2024.07.31. 15:25:52 6171 197

Mindössze nyolc hét vegán diétával éveket faraghatunk le a biológiai életkorunkból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A meleg és hideg fogadtatásban egyaránt bőségesen részesült veganizmus, az állati eredetű termékek teljes kiiktatásának filozófiájára épül. Ez azt jelenti, hogy jóval többet foglal magában, mint az étkezési szokásokat, hiszen sokkal inkább egy életmód, melynek követői elutasítják az állatok „árucikké” degradálását és kizsákmányolását. Kiterjed az öltözködési stílusra, a kozmetikumok, és egyáltalán olyan termékek és márkák használatára, amelyek magukon hordozzák a „vegán” jelzőt. A tudósok nemrégiben arról számoltak be, hogy amennyiben két hónapon át kizárólag vegán étrendet folytatunk, az rendkívüli hatást gyakorolhat a biológiai életkorunkra.

Vegán ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vegán ételek

Milyen a megfelelő vegán étrend?

A növényi alapú étkezésre épülő vegán étrend mellett döntő emberek tudatos lépéseket tesznek afelé, hogy lehetőleg teljesen kiiktassák életükből az állati eredetű élelmiszereket - ebbe beleértendő a tejtermékek és a tojás elfogyasztása is. Az NHS meglátása szerint: a megfelelő odafigyeléssel kialakított, változatos és kiegyensúlyozott vegán étrenddel a szervezet hozzájuthat a létfenntartásához szükséges tápanyagokhoz - esetenként javasolják a táplálékkiegészítők szedését is. Az egészségesnek minősülő vegán étrendnek minden nap magában kell foglalnia legalább 5 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt; teljes kiőrlésű gabonaféléket; a dúsított tejtermékek növényi alternatíváit - például szójaital formájában; hüvelyeseket; omega-3-zsírsavban gazdag magvakat; telítetlen zsírsavakat; a vegán étrend során nehézkesebben megszerezhető tápanyagtartalmú táplálék-kiegészítőket - különös tekintettel a D- és B12-vitaminra, a jódra, a szelénre, a kalciumra és a vasra. Emellett fontos figyelni a napi 6-8 pohár folyadékfogyasztásra.

A veganizmus lehetséges előnyei és hátrányai

Az AltaMed figyelembe vette a vegán étrenddel járó lehetséges előnyöket és hátrányokat. Az előnyök között felsorakoztatta: a jobb szívegészséget, lévén, hogy a vizsgálatok szerint a vegán étrendet folytatók alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel rendelkeznek, és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása eleve jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszer egészségére. Emellett nagyobb eséllyel megőrizhető az egészséges testsúly, a növényi ételek antioxidánsokban gazdag mibenlétének köszönhetően alacsonyabb a rákkockázat, ugyanakkor a rosttartalmú ételek elősegítik az egészséges emésztést is. Ezenfelül érdemes megemlíteni a környezetre gyakorolt pozitív hatásokat is, mellyel csökkenthető a szénlábnyom, az üvegházhatású gázok kibocsátása és az állattenyésztéshez szükséges erdőirtás egyaránt.

A potenciális hátrányok között kiemelték bizonyos alapvető tápanyagok potenciális hiányát - köztük a vas, kalcium, B12, fehérje. Az egészséges vegán étrend kialakítása nehézségekbe ütközhet, főként a nem vegánbarát területeken. Emellett a vegán életvitelt folytatók gyakorta találják szembe magukat társadalmi korlátokkal és kihívásokkal. Mindemellett számolni kell az esetleges többletköltségekkel is - mindenekelőtt a speciális vegán termékek vonatkozásában.

Kiből lesz/lehet vegán?

Elsősorban az egyén személyes, szabad elhatározásából születhet meg a meggyőződéssel egybekötött elhatározás és elköteleződés a vegán életmód folytatása mellett. Ugyanakkor mielőtt belevágna valaki ebbe a kalandba, javasolt konzultálni egy szakemberrel (orvos, dietetikus), kikérni a szakvéleményét, tanácsait, útmutatásait.

A fiatalító vegán étrend

Egy friss kutatás szerint, amiről a New York Post július 29-i cikkében is olvashatunk, akár már két hónap kiegyensúlyozott vegán étrend is évekkel visszafaraghatja a biológiai életkort. Az amerikai BMC Medicine folyóiratban közzétett eredmények a megnövekedett DNS-metilációs szinttel kapcsolják össze mindezt, ami hatással van az öregedésre. A kutatócsapat a rövid távú vegán étrend hatásait vizsgálta, melynek végén megállapították, hogy a résztvevők epigenetikus órája, vagyis biológiai életkora csökkenést mutatott.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...