2014.11.05. 15:16:23 15698 36

Friss zöldség télen is: tárolási tippek az őszi terméshez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hol van már az az idő, amikor a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát és a többi gyökeret, amit a kertből télire lehetett spájzolni vermekbe helyezték az emberek? Ma talán csak a nagymamáink udvarán láthatunk még ilyesmit, de lehet, hogy már ők sem használják. Pedig olyan jó lenne télen is azokat a zöldségeket fogyasztani, amik nyáron teremtek. Azért nincs minden veszve. A gyökérzöldségeket még mindig átteleltethetjük. Ötletek a téli tároláshoz!

Őszi zöldségek begyűjtése | Fotó: 123rf.com / vaivirga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi zöldségek begyűjtése | Fotó: 123rf.com / vaivirga

Tartsd a zöldségeket a talajban!

Mindenhol jó, de legjobb otthon. :) A zöldségek is ott érzik jól magukat a legtovább, így nyugodtan tartsd a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a  zellert, a céklát, a kelkáposztát, a káposztát, a tökök és a kelbimbót a talajban. Mielőtt jönne a fagy kicsit kapáld körbe a zöldségeket, és temesd be őket annyira földdel, hogy a zöld levelek még látszódjanak! Ezeken keresztül továbbra is hozzájut a tápanyagokhoz a növény.

Amikor még nincsenek olyan kemény fagyok, akkor a talajtakarás, azaz a mulcsozás módszerét is alkalmazhatjuk. A lehullott leveleket nem elégetjük, hanem zsákokba gyűjtjük, vegyítve egy kis szalmával, és ezt szórjuk a zöldségek köré. Ha hálós zsákokba gyűjtöttük, akkor akár zsákostul elhelyezhetjük a földterületen, így könnyebb lesz eltávolítani majd, ha jobb az idő. Ideális mulcsanyag még a fűrészpor is. Ha félünk a rágcsálóktól, akkor helyezzünk el egy-két csapdát.

Miért jó kint tartani a zöldségeket a hűvösebb éjszakák dacára? Mert még ízletesebb végeredményt kaphatunk, ugyanis a hidegnek köszönhetően több cukor termelődik a termésben. Ezért is finomabb például a sütőtök is, ha megcsípte a dér.

Ha nem maradtak a talajban

Ha úgy döntöttél, hogy nem kísérletezel és nem szeretnéd a talajban tartani a zöldségeket, akkor a legtöbbjüket máshogyan is tárolhatod, persze vannak alapvető szabályok:

Száraz, napos időben szüretelj!

Ha így teszel, akkor könnyebb kiszedni a zöldségeket a talajból és elkerülheted azt, hogy vizesen kelljen elraknod őket. (Vizesen sajnos gyorsabban rohadnak és penészesednek.) A sárgarépát és más gyökereket ne hagyd a napon, mert könnyen megfonnyadnak! A burgonyát akár 1-2 napig is száríthatod, mielőtt végső pihenő helyére teszed.

Válogass!

Csak és kizárólag az egészséges termést tároljuk, a többi használjuk fel gyorsan! A sérült zöldségek hamarabb megromlanak és a szomszédos darabok is veszélyben lesznek.

Vágd vissza!

Készítsd elő a zöldségeket a tárolásra! Vágd le a zöld részeket, de kb. 1 cm-t hagyj meg, semmiképpen ne vágj bele a zöldség húsába!

Ne mosd meg!

Nem szabad vízzel érintkeznie a zöldségnek, mivel az túlzott nedvességet okozna a tárolás során, ami elősegítené a romlás, penészesedés folyamatát, ahogy feljebb is olvashattad. A nagyobb földdarabokat gyengéden le verhetjük vagy lekefélhetjük róla, kizárólag szárazon!

Így tárold!

A betakarított zöldséget, gyümölcsöt tartsd száraz, hűvös és sötét helyen. Spájz vagy pince megfelelő lehet erre a célra. Ha nyirkos lenne a termény, akkor papírtörlőrétegekkel elősegítheted a nedvesség felszívódását.

Készíthetsz prizmát is!

Ha nincsen spájzod, illetve pincéd, akkor a szabadban is tárolhatod a zöldségeket, még pedig az úgy nevezett prizma segítségével.

Első lépésként 10-15 cm vastag homok rétegre lesz szükség, erre helyezzük rá a rácsokat (ez biztosítja a levegőzést), amire jöhetnek a zöldségek. Ezt szalmával takarjuk be, majd ismét homokkal, végül pedig földdel. A takarórétegnek kb. 30 cm vastagságúnak kell lennie.

Fontos, hogy figyeljük a prizmánk hőmérsékletét, mert ha 5 fok körülire emelkedik, akkor lehet, hogy a termés rohadásnak indult, s át kell válogatni a zöldségeket.

További tárolási tippjeink: 7 étel, amit vétek a hűtőben tárolni

Forrás: a motherearthnews.com és az organicgardening.com tippjei alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!