2021.07.24. 08:31:11 7448 207

Nyáron veszélyes is lehet a sport?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A több hónapos karantén alatt az edzéseket is sokan megspórolták. Az edzőtermek is zárva tartottak, és bár lehet, hogy otthon az erősítés, szabadban a futás, terepfutás és túrázás még belefértek, azért nagyon sokan inkább felhagytak az igazán aktív sporttevékenységgel erre az időszakra. Majd még annál is nagyobb lelkesedéssel vágtak bele újra a korlátozások enyhítése után. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen, mint tudjuk, a sport az egészségünk alapja. No, de meddig feszíthetjük a húrt? Milyen veszélyeket rejt magában a nyári edzés?

Fitt nyaralás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fitt nyaralás

Amíg kicsit hűvösebb vagy kellemes nyári meleg van, addig nincs probléma, de a nyári hőségben ártalmas a sportolás. Nem számít ebben az esetben, hogy edzett vagy edzetlen a szervezetünk. Nagy melegben rendkívül körültekintően és a szabályokat mindenképp betartva szabad csak sportolni. A szervezetünk számára legalább 10-14 nap szükséges, hogy képes legyen alkalmazkodni a nagy hőmérséklet változáshoz. Akik rendszeresen edzenek nem szívesen állnak le ilyen hosszú időre. Aki most szeretné elkezdeni, csak óvatosan tegye. Mivel tudjuk megkönnyíteni a sportolást a szervezetünk számára hogy elkerüljük a bajt? Az öltözködés nagyon sokat jelent. Lehetőleg speciális sportruházatot viselj. Nagyon kellemes, könnyű és légáteresztő anyagú ruházatok is kaphatók és fontos, hogy az erős napsugárzástól a fejünket is védjük. Ha lehetséges, akkor árnyékban maradva edzzünk. Amennyiben ez nem megoldható, akkor nedves ruhával a tarkón, a fejen, enyhíthetünk a forróság érzetén. Érdemes napvédő krémet használnunk. Figyelj a tested jelzéseire. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami lehetőleg tiszta víz legyen. Ezzel azonban vigyázni kell. Az erőteljes izzadással ugyanis nagyon sok só és ásványi anyag távozik a szervezetünkből. Ha ezeket nem pótoljuk megfelelően, komoly izom-, ér- és szívproblémák léphetnek fel nagyon rövid időn belül.

Az étkezésünkre is nagy figyelmet kell fordítanunk szélsőségesen meleg időjárás alkalmával. Könnyű, az emésztést nem terhelő, friss és vitamindús ételeket fogyasszunk. Edzés előtt legalább egy órával ne együnk, illetve utána is érdemes egy kicsit pihenni. Ilyenkor inkább a folyadékveszteséget pótoljuk. Figyelj arra, hogy mennyire tapasztalsz esetleg változást edzés közben. Ha szédülsz, megfájdul a fejed, kapkodod a levegőt, vagy légszomjat érzel, mellkasi nyomást vagy hidegrázást tapasztalsz, akkor azonnal hagyd abba az edzést. Keress árnyékos helyet. Ülj le, és igyál folyadékot. Ha nem érzel javulást mindenképp kérj segítséget, vagy értesítsd a mentőket. Ha bármilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvedsz, akkor semmiképp se sportoljon a nyári melegben!

Az erős verejtékezés azonban a szervezetünk megfelelő működését biztosítja. Ha valaki túl sokat izzad, az nem feltétlenül jelent bajt, inkább annak a jele, hogy a szervezete megtanulja, hogy időben reagáljon a hőmérséklet változásokra. Az erős fizikai megterhelés alkalmával a hőszabályozásunk gazdaságosabb, mint a nem sportoló embereké.

Tartósan forró napokon a szív nagy intenzitással dolgozik azon, hogy a test hőmérsékletét 37 C alatt tartsa. Sportolás közben a test még jobban felhevül, így sokkal erősebben kell dolgoznia azon, hogy a testhőmérsékletet az izmokba és a bőrünkbe pumpált vérrel hűtse. Vagyis fokozódik a pulzusszám. Ezért érdemes ilyenkor pulzusmérőt használni sportolás közben. Ellenőrzés alatt kell tartani a szív működését. A déli és kora délutáni órákban pedig fontos a pihenés, ilyenkor semmilyen sportot, edzést ne végezzünk, nehogy megerőltessük a szívünket. Reggel vagy a kora esti órákban érdemes intenzíven mozogni. Ilyenkor az UV -sugárzás és a hőmérséklet is megfelelő. Ilyen esetekben is fogyassz sok folyadékot. Ha a vizelete színe sötétebb lesz a szokásosnál, az folyadékhiányra utalhat. Ilyenkor ezt pótolni kell. Ha tartósan nem világosodik és jön helyre a vizelet színe, komolyan betegségre is figyelmeztethet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...