2016.10.20. 18:03:02 12603 353

Ősszel is van mit a befőttes üvegbe tölteni és a kamrába tenni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár azt gondolnánk, hogy a befőzés tipikusan nyári elfoglaltság, ez koránt sem igaz. Hiszen még ősszel sincs késő eltenni a télire valót. Igaz, ilyenkor meglehetősen sok a teendő egyébként is, hiszen általában újra beindul a pörgés a munkahelyeken, és lassan elkezdődik a téli készülődés is. Azonban mindenképpen meghálálja magát, ha egy kis időt és energiát ilyenkor is szánunk a spájz feltöltésére.

Almakompót - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almakompót

Mit tehetünk el ősszel?

Akár a kiskertünk növényeit is befőzhetjük, de az őszi időszakban érdemes körbe néznünk a szezonálisan leértékelt beszerezhető zöldségek, gyümölcsök között is. Tulajdonképpen nemcsak a befőzésre gondolhatunk ilyenkor, hiszen a spájzban, pincében, esetleg padláson tartósítás és befőzés nélkül is eltárolhatunk nagyon sok mindent. De következzen előbb a befőzés.

Méltatlanul elhanyagolt eleme a kamráknak az alma-körte vegyes lekvár. Pedig ízre és állagra is felveszi a versenyt bármely másik lekvárral. Aki egyébként az almát szereti, az elégedett lesz a lekvár formájával is, az almát pedig szinte mindenki szereti. A birsalma már nehezebb dió, rendesen meg kell küzdeni vele, ha lekvárt vagy befőttet készítünk belőle, de megéri, mert a cukor édessége és a birs fanyarsága tökéletes párost alkot. Na és persze ne feledkezzünk meg a csipkebogyóról sem, de annak szedésével még várni kell, amíg megcsípi a dér.

Mostanában még lehet akciósan padlizsánt is beszerezni, ezt pedig akár szabad tűzön, akár alufóliába tekerve, sütőben is megsüthetjük, majd pucolás után fagyasztóba téve télre is biztosíthatjuk a padlizsánkrémünk alapanyagát. Külön érdekesség még a szőlő befőtt is, amit akár önmagában fogyasztva, akár süteményekhez vagy húsokhoz kínálva is felhasználhatunk tavaszig.

Amit nem kell befőzni

Bizony sok olyan dolog is rendelkezésünkre áll, amit nem kell befőzni, mégis sokáig élvezhetjük aromáját a jó idő elmúltával is. A téli almákat például csak magbarnulás után kell leszedegetni a fáról, és ezek a gyümölcsök sokáig elállnak, ha 4-5 fokon tároljuk őket, például egy megfelelően kitakarított pincében. A retket, zellert karalábét a krumplihoz hasonlóan hűvös helyen szintén sokáig eltarthatjuk, egészen míg csírázni nem kezdenek. A burgonyának letördelhetjük az első csíráit és még alkalmas a fogyasztásra, a többit azonban szerencsésebb, ha inkább megtartjuk ültetésre.

Talán meglepő, de a szőlő is eltartható, ha megfelelően szellőző helyen fel tudjuk aggatni a fürtöket anélkül, hogy azok összeérnének.

A hagymák jól elállnak, de túl sok sorba, illetve nagyon tömötten ne rekeszeljük, mert ebben az esetben sajnos gyorsan megrohad. Vigyázzunk arra is, hogy ne fagyjon meg, mert utána a romlás folyamata is felgyorsul, illetve már felhasználáshoz is rosszabb lesz a minősége. A fokhagyma esetében könnyű dolgunk van, felkötve akár egy évig is tárolhatjuk.

A sütőtöknek majd minden típusával egyszerű bánni, ha eltárolásról van szó. Lényegében amíg nincs nagyon csapadékos idő, addig le sem kell szednünk, ha a kertünkben nő, sőt, van olyan típus is, aminek akkor igazán jó az íze, ha megcsípi a fagy. A sütőtököt egyébként leszedés után akár a kamrában is tarthatjuk, vagy ha nincs rá helyünk, megpucolva felkockázva le is fagyaszthatjuk és még a karácsonyi menü része is lehet a belőle készült sütőtökleves.

kislolli

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...