2014.11.05. 15:16:23 15678 36

Friss zöldség télen is: tárolási tippek az őszi terméshez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hol van már az az idő, amikor a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát és a többi gyökeret, amit a kertből télire lehetett spájzolni vermekbe helyezték az emberek? Ma talán csak a nagymamáink udvarán láthatunk még ilyesmit, de lehet, hogy már ők sem használják. Pedig olyan jó lenne télen is azokat a zöldségeket fogyasztani, amik nyáron teremtek. Azért nincs minden veszve. A gyökérzöldségeket még mindig átteleltethetjük. Ötletek a téli tároláshoz!

Őszi zöldségek begyűjtése | Fotó: 123rf.com / vaivirga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi zöldségek begyűjtése | Fotó: 123rf.com / vaivirga

Tartsd a zöldségeket a talajban!

Mindenhol jó, de legjobb otthon. :) A zöldségek is ott érzik jól magukat a legtovább, így nyugodtan tartsd a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a  zellert, a céklát, a kelkáposztát, a káposztát, a tökök és a kelbimbót a talajban. Mielőtt jönne a fagy kicsit kapáld körbe a zöldségeket, és temesd be őket annyira földdel, hogy a zöld levelek még látszódjanak! Ezeken keresztül továbbra is hozzájut a tápanyagokhoz a növény.

Amikor még nincsenek olyan kemény fagyok, akkor a talajtakarás, azaz a mulcsozás módszerét is alkalmazhatjuk. A lehullott leveleket nem elégetjük, hanem zsákokba gyűjtjük, vegyítve egy kis szalmával, és ezt szórjuk a zöldségek köré. Ha hálós zsákokba gyűjtöttük, akkor akár zsákostul elhelyezhetjük a földterületen, így könnyebb lesz eltávolítani majd, ha jobb az idő. Ideális mulcsanyag még a fűrészpor is. Ha félünk a rágcsálóktól, akkor helyezzünk el egy-két csapdát.

Miért jó kint tartani a zöldségeket a hűvösebb éjszakák dacára? Mert még ízletesebb végeredményt kaphatunk, ugyanis a hidegnek köszönhetően több cukor termelődik a termésben. Ezért is finomabb például a sütőtök is, ha megcsípte a dér.

Ha nem maradtak a talajban

Ha úgy döntöttél, hogy nem kísérletezel és nem szeretnéd a talajban tartani a zöldségeket, akkor a legtöbbjüket máshogyan is tárolhatod, persze vannak alapvető szabályok:

Száraz, napos időben szüretelj!

Ha így teszel, akkor könnyebb kiszedni a zöldségeket a talajból és elkerülheted azt, hogy vizesen kelljen elraknod őket. (Vizesen sajnos gyorsabban rohadnak és penészesednek.) A sárgarépát és más gyökereket ne hagyd a napon, mert könnyen megfonnyadnak! A burgonyát akár 1-2 napig is száríthatod, mielőtt végső pihenő helyére teszed.

Válogass!

Csak és kizárólag az egészséges termést tároljuk, a többi használjuk fel gyorsan! A sérült zöldségek hamarabb megromlanak és a szomszédos darabok is veszélyben lesznek.

Vágd vissza!

Készítsd elő a zöldségeket a tárolásra! Vágd le a zöld részeket, de kb. 1 cm-t hagyj meg, semmiképpen ne vágj bele a zöldség húsába!

Ne mosd meg!

Nem szabad vízzel érintkeznie a zöldségnek, mivel az túlzott nedvességet okozna a tárolás során, ami elősegítené a romlás, penészesedés folyamatát, ahogy feljebb is olvashattad. A nagyobb földdarabokat gyengéden le verhetjük vagy lekefélhetjük róla, kizárólag szárazon!

Így tárold!

A betakarított zöldséget, gyümölcsöt tartsd száraz, hűvös és sötét helyen. Spájz vagy pince megfelelő lehet erre a célra. Ha nyirkos lenne a termény, akkor papírtörlőrétegekkel elősegítheted a nedvesség felszívódását.

Készíthetsz prizmát is!

Ha nincsen spájzod, illetve pincéd, akkor a szabadban is tárolhatod a zöldségeket, még pedig az úgy nevezett prizma segítségével.

Első lépésként 10-15 cm vastag homok rétegre lesz szükség, erre helyezzük rá a rácsokat (ez biztosítja a levegőzést), amire jöhetnek a zöldségek. Ezt szalmával takarjuk be, majd ismét homokkal, végül pedig földdel. A takarórétegnek kb. 30 cm vastagságúnak kell lennie.

Fontos, hogy figyeljük a prizmánk hőmérsékletét, mert ha 5 fok körülire emelkedik, akkor lehet, hogy a termés rohadásnak indult, s át kell válogatni a zöldségeket.

További tárolási tippjeink: 7 étel, amit vétek a hűtőben tárolni

Forrás: a motherearthnews.com és az organicgardening.com tippjei alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában