2022.02.11. 17:30:00 7696 222

Milyen betegségeket okozhat a tartós stressz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt hiszem megegyezhetünk abban, hogy immár második éve élünk mindannyian tartós nyomás alatt, és a stressz-szintünk valószínűleg többször van a tűréshatárunk felett, mint alatta. Ez azt is jelenti, hogy magasabb a kockázata most azoknak a megbetegedéseknek, melyet tartós stressz is okozhat.

Folyamatos stressz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Folyamatos stressz

Nem szeretnénk senkit megijeszteni, pusztán szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a stressz levezetésére most sokkal több időt kell fordítani.

Nemcsak a munka vagy a feszített élettempó lehet stresszforrás. Gyakran a család, a mozgásszegény életmód vagy a rossz táplálkozás is stresszfaktor a szervezetünk számára. Jelenleg pedig ráadásként a koronavírushoz való állandó alkalmazkodás, a betegségtől való rettegés, maga a betegség, a poszt-covid tünetek, valamint szeretteink féltése, a munkák elvesztésétől való félelem pedig csak olaj a tűzre. Gyakorlatilag mindenkit érint kisebb vagy nagyobb mértékben.

A szervezetünknek rendkívül megterhelő ez az állapot, hiszen a stressz fokozza a légzést, emeli a vérnyomást, a pulzust, beindítja az adrenalin-termelést, izomfeszülést okoz, így még zsírsavak is felszabadulhatnak, hogy az izmaink felhasználják. Látható, hogy milyen felesleges terhelés ez a szervezetünknek, nem csoda, ha tartósan hagyjuk, hogy a stressz legyen az uralkodó “üzemmódunk”, akkor a végeredmény valamilyen betegség lesz.

Milyen betegségeket okozhat a stressz (is)?

Természetesen az alábbi betegségeket rengeteg dolog előidézheti, de a tartós stressz egyértelműen a kiváltó okok között szerepelhet:

  • Pajzsmirigy betegségek
  • Fejfájás vagy migrén 
  • Szív és érrendszeri megbetegedések 
  • Magas vérnyomás 
  • Megnövekedett vércukorszint 
  • Pánikbetegség
  • Irritábilis bél-rendellenesség 
  • Gyomorfekély 
  • Ekcéma súlyosbodása 
  • Pikkelysömör
  • Előrehaladott asztma 
  • Alvászavarok 
  • Daganatos megbetegedések 
  • Autoimmun megbetegedések

Most még fontosabb, hogy a stressz levezetésére odafigyeljünk, és segítsünk ebben családtagjainknak is. Sz étkezés, a mozgás, a szociális élet, a lelki feltöltődés egyaránt fontos. Ehhez ad nagyszerű tanácsokat az alábbi cikk:

Egy jel, ami már arra utal, hogy stressz túllépte a tűréshatárodat

Forrás: egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.