2017.04.22. 11:01:23 13358 359

„Öreg” ember nem vén ember! – Idős korban is fitten
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Áááá, én ahhoz már túl öreg vagyok!” Hányszor hallani ezt a 70, 60, 50, 40 éves, de akár még fiatalabb emberektől is! Vannak esetek, amikor a kor, vagyis inkább az egészségi állapot valóban akadályoz minket egy-egy tervünk megvalósításában, ám az esetek nagy részében inkább csak a kifogást keressük.

Vidám idős pár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vidám idős pár

Mert változtatni, új terveket kitűzni sohasem késő. És „csak” azért, mert az évek elszálltak mellettünk, még nem kell lemondanunk a jó dolgokról. Az öregedés folyamata mai tudásunk szerint ugyan nem állítható meg, de kis odafigyeléssel lassítható. Igaz, nem árt ezért fiatalabb korunkban tenni! Mert új élmények, örömök az „ősz hajú éveinkben” is várnak ránk.

És hogyan maradhatunk fittek idősebb korban is?

Csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk!

Ami mindig fontos: az étkezés

A zsíros, kalóriadús ételek fogyasztásáról már fiatalabb korban érdemes lemondani, de legalábbis korlátozni az ilyen ételek bevitelét, hogy ezzel is csökkentsük a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét. Amennyire lehet, figyeljünk a súlyunkra, próbáljuk tartani a korunkhoz, magasságunkhoz „illő” kilógrammokat. A napi folyadék bevitelre is figyeljünk, mert nem lehet elégszer elmondani, hogy ez egészségünk egyik alapja.

Sport, sport, sport!

Ha életünk során rendszeresen sportolunk, sportoltunk, már sokan teszünk, tettünk a minőségibb idős évekért! Fontos, hogy heti rendszerességgel mozogjunk valamit. A legjobb, ha olyan mozgásfajtát választunk, amelyet hosszú távon is meg tudunk tartani! Ilyen lehet az úszás, a kerékpározás, a futás, gyaloglás. Természetesen, ha jó a közösség, és örömünket leljük benne, a tenisz, vagy a labdajátékok, mint a futball, a kosár- vagy kézilabda is életünk fontos része lehet. A lényeg a rendszeresség, és az, hogy kitartóan járjunk el mozogni.

Fitt testben fitt szellem!

Nagyon lényeges, hogy ne csak testünket, hanem agyunkat is tréningezzük! Haladjunk a korral, akár a technika világában is! Egy okoskütyü nem ördögtől való dolog, bátran vágjunk bele annak áttanulmányozásába, és használjuk ezeket a készülékeket. Vagy böngésszünk az interneten, kereshetünk, cserélhetünk ott is recepteket, információkat! De azért a hagyományos „agykarbantartókról” se feledkezzünk meg! Legyünk naprakészek, már ami a híreket, újdonságokat illeti! Fejtsünk keresztrejtvényt, próbáljuk ki a sudokut, de leülhetünk az unokánkkal sakkozni, malmozni, kirakózni is. A könyvek világa pedig nem csak gyermekként, fiatalként, de idősebb korban is remek szórakozást ígér, és szellemünket is fitten tartja.

A fitt lélekről se feledkezzünk meg!

Csak azért, mert idősebbek vagyunk, még nem kell lemondanunk a közösségi életről! Ha eleve valamilyen csapatjátékot választunk sport gyanánt, ott már egy jó közösségre lelhetünk. De lejárhatunk a helyi idősek klubjába is, ha társaságra vágyunk. Nagyszülőként, a szülőket partnerként kezelve, velük együttműködve unokázni igazi lélekmelengető és lélekfrissítő dolog! Persze, az öregedést, a nekünk szánt éveket a genetika is nagyban befolyásolhatja, de ha odafigyelünk magunkra, teszünk érte, hogy testileg, lelkileg, szellemileg frissek maradjunk, sokat tehetünk a minőségi idős évekért.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...