gyümölcsrekeszekbe szedjük, és ne nyomjuk össze. Mielőtt hűtőbe tesszük, ne mossuk meg, mert ahogy a vízzel érintkezik, felgyorsulhat a romlás folyamata.

Légmentesen zárható dobozban tároljuk, aminek az aljára esetleg papírtörlőt tehetünk. Ha penészt vagy rohadt szemeket vélünk felfedezni egy-egy fürtön, azt ne tegyük a többi közé. Ne nyomjuk össze a szőlőfürtöket!

A tárolódobozt a hűtő hátuljába toljuk, ott általában hűvösebb van, így akár 2-3 hétig is elállhat a finom szőlő.

Fogyasztás előtt mindenképpen mossuk meg, s 72 órán belül együk is meg a gyümölcsöt!

A szőlő fagyasztható

A szőlő jól fagyasztható gyümölcs. Mielőtt elhelyeznénk a fagyasztós zacskóban, mossuk meg, és szárítsuk meg.

Különböző ételek fagyaszthatóságáról itt olvashatsz: Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?

Forrás: wikihow.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...