2022.10.01. 15:23:10 6418 249

Ne tököljünk, inkább együk meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ősz egyik étel favoritja, tagadhatatlanul a tök. Nem ám csak a sütőtökről beszélünk, hanem a tökfélék különböző fajtáiról, amelyekkel szépen színesíthetjük az étrendünket. Sokféleképpen használhatjuk fel és tálalhatjuk a tökből készült finomságokat a levestől a főételeken át a desszertekig. Mi most egy teljes menüsort állítottunk össze, de ez csak ízelítő a számtalan lehetőség közül. Érdemes válogatni a jobbnál jobb receptekből. A tök, bármilyen is legyen, nagyon egészséges zöldség.

Tökök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökök

Mediterrán tökleves parmezánnal (4 adag)

Hozzávalók: 40 dkg tök, 20 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg sárgarépa, 0.5 szál szárzeller, 2ek olívaolaj, 1l húsleves-alaplé, 70 g paradicsom, só, bors, Cayenne-bors, 1 csip. reszelt szerecsendió, 5 dkg parmezán sajt, kenyércsipsz

Elkészítés: A tököt és a burgonyát meghámozzuk majd kockákra vágjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, felszeleteljük. Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Pár perc után hozzáadjuk a tököt, a krumplit, a répákat, majd tovább pároljuk az egészet. Felöntjük az alaplével. Ebbe beletesszük a paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, majd pépesre turmixoljuk, és szerecsendióval és a parmezán sajttal ízesítjük. Forrón tálaljuk a kenyércsipsszel és a sajtdarabokkal.

Mozzarellával töltött mini patisszon

Hozzávalók: 10 db mini patisszon, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 1 db mozzarella golyó, 40 dkg konzerv darabolt paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt rozmaring

Elkészítés: A patisszont megmossuk, a kalapját levágjuk. A belsejét úgy tisztítsuk ki, hogy legalább 5 mm vastag fala maradjon. A fokhagymát meghámozzuk, és a felforrósított olajon kicsit megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a kikapart patisszon húst és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzről és összedolgozzuk a felaprított mozzarellával. A keveréket a patisszonba töltjük, lefedjük a kalapkákkal, és tűzálló tálakban mindet elrendezzük. A mártáshoz a paradicsomot felforraljuk a meghámozott és összezúzott fokhagymával. Megsózzuk, ízesítjük egy kevés őrölt rozmaringgal. Ezt a patisszonok mellé öntjük. Lefedjük le az egészet alufóliával. 60 perc alatt készre sütjük 200 fokos sütőben. Közben néhányszor meglocsoljuk a paradicsommártással. Akkor jó, ha a patisszon roppanósra puhult.

Édes-tejfölös morzsás sült tök

Hozzávalók: 2 db tök, 40 dkg kristálycukor, 40 dkg zsemlemorzsa, 1 nagy pohár tejföl, 1 dl tej, olaj

Elkészítés: A tököket meghámozzuk, a belsejét kikaparjuk. Körülbelül 2 ujjnyi szélesre és 10 cm hosszúra felszeleteljük, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, kiszedjük a főzővízből és lecsöpögtetjük. A tepsit kikenjük étolajjal. A lecsöpögtetett tök felét lerakjuk a tepsibe. A zsemlemorzsa és a cukor felét rászórjuk. Folytatjuk a maradék tökkel, erre a megmaradt zsemlemorzsa és cukor kerül. A nagy pohár tejfölt kikeverjük kb. 1 dl tejjel, és a tetejére kenjük. Előmelegített sütőben sütjük kb. 25-30 percig. Akkor jó, mikor látni a tejfölön, hogy egy kis színt kapott.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...