2015.08.27. 19:59:34 18507 256

Hogyan kell a csemege szőlőt tárolni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ősz egyik nagy ajándéka a szőlő, ami augusztus végére már rendületlenül érik a kertekben. Mit kell tudni a szüreteléséről és a tárolásáról?

Szőlő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlő

A szőlő szüretelése

A szőlőfürtöket akkor érdemes csak levágni a tőről, ha minden szem teljesen beérett, mivel ez a gyümölcs nem fog utóérni, akkor sem, ha a napon marad. A szemek nem lesznek édesebbek, ezért ne vágjuk le a félig érett fürtöt. Ha frissen szeretnénk megenni a szőlőt, akkor a legjobb, ha mindig annyit vágunk le, amennyi elfogy, illetve ha már tovább nem érdemes a szőlőtövön hagyni.

Ha a szőlőszemeket összekötő szár már nem zöld, hanem barna, akkor a szőlő teljesen megérett, a cukortartalma is jócskán megnőtt. Ezeket fogyasszuk el a legelőször, hiszen sokáig nem fognak elállni. Tároláshoz zöld kocsánnyal rendelkező szőlőfürtöt válassz, de azért legyen érettek a szemek.

A szőlő tárolása

A csemege szőlőt gyümölcsrekeszekbe szedjük, és ne nyomjuk össze. Mielőtt hűtőbe tesszük, ne mossuk meg, mert ahogy a vízzel érintkezik, felgyorsulhat a romlás folyamata.

Légmentesen zárható dobozban tároljuk, aminek az aljára esetleg papírtörlőt tehetünk. Ha penészt vagy rohadt szemeket vélünk felfedezni egy-egy fürtön, azt ne tegyük a többi közé. Ne nyomjuk össze a szőlőfürtöket!

A tárolódobozt a hűtő hátuljába toljuk, ott általában hűvösebb van, így akár 2-3 hétig is elállhat a finom szőlő.

Fogyasztás előtt mindenképpen mossuk meg, s 72 órán belül együk is meg a gyümölcsöt!

A szőlő fagyasztható

A szőlő jól fagyasztható gyümölcs. Mielőtt elhelyeznénk a fagyasztós zacskóban, mossuk meg, és szárítsuk meg.

Különböző ételek fagyaszthatóságáról itt olvashatsz: Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?

Forrás: wikihow.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Fogyni szeretnél? Hiba kihagyni a vacsorát!

Vékonynak lenni - azzá válni, majd annak maradni - nem könnyű feladat. Életmódváltás nélkül elképzelhetetlen a siker: Edzés, amibe beletartozhat az is, hogy a lépcsőzést használjuk a lift használata helyett, diétás étrend tartása, még akkor is uralkodni magadon, amikor a kedvenc ételedet látod magad előtt. Rengeteg mindent be kell tartani ahhoz, hogy karcsúsodhassunk, azonban a koplalás ennek nem része!

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Neki is szüksége van a „kényeztetésre” – Így ragyogjon újra a telefonod tokja

Azt már régóta tudjuk, hogy a telefonunkat bizonyos időközönként, jó esetben napi rendszerességgel nem árt fertőtlenítő tisztítószerrel átkennünk, mert baktériumok, egyéb kórokozók közkedvelt „nyaralóhelye”. Ha tokban tartod a telefonodat, természetesen mindez arra (is) vonatkozik.