2022.04.21. 09:50:00 5519 232

Off-grid pihenés, avagy a fordított luxus feltölt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindig is megfoghatatlan bája volt a tábortűzön készült ételeknek és a csillagos ég alatti beszélgetéseknek, habár ehhez gyakran társul rovarírtó és iránytű. Az elektromos kütyük és túlfeszített idegek korában - nem meglepő módon – soha nem látott mértékű az érdeklődés a természetre való hangolódás és kikapcsolódás iránt.

Természetközelben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Természetközelben

Vicces, hogy a feltöltés és a feltöltődés kifejezések, immár ilyen ellentétben állnak egymással: elektromosság kontra az offline állapotról vagy a technológiától való elszakadás.
A modern városi élet nyüzsgésével ellentétes pihenési lehetőségek jelenleg óriási szállástrendnek számítanak. A lakott területektől távol eső búvóhelyek, a minimálisra törekvő kempingek és az ezekhez hasonló úgynevezett off-grid menedékhelyek egyfajta fordított luxussá avanzsáltak:
2021 év végén megjelent a „hálózaton kívüli” kategória egyes szálláskeresők szűrő funkciójánál, azután 2022 elején az off-grid kifejezés bekerült a 10 leggyakrabban keresett kategória közé.

Mit takar az off-grid kifejezés?

A hálózaton kívüli kategória pontosan az, amit a neve is sugall, azaz ingatlan nem csatlakozik a hálózati elektromos és vízhálózathoz, ami valljuk csak be, néhány évvel ezelőtt inkább lett volna elrettentő, mint trendi. Az ilyen szállások az energiát többnyire napelemek vagy szélturbinák segítségével állítják elő, már ha van egyáltalán áramellátás.
Megújuló energiaforrásokra törekedve, fából és újrahasznosított anyagok felhasználásával számtalan faház, nyaraló és földdel védett menedékhely létesült a közelmúltban a kiégett városlakók számára. Az egyszerű, viszont kényelmes búvóhelyek mellé egyre gyakrabban kínálnak olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint a fatüzelésű szabadtéri pezsgőfürdők, vagy a napelemes zuhanyzók és pizzasütők.

Szélsőséges off-grid lehetőségek

Nem meglepő módon a környezetvédelemben élen járó északi nemzetek szintén vezető szerepet töltenek be ezen a területen. Egy-egy hegyoldalban úgy szállhatnak meg a vendégek, hogy minden szükséges felszerelést maguknak kell hozniuk, és a fatüzelésen, no meg az alapvető WC-zési lehetőségen kívül nincs más „luxus”.

Bear Grylls új túlélőtábora az Egyesült Arab Emírségekben nyílt meg, egyenesen a sivatag dűnéi között. Az ide érkező csoportok teljesen lemondhatnak mobiljaikról, és visszatérhetnek az alapokhoz miközben túlélési készségeket tanulhatnak a kifejezetten alacsony kényelmi szolgáltatások mellett.

A kedvelt búvóhelyek közé tartozik az erdőségekben elhelyezkedő szafari stílusú sátras kabinok, ahol nincs wifi, csak napenergia, térképek és iránytűk. Vizet általában a közeli forrásból nyerhetnek a szálláshelyet igénybe vevők. Nem ritka, hogy tanfolyamokat is szerveznek az ilyen helyszíneken, pl. táplálkozással kapcsolatos foglalkozásokat.

Miért ilyen kelendők az off-grid szálláshelyek?

Korántsem újdonság, hogy testünk aktívan vágyik a természetközeliségre, azonban most jóval több technológiát használunk, mint korábban valaha is, így nem csoda, hogy a szabadban végezhető „digitális méregtelenítés” vonzó eshetőségnek tűnik.

Az áram nélküli csendes visszavonulás jótékony hatása, hogy jobban alhatunk; az alvással töltött óráinkat lehetőségünk lesz a természetes fényhatásokhoz igazodva kiélvezni.

Tekintettel a folyton aggasztó híradásokra, az is megnyugtató, ha egy kis hírzárlatot tartunk, és legalább egy-két napig a mostban élünk.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...