2017.02.01. 16:35:48 15120 389

Mini ország a Pireneusokban – Andorra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csodát lát, aki ellátogat Andorrába, a Budapestnél is kisebb mini országba, ahol nincs vám és nincs adó, mindemellett gyönyörű a táj, és nagyokat lehet sétálni a jó levegőn, no meg vásárolgatni az olcsó plázákban!

Andorra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Andorra

Andorra dióhéjban

Andorra egy tengerpart nélküli picike ország a Pireneusokban, északon Franciaország délen Spanyolország révén közrefogva. 468 négyzetkilométeres területe valamivel kisebb, mint Budapesté (525 négyzetkilométer). Andorrában mindössze 72 ezres a lakosság (2016-os adat). A katalán a hivatalos nyelv, de sokan beszélnek spanyolul és a lakosság 20 százaléka franciául. Jóllehet Andorra nem tagja az Európai Uniónak, de a hivatalos pénznem az euró. Magyar állampolgároknak nem kell vízum Andorrába. Amúgy nincs is útlevélellenőrzés a francia és a spanyol határán. A miniország fő vonzereje, hogy a vám- és adómentesség paradicsoma. A látogatók nagy többsége nem klasszikus turista, hanem bevásárló turista (főleg a francia oldalról). Andorrában az UNESCO világörökségének van egy helyszíne, a Madriu-Perafita-Claror völgy csodás túraösvényekkel és látványos tavakkal.

7 dolog, ami tetszett

  1. Gyönyörű a pireneusi táj
  2. Ami spanyolul ki van írva, az többnyire angolul és franciául is
  3. Az óváros nagyon aranyos
  4. A Zara márka rajongói jól járnak
  5. Dali szellemes szobor műve a főváros főterén
  6. Mindig szeretem, ha egy országban, városban - mint Andorrában is - az autósok tisztelik a gyalogosokat, betartják a szabályokat
  7. A falvak hangulatos lakóházai (másmilyenek, mint Ausztria és Svájca alpesi parasztházai)

7 dogol, ami nem tetszett

  1. Mindennapos a közlekedési káosz a bevásárló turizmus autós tömegei miatt
  2. Aki nem akar vásárolni, annak kicsit idegesítő lehet, hogy túl sok minden a vásárlás körül forog
  3. Sok a ronda betonépület, a szürke hetvenes évek feeling, maga a főváros sem igazán szép, legfeljebb egy pici központi részén és az óvárosban
  4. Még néhány amúgy szép vidéki környezetet is képesek voltak elrondítani bevásárlóközpontokkal
  5. Ruhavásárlás tekintetében Andorra vámmentessége nem nyújt hasznos többletet, az alkohol, a parfümök és a napszemüvegek dominálnak
Santa-Coloma, Andorra, Unesco világörökségSanta-Coloma, Andorra, Unesco világörökség

Odajutás

Barcelonából Andorrába eljutás autóval kb. 3 óra. Távolsági busszal is kb. ennyi. A 198 kilométerből 102 kilométer autópálya. Andorrának saját területén nincs nemzetközi repülőtere. Van egy kicsi repülőtere egy közeli spanyol területen.

Időjárás

Földrajzi helyzeténél fogva Andorrában viszonylag hűvös hegyi klíma a jellemző. Az átlagos közép-hőmérséklet télen mínusz 7 fok, nyáron 26 fok.

Vásárlás

Andorrában munkanapkon az üzletek jellemzően délelőtt fél tízkor nyitnak és este nyolckor zárnak. Szombaton este kilenckor, vasárnap este hétkor zár a legtöbb üzlet. Bevásárlóközpontok vannak a fővároson kívül is, de a kínálatuk kb. ugyanaz, mint Andorra la Vellában.

Dali szobra

Az "Idő nemessége" nevű szobor Andorra fővárosának kellős közepén látható és minden turista lefotózza. Meglepő, hogy egy ilyen értéket képviselő alkotás ennyire védtelenül, a szabadtéren lett kiállítva.

Történelem

128-tól 1993-ig, azaz 715 éven keresztül Andorra egy alapvetően feudális állami berendezkedésű terület volt. 1993-ban alakították ki a modern, demokratikus politikai struktúrát. A 2. világháborúig Andorra elszigetelt, szegény ország volt. A 2. világháború után indult be a turizmus, ami gazdasági fellendülést eredményezett.

Manapság

Andorra államformája: parlamentáris társhercegség. A társhercegek a mindenkori francia államfő és az Urgell nevű spanyol járás mindenkori püspöke. Andorrában magas az életszínvonal és a szociális háló roppant nagyvonalú. Minden munkahellyel rendelkező lakosnak ingyenes orvosi ellátás jár, és annak színvonalát nem érdemes egy lapon említeni a magyarországival. Andorrában nagyon sok olyan külföldi él (legálisan vagy illegálisan), akiket a gazdasági prosperitás és az adókedvezmények vonzottak ide.

Érdekességek

  1. Andorra az európai kontinens 6. legkisebb országa (Vatikán a legkisebb).
  2. A főváros, Andorra la Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa:1023 méter magasságban.
  3. Andorra várható élettartam vonatkozásában a világon a negyedik: átlag 82 év.
  4. Az ország területének csupán 2 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre.
  5. 2014 óta Andorra saját euró pénzérméket veret. Természetesen a turista nyugodtan használhat más euró érméket is.
  6. Ha valamilyen okból andorrai állampolgárokká szeretnénk válni, nem lesz könnyű dolgunk: ehhez 20 év folyamatos helyben tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása is szükséges.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában