2024.01.24. 08:36:33 6376 240

Nehézkesen indul a reggel? Íme néhány ébredést könnyítő tipp
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokak számára valóságos küzdelem az ágyból való reggeli kikászálódás, és legszívesebben végtelenre állítanák a „még csak öt perc szundi” lehetőségét. Természetesen a napi teendők elvégzésének gondolata végül a felkelés melletti döntésre sarkallja a nehezen ébredőket, ám mindenképpen örömteli lenne, ha ez nem derült égből villámcsapásként jelentkezne. Az érintettek ebben a napszakaszban egy személyre szabott lelki-mentális evolúciós folyamaton mennek át, míg magukhoz térnek, önmagukra lelnek.

Ébresztőórák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ébresztőórák

Alvás utáni tehetetlenség

Egy kedves és megértő társ mellett klasszisokkal könnyebb lehet ezt a visszatérő zombi állapotot átvészelni. Főként olyankor, ha figyelmességének köszönhetően, még a mormogós-nyűgös másodpercek berobbanása előtt, megérezhetik a frissen főzött kávé ágyból kicsalogató, reménykeltő illatát, az ajtón tapintatos lassúsággal behömpölygő hangok társaságában. E mindennapos próbatétel a könnyen ébredő szemlélők számára komikus látványt nyújthat. Nem érdemes neheztelni, sem önváddal élni ilyenkor, csak hagyni kell lezajlani.

Talán némi vigasztalást nyújthat a gondolat, hogy ezzel az ébredési tehetetlenséggel nincs egyedül. Több írás is tanúskodik erről, amelyekben együtt lehet rezdülni az ekkor felbukkanó érzés- és gondolatsorokkal. „A csörgőóra szétfröccsenti álomtalan álmomat. Megint egy reggel (…) Gyűlölöm a reggeleket, mert álmos vagyok és törődött. A csoda pedig az lenne, ha egyszer nem így ébrednék” – fogalmazott Kutasi Gyula egyik elbeszélésében, az Emeletek címűben.

További őszinte vallomást olvashatunk Petres Judit Reggelében, ahol megjegyzi: „A hajam kócos, a szemem meg sem próbáltam kinyitni, a pongyolám fordítva van rajtam (…) Halálra bosszantanak azok a nyomorult T.V. sztárok, akik magassarkú cipőben, mosolyogva és teljesen ébren szervíroznak reggelit mosolygó férjeiknek.” De mit tehetünk az alvás utáni tehetetlenség ellen?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ébredést könnyítő (szakértői) tanácsot:

Alvási ütemterv bevezetése – érdemes minden nap ugyanabban az órában visszavonulót fújni, és reggel ugyanakkor felkelni. A szükséges alvásmennyiség kitapasztalásához persze idő kell, hiszen mindenkinek más az alvásigénye. Az ajánlott alvásmennyiség hét és kilenc óra között van. A sikeresen kialakított alvásrendet hétvégén és szabadságok ideje alatt is javasolt betartani. Idővel pedig mindez természetessé, automatikussá fog válni.

A pihentető alvás érdekében tanácsos kerülni a délutáni koffeinfogyasztást. Ez helyettesíthető olyan alvás előtti rituálék kialakításával melyek az elcsendesedést, a megnyugvást szolgálják – ilyen lehet példaképpen az olvasás, vagy egy meleg, kényeztető fürdő. Az alváshoz készülődés során a szakértők szorgalmazzák a tévézés, a laptopozás és a telefonozás kerülését.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, Omega-3 zsírsavak stb.) ugyancsak elősegítik a minőségi alvást. Mindemellett pedig a napi aktivitáshoz szükséges energiával is ellátják a szervezetet.

A rendszeres testmozgás számos előnye között szerepel a fáradtság, a depresszió és a szorongás csökkentése, valamint az energiaszint növelése is.

Sokaknak segít, ha alváshoz készülődéskor álomba ringató ASMR-hangokat hallgatnak (pl. könyvlapozás, természet hangjai, fülsimogató suttogás stb.) Mások a különféle alvássegítő eszközöket választják a jó minőségű alvás érdekében (pl. metronóm, alvássegítő fénykészülék, fehér zaj készülék, hang és dallamterápia).

Javasolt biztosítani a pihentető alváshoz szükséges kellemes körülményeket, mint a sötétítés, zajtompítás, levegőztetés, friss ágynemű, kényelmes pizsama.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...