2024.10.02. 12:40:42 395 15

Nem lehet eleget hangsúlyozni – A vízfogyasztás fontossága
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A víz alapvető szerepet játszik a szervezet minden folyamatában. Nemcsak a test hőmérsékletének szabályozásában, az emésztés és a méregtelenítés elősegítésében, hanem az agyműködéshez és az általános jó közérzet fenntartásához is elengedhetetlen. A megfelelő hidratáltság hozzájárul az egészség megőrzéséhez és a mindennapi teljesítőképességünk szinten tartásához.

Az éltető víz Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az éltető víz Fotó:123rf.com

Az emberi test körülbelül 60-70%-a víz, ezért érthető, miért olyan fontos, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk belőle minden nap. Na de mennyi vizet kell innunk? Mennyi az annyi?

Hidratáció a test alapvető funkcióiért: a víz többek között a test hőmérsékletének szabályozásában játszik fontos szerepet. Az izzadás során a szervezet vizet veszít, amely lehűti a testet, ezzel segítve a testhőmérséklet fenntartását. Ez különösen fontos nyáron, de intenzív testmozgás közben is. Így évszaktól függetlenül elengedhetetlen a megfelelő hidratálás. A víz a sejtek működésében is közrejátszik. Minden sejt víz segítségével juttatja el a tápanyagokat és az oxigént a megfelelő helyekre.

A víz és az agyműködés kapcsolata: az agy körülbelül 75%-a víz, és ha nem iszunk eleget, az agyműködésünk is romolhat. A dehidratáció koncentrációs nehézségeket, fejfájást és fáradtságot okozhat. Az elegendő vízfogyasztás viszont segít frissen tartani az elmét, és javítja a hangulatot is. Általános hiba, hogy sokszor egyszerűen elfelejtünk inni napközben, és nem tudjuk miért fáj a fejünk… a vízhiány is nagy szerepet játszhat ebben.

Az emésztés és a méregtelenítés támogatása: az emésztőrendszer szintén nem működne megfelelően víz nélkül. A nyál, amely szükséges az ételek megrágásához és lenyeléséhez, nagy részben vízből áll. A gyomornedvek és a bélrendszer folyamataihoz is rengeteg víz szükséges, hogy az ételeket megemésszük és a tápanyagok felszívódjanak. A víz a széklet kialakulásában is segít, ezzel elősegítve a rendszeres bélmozgást és a székrekedés elkerülését. Utóbbiban a vízfogyasztáson túl, a mozgásban gazdag életmód és a rostdús táplálkozás is sokat befolyásolhat. A vesék jó működésében szintén meghatározó fontosságú a víz. A vizeleten keresztül segít a felesleges anyagok, például a sók és a toxinok kiválasztásában. Ha nem iszunk eleget, a vesék nem tudják megfelelően ellátni ezt a funkciót, és a szervezetben felhalmozódhatnak a káros anyagok.

Na de mennyi vizet kell innunk? Mennyi az annyi?

Az általános ajánlás szerint naponta körülbelül 2-3 liter vizet érdemes fogyasztani. Az igény persze egyénre szabott, a nagyobb fizikai terhelés vagy forró időjárás esetén több vízre van szükség. Fontos figyelni a szomjúságérzetre, és a vizelet színe is árulkodó. Ha világos, áttetsző színű, akkor általában elegendő folyadékot ittunk, de ha sötétebb, az dehidratációra utalhat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hétvégén rendezik meg a 32. Európai Madármegfigyelő Napokat

A hétvégén rendezik meg a 32. Európai Madármegfigyelő Napokat (EMN). A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 18 vármegyében és Budapesten 57 helyszínen várja az érdeklődőket.

Így csábítsd ki a gyerkőcöket ősszel is a szabadba!

Nem csupán a meleg nyár, az őszi időszak is ideális arra, hogy a gyerekek a szabadban töltsék az időt és kreatívan játszanak a friss levegőn. A különböző szabadtéri játékok segítenek abban, hogy növeljük aktivitásukat, és közben élvezzék a természet csodáit. Számos olyan programot kitalálhatunk, amelyekkel kimozdíthatjuk őket a négy fal közül. Ne mondjunk le a hűvösebb időben sem a kinti közös játékokról. Az őszi varázslatos természet rengeteg élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Gyerünk ki a friss levegőre!

Csak még ezt…! Szabadulj meg az időfalóktól!

Sokakat örömmel és megelégedettséggel tölt el az a tudat, hogy a nap folyamán sikerült minden fontosabb teendőt kipipálni az aktuális bakancslistáról. Az időfalók vagy időrablók, ókori görög nevükön a kronofágok, olyan dolgokat vagy személyeket jelölnek, amik vagy akik képletesen szólva felfalják mások értékes idejét, és desszert gyanánt még a termelékenységet is elmajszolják. Főbb jellemvonásaik között tetten érhetjük a figyelem elvonását, ami gyakran a „csak még ezt…” kijelentésben ölthet formát; a tétlen életmódot; az üres kommunikációt; a céltalanul sodródást; a tervezési problémákat; a halogatást; a multitaskingot.