2021.10.10. 08:40:39 7058 233

Október 10. A mentális egészség világnapja!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Ép testben, ép lélek!” Te tudtad, hogy október 10-e a lelki egészség világnapja? A Lelki Egészség Világszövetségének köszönhető, hogy 1992 óta minden évben ezen a napon emlékezünk meg a lelki egészségről. A szervezet 1948-ban alakult, kifejezetten a lelki és mentális zavarok megelőzésére, a mentális betegek gondozására és a lelki harmóniánk megóvása érdekében.

Megnyugtató kézfogás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megnyugtató kézfogás

Szerény kis országunkban 1994 óta emlékezünk meg arról, hogy a lelki és mentális betegségben szenvedő embertársaink ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más. A mentális zavarban élőket is megilleti az egyenlőség minden joga. Sajnos elmondható, hogy a világban több százmillió embert érint a mentális betegség jelenléte. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai alapján, legalább minden negyedik embert érint valamilyen lelki vagy mentális zavar.

Ha rangsorba kellene helyezni a zavarok kialakulását, akkor az első helyen a depresszió állna. Ezt követi a skizofrénia és a bipoláris zavar. A világnap célja a figyelemfelkeltés. A mentálisan beteg ember leginkább magányos, elszigetelt. Sokszor orvosi segítségre van szüksége, de legtöbbször elegendő a figyelem, a szeretet és a lelki támasz. A szervezet célja, hogy előítélet mentesen kezeljük ezt a fajta zavart, hiszen ebben a betegségben szenvedő társaink is a társadalmunk fontos tagjai.

Mi is az a mentális betegség?

A szakemberek nézete szerint, ha valakinek súlyos, mondhatni természetellenes nézetei vannak a gondolkodásában, az érzelmi világában és a viselkedésében, akkor beszélhetünk mentális betegségről. Az ilyen típusú emberek gyakran képtelenek az egészséges kapcsolatok ápolására, és az élet okozta feladatok ellátására.

A veszély létező. Súlyosabb esetben az önbántalmazás és az életüket megnehezítő, avagy károsító tényezők megszállottjai azok az emberek, akiknek nincs a való világban életteli önképük. A tünetek időtartama változó lehet, de minden egyes erre utaló jelet érdemes nagyon komolyan vennünk. Van, hogy elegendő egy szeretetteljes kéz, ami segítséget nyújt, de tudatosítani kell a betegségben szenvedőkkel azt, hogy egy szakember segítsége sem jelenthet megaláztatást.

„Semmi sem fontos az emberi lélek betegségeinek kezelésénél, egyedül csak az, hogy a beteg higgyen. (…) És Főként: higgyen a saját gyógyulásában. Abban, hogy célja és föladata van még az életben, amit el kell végeznie. Aki mindezt nyújtani tudja a betegnek, az gyógyít.” – Wass Albert

Forrás: tocospatika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?