2014.12.03. 17:07:47 6538 38

Ne dobd ki a drága ételt! - Tippek pazarlás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sok család mottója, hogy ételt nem dobunk ki! Az elképzelés üdvözlendő, mégis sok feleslegesen megvásárolt ennivaló landol a kukában. A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) által végzett globális felmérés eredménye szerint a megvásárolt élelmiszerek egyharmadát kidobjuk. Igazi pazarlás, főleg mivel az ételek többsége valószínűleg még meg sem romlott!

Maradék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Maradék

A pazarlást meg kell állítani!

Ebben a küldetésben egyaránt szerepet kell vállalnia mindenkinek, aki ételekkel foglalkozik az éttermektől a sarki bolton keresztül az egyénekig. Gondolj csak bele, hogy nem csak arról a fél rántott húsról van szó, amit a kukába kidobtál, és a pénzről, amibe ez neked került, hanem a munkáról és a nyersanyagról is, amibe ennek az előállítása van. A fűről, amit az az állat legelt, a vízről, amit megivott, a tenyésztőről aki gondozta, a feldolgozó üzemről, a csomagolásról stb. stb. Mindennek egy ici-pici része pocsékba ment. Ha globálisan nézzük, akkor viszont már nagy számokról van szó, mint ahogy ebben a videóban is láthatod.

Mit tehetsz te, az átlag ember a pazarlás ellen?

Persze, ha megromlik az étel, ki kell dobni... A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokkal hamarabb kiszortírozzuk az ennivalót, mint kellene. A szavatossági idő is csak egy szám, nézzük mi van mögötte.

A szavatossági idő tulajdonképpen egy iránymutatás, hogy mely időpontig a legideálisabb felhasználni, elfogyasztani egy ételt. Nem azt jelenti, hogy a megadott dátum után már rá se nézzünk és gondolkodás nélkül mehet a kukába, mert a kutya sem enné meg...

Az élelmiszer boltoknak és előállítóknak kötelező megjeleníteni ezt a dátumot a csomagoláson, ám cseppet sem biztos, hogy a szavatossági idő csak addig tart. Használd az érzékszerveidet: szagolj, tapints, ízlej! Ha nem büdös, penészes vagy savanyú valami, akkor még fogyasztható. Nem kell kidobni!

Az élelmiszerboltok polcain ráadásul sokszor található olyan portéka, ami leakcióznak csak azért mert már csak 1 nap van hátra a szavatossági időből. Ezek megvásárlásával csökkentheted a szemétbe kerülő élelmiszerek számát és még spórolhatsz is!

Tippek a pazarlás ellen!

  • Vásárolj körültekintőbben, ismerd meg az igényeidet! Ha nem tudod pontosan, akkor vezess egy hónapig naplót a kiadásaidról.
  • Ne vásárolj meg valamit vagy többet valamiből csak azért mert akciós, ha tudod, hogy úgysem fogy el!
  • Gyümölcs- és zöldségfélékből maximum 3 napi adagot vásárolj!
  • A zöldségeket a hűtő alsó részén tárold, a direkt erre a célra kitalált zöldséges fiókban, de vedd ki a műanyag csomagolásból és csavard őket be papírtörlővel.
  • Ha nyirkos vagy vizes a zöldségtároló rekesz, töröld szárazra, mielőtt bármit odahelyeznél!
  • Ha úgy tűnik, hogy hamarosan megromlik a megvásárolt zöldség vagy gyümölcs, főzd meg, úgy nyerhetsz még egy kis időt. Köretnek, kompótnak, salátának, pürének még felhasználható lesz, vagy akár le is fagyaszthatod.
  • A kenyeret és péksüteményeket inkább nejlon zacskóban tárold, ne papírban! Ha már kevésbé puha egy-két perc alatt frissé varázsolhatod a sütőben vagy a mikróban. Le is fagyaszthatod, majd a sütőben kiolvaszthatod.
  • Véletlenül se hagyj semmit hűtés nélkül, ami megromolhat.
  • Liszteket, búzadarát stb. felesleges sokat vásárolni, mert megkukacosodik.
  • Néha tarts bevásárlás nélküli napokat, és használd fel azokat a dolgokat, amik otthon vannak! A maradék ételekből jó tésztasaláta vagy rakott étel készülhet.
  • Vadássz az olyan akciós termékekre, amelyeket a lejárt szavatossági idő miatt áraztak le.
  • Az otthon megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket tárold a megfelelő technikával: ezekről itt olvashatsz.
  • A húsokat fagyaszd kisebb porciókban, és egyszerre csak annyit olvassz ki, amit biztosan felhasználsz.
  • Az étteremben kérj kisebb adagot, vagy csomagoltasd el az ételt, ha nem etted meg, hogy elkerüld azt, hogy a szemétbe kerüljön!
  • Amit csak lehet hasznosíts a háztartásban! Például a citrusok héja így használható fel.
  • Komposztálj, ha van rá lehetőséged, vagy keress egy ismerőst, aki tud neked ebben segíteni.
  • A maradékot, ami biztosan nem fogy el, tedd le olyan helyeken, ahol hajléktalanok járnak (nagyobb buszmegálló, metró aluljárók).
  • Tanítsd meg a gyermekeidet is arra, hogy ne pazaroljanak!

Forrás: fao.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?