2024.06.01. 08:32:43 5872 217

Nyugalom, csigavér! – Amiért érdemes törekedni a nyugalomra, kiegyensúlyozottságra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tagadhatatlan, hogy a mindennapos megpróbáltatások, valamint a munkahelyi és magánéleti nyomások közepette: cseppet sem könnyű megőrizni a nyugalmunkat. Viszont a jó hír az, hogy nem is lehetetlen. A higgadtság, az összeszedettség, az önfegyelem gyakorlásában történő előrelépések során sikerélmény és öröm lesz úrrá rajtunk – mintha dobogós helyre kerültünk volna egy sportversenyen. A temérdek ok közül, melyek arra ösztönöznek bennünket, hogy törekedjünk a nyugalom megőrzésére, most csupán néhányat ragadunk ki.

Nyugalom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugalom

Lelki-mentális „mentsvár”

A nyugodt, kiegyensúlyozott ember a feszült, stresszes helyzetekben is nagyobb eséllyel képes tisztábban látni a problémát és a lehető legoptimálisabb döntéseket hozni. Például a gyermekeinkkel való beszélgetések során sokkal előrevezetőbb, ha higgadtan, a beszédmodorunkra tudatosan figyelve nyilvánulunk meg. Figyeljünk arra, hogy ilyenkor (is) szabályozzuk a beszédtempót és a hangszínt egyaránt, válaszukat ne siettessük, mivel ezzel csökkenthetjük a beszéd kedvét.

Bár egyre türelmetlenebbé váló világunkban már pár másodperc várakozást követően is hajlamosak vagyunk feszültté válni, fontos, hogy a táplálkozási szokásainkba is be-, illetve visszavezessük a nyugalmat. Szükséges, hogy az evésre fordított idő alatt ne kapkodjunk, ne együnk állva, sem pedig vezetés vagy séta közben. Ha tehetjük, akkor terített asztalnál, csendes, az étkezésre megfelelően ráhangolt állapotban, az ételünket alaposan megrágva táplálkozzunk. Ezt az emésztőszervünk (lásd. gyomoridegesség és savbántalmak elkerülése) és az idegrendszerünk ugyancsak meg fogja hálálni nekünk.

A gyógyító nyugalom

Sokan a nyugalom megőrzését helyhez és szituációhoz kötik – mint például egy csendes szobában, füstölő pálcák és ellazító dallamok melletti meditációra készülve. Természetesen ez is rendkívül fontos az egyéni nyugalom gyakorlás folyamatában. Azonban a nyugalmat érdemes függetleníteni a külső tényezőktől, hiszen a világ körülöttük, kizárólag a mi lelki békénk érdekében, nem fog elcsendesedni. Nekünk szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy zajtól, stressztől, problémától függetlenül képesek legyünk megőrizni a nyugalmunkat, elcsendesíteni az elménket. Ezzel utat gördítve a szorongás, és az idegtépő aggodalmaskodás útjába. Minden pillanatban ezernyi nyugalom-szétoszlató tényező (pl. párkapcsolati problémák, munkahelyi kihívások, a gyermeknevelés próbatételei, a főnökök elvárásai, a családtagok unszolásai stb.) áll lesben, amelyekkel szemben ez a láthatatlan belső erő pajzsként nyújt védelmet.

A nyugalomnak, a kiegyensúlyozottságnak számos előnye ismert:

  • segít élesíteni az elmét, finomhangolni az érzelmeket,

  • javítja a koncentrációt,

  • fokozza a kreativitást,

  • növeli a rugalmasságot,

  • pozitív hatást gyakorol a teljesítményre, termelékenységre,

  • jobb problémamegoldóvá tesz.

A TalentSmart felmérése szerint a legjobban teljesítő emberek 90 százaléka megfelelően kezelte a stresszt, illetve képesek voltak megőrizni a nyugalmukat. A nyugodt emberek általában megfontoltak is, gyakran mérlegelnek, átgondolják, hogy mi a helyes, és mi az, amit nélkülözniük kell a lelki béke fenntartása érdekében. A Kaliforniai Egyetem egyik kutatása rámutatott arra, hogy mindazok, akik napi rendszerességgel gyakorolták a hálaadást, jobb hangulatról és energiaszintről számoltak be – a kutatók szerint ebben valószínűleg az alacsony kortizolszint, vagyis a stresszhormon-szint is kiemelt szerephez jutott.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...