2017.07.25. 13:48:11 9211 301

Mit csinálj a Balatonnál, ha nem csak fürdeni akarsz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egészen aktuális a kérdés, hiszen akik éppen ezt a hetet választották a nyaralásra, azok valószínűleg nem pancsikolással múlatják az időt. Bár a bátrak a Balatonnál biztosan bikinibe bújnak, és lehet, hogy még meg is mártóznak, hiszen a víz szinte melegebb, mint a levegő, de a többség rossz időben inkább alternatív programot választ. Íme, a lehetőségek!

Balatoni naplemente - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Balatoni naplemente

Bárkivel előfordulhat, hogy éppen rossz időt fog ki a Balatonnál. Ha szerencsés vagy, akkor ez csak egy nap, ha kevésbé fogja fortuna a kezedet, akkor akár az egész hét is így telhet. Nem kell azonban bepánikolni, hiszen rengeteg programlehetőség van, akár a déli, akár az északi parton töltöd a szabadságod. A jelszó: kirándulni, kirándulni, kirándulni!

Ha elromlik az idő, alap, hogy nem maradunk egy helyben. Bevesszük a Balatont keresztbe-hosszába, és felfedezzük a környező településeket is. Kirándulhatunk a földön - gyalogosan és kerékpárral is - , a vízen - komppal, hajóval - és akár a levegőben is. :)

Menjünk Keszthelyre hajóval!

Mi diákként, amikor sporttáborban jártunk mindig Keszthelyre kirándultunk, általában hajóval mentünk át. A Balaton-parti város egyszerűen imádni való, és rossz időben is van mit csinálni. Ott van a Festetics-kastély, amely az 1880-as években nyerte el végleges formáját, és az egyik legszebb Magyarországi kastély. Itt aztán többféle kiállítást is megtekinthetünk, és ha már erre járunk, kanyarodjunk el a marcipán múzeum felé is. ;) Keszthely sétáló utcája is kellemes, van egy pár szép épület, és az egykori városháza épülete mellett se menjünk el fényképezőgép nélkül.

Irány Tihany

Tihanyban kulturális és természeti látnivalókban sincs hiány. A belső tó körül tehetünk egy kellemes sétát, utána pedig felmehetünk az apátsághoz finomságokat kóstolni, és természetesen megnézni a főapátság épületét, illetve a balatoni panorámában is gyönyörködhetünk. Ha nagyobb túrát szeretnénk tenni, akkor ajánljuk a Lóczy gejzír túrát a félsziget belsejében.

Tihany a távolból | Fotó: olo.huTihany a távolból | Fotó: olo.hu

Szigligeti vár

Ha már megnéztünk egy kastélyt, nézzünk meg egy várat is. Egy vulkanikus hegy kúpján áll a ma már 750 éves múlttal rendelkező szigligeti vár, amely még a török időkben is magyar kézben maradt, és végig független maradt. Csodaszép a kilátás, és maga a vár is, így érdemes felbaktatni a helyre.

Badacsonyi borkóstoló

Badacsonyi bortúrán először egy május 1-jén voltunk, és felejthetetlen emlék. A hegyre felsétálva számtalan kis boros pincében illetve teraszon megállhatunk italozni, és mire a kilátóhoz érünk garantáltan szédítő panorámában lesz részünk. :D

Balaton-felvidék

A túrázás szerelmesei ne hagyják ki ezt a lehetőséget, főleg, ha az északi parton nyaraltok. A Balaton-felvidék számtalan látnivalóval várja a gyalogtúrázókat. Ajánljuk például a Káli-medencét, ahol megnézhetjük például a Hegyestű vulkáni képződményt, vagy tanösvényeket is bejárhatunk (pl. A Theodóra tanösvényt). Gyerekekkel a salföldi major is jó program lehet, ahol állatsimogató is van, illetve lovaglásra is van lehetőség, magyar háziállat fajtákat is megismerhetünk, mint például a rackajuh.

Hegyestű | Fotó: wikipedia.orgHegyestű | Fotó: wikipedia.org

Tapolca

A Tapolcai tavas barlang is egy kellemes kirándulási lehetőség, miután megtekintettük, ne hagyjuk ki a Hild-díjas városközpontot sem!

Termálozás

Ma már több termálfürdőt is találhatunk közvetlenül a Balatonnál is a wellness szállodáknak köszönhetően, illetve, ha egy kicsit hajlandóak vagyunk kocsikázni, akkor az északi partról elmehetünk Hévízre, vagy Kehidakustányba, a déli partról pedig Zalakarosra.

Bicikli túra

Bevallom, nekem ez áll a szívemhez a legközelebb. Párszor már körbetekertük a Balatont, de ha nem is mész teljes karikát, a bicikliutakat akkor is felfedezheted, és meglátogathatsz két keréken egy közeli látványosságot, vagy tekerhetsz csak úgy a kerékpározás öröméért is. Ha meghódítanád az egész tavat, akkor ajánljunk az alábbi cikkeinket:

Nincs több kifogás, a Balatont meg kell kerülni>>

Tekerd körbe a Balatont! Kis kör>>

Sétarepülés, hőlégballonos sétarepülés

Balaton, légifelvételBalaton, légifelvétel

Ha már említettük, hogy a levegőben is kirándulhatunk, akkor lássuk. Ha valahol, akkor a Balaton partján érdemes a magasba emelkedni, hiszen a magyar tenger a levegőből is gyönyörű. Például Keszthelyről, Sármellékről, Balatonkeresztúrról, Cserszegtomajról, Aszófőről is indulhatunk.

Ha pedig újra kisüt a nap, ezek a strandok bizonyultak a legjobbnak: Idén 33 balatoni strand kapta meg a kék hullám zászló minősítést>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?