2015.12.08. 14:42:54 12432 319

Miért vagy mindig fáradt? 12 lehetséges ok és a megoldás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian beleestünk már abba a hibába, hogy túlvállaltuk magunkat, hiszen azt sulykolják belénk, hogy mindent meg tudsz valósítani, csak akarnod kell. Ezért mit tesz az ember? Felkel reggel, megissza a koffeinadagját, majd némi motivációval karöltve nekiindul a napnak. Aztán éjfélkor holtfáradtan összerogy, és úgy érzi, hogy nem végzett mindennel.

Fáradt nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradt nő

Igen, bármit elérhetünk, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy a testnek szüksége van energia-utánpótlásra ahhoz, hogy el tudjuk látni a feladatainkat, véghez tudjuk vinni a terveinket. Ha úgy érzed, hogy folyamatosan fáradt vagy, akkor valószínűleg beleestél abba a csapdába, hogy nem adod meg a testednek a feltöltődés lehetőségét. Nemcsak az alvás szükséges ahhoz, hogy energiaszinted nagyobb legyen, több mindennel hozzájárulhatsz, illetve - éppen az ellenkezője - szabotálhatod is ezt:

1. Mozgáshiány

Jogos a kérdés, hogy a sok tennivaló közepette, mikor fordítson az ember időt a mozgásra, és ez az első, amit hanyagolni kezdünk, ha fáradtnak, túlterheltnek érezzük magunkat. Pedig a mozgás hosszútávon segít abban, hogy energikusabb legyél, így nem érdemes kihagyni az edzést, ha fáradt vagy. Egy egyetemi kutatás (University of Georgia) szerint azok a felnőttek, akik heti háromszor minimum 20 percet edzettek, 6 hét után sokkal energikusabbnak érezték magukat, mint a szokás bevezetése előtt. A rendszeres edzés erősebbé tesz, a szervezeted ellenállóbb lesz, a szív- és érrendszer is profitál belőle, a sejtekhez pedig oxigéndúsabb vér kerülhet. Ha kihagyod az edzést, mindezt nem kapod meg, így azzal épp az ellenkező hatást éred el.

2. Nem iszol elég vizet

Már egy enyhe dehidratált állapot is csökkentheti az energiaszinted, hiszen ha nincs elég folyadék a szervezetedben, csökken a szervezetben keringő vér mennyisége is, sőt az sűrűsödni is kezd. A szív ilyenkor nem tudja elég hatékonyan pumpálni, és kevesebb oxigén valamint tápanyag jut a sejtekhez. A nap során folyamatosan igyál vizet, és ne egyszerre akard pótolni a kimaradt órákat.

3. Nem fogyasztasz elég vasat

A nőknél sajnos gyakorta fellép vashiányos állapot, ami szintén okozhat általános fáradtság érzetet, hiszen ilyenkor sem juthat elég oxigén a sejtekhez, és nehezebb koncentrálni, gyengének és kimerültnek érezhetjük magunkat. Fogyassz sok vastartalmú ételt (bab, tojás, zöld levelek, máj, magvak) és párosítsd őket C-vitamin dús zöldségekkel, gyümölcsökkel (káposzta, narancs, saláták). A vashiány hátterében betegség is állhat, így ha huzamosabb ideig érzékeled magadon jeleket, mindenképpen keresd fel kezelőorvosod.

4. Maximalista vagy

Irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben, és megpróbálod ezeket elérni. Ha mindent tökéletesen akarsz véghez vinni, akkor sokkal többet és keményebben kell dolgoznod, mint szükséges lenne. Mivel a kitűzött célok nem teljesíthetőek, te pedig rengeteg időt eltöltesz a megvalósítással, ezért nagyon kimerült vagy, és a végén még sikerélményed sincs. Legyen minden feladatnak egy határideje, és próbáld meg azalatt az idő alatt kivitelezni. Nem baj, ha szerinted nem tökéletes, a célnak valószínűleg meg fog felelni. Egy idő után rá fogsz jönni, hogy az extra idő, amit a feladattal töltöttél volna, nem javította volna a végeredményt. Sajátítsd el a „jobb, készen, mint tökéletesen” látásmódot!

5. Nem eszel reggelit

Az éjszaka során a szervezeted felhasználja a vacsora során elfogyasztott tápanyagokat, így reggel szükség van az újabb adagra, hogy az anyagcsere beinduljon, és a szervezet megkapja a működéséhez szükséges energiát. A jó reggeli tartalmaz némi szénhidrátot, teljes kiőrlésű termékek formájában (pl.: zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér) vagy gyümölcsök formájában, némi sovány fehérjét (natúr joghurt, főtt vagy buggyantott tojás, tej) és egészséges zsiradékot (pl.: olívaolaj, olajos magvak).

6. Túl sok gyorskaját eszel

A cukrokat és egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételek a magas glikémiás index miatt hirtelen növelik a vércukorszintet. A vércukorszint ugrálása teljesen kimeríthet, már pedig a gyorsételek, a fánkok és a péksütemények fogyasztása a vércukorszint hirtelen emelkedésével, majd zuhanásával jár... Ügyelj rá, hogy a nap során teljes kiőrlésű termékekkel és sovány húsokkal tartsd nagyjából egyenletes szinten a vércukrodat.

7. Nehezen mondasz nemet

Ha mindenkinek a kedvére szeretnél tenni, az gyakran azzal jár, hogy a nap végére magadra már semmi energiád nem marad. Egy idő után frusztrált és dühös leszel, aminek semmi értelme nincs. Meg kell tanulnod nemet mondani, nem kell mindenkinek a kedvére tenni, és nem kell mindent elvállalni. Mondd ki hangosan: „Nem!”, így legközelebb könnyebb lesz az életben is kimondanod!

8. Rendetlen a környezeted

Nem is gondolnád, de egy rendetlen íróasztal vagy szoba is megakadályozhat abban, hogy fókuszált maradj. Mivel folyton eltereli valami a figyelmed, így hamarabb kifáradsz. Mielőtt dolgozni kezdesz szánj pár percet arra, hogy rendet tegyél magad körül. A technikát az otthonodban is alkalmazhatod. Legyen kacatmentes és tiszta a környezeted! Ha nagyobb átszervezésre van szükség, csináld lépésekben! Kezdd azzal, ami ránézésre zavaró, majd fokozatosan juss el a szekrények, fiókok mélyére, és rendszerezz ott is!

9. Még a szabadság alatt is dolgozol

A munka, az munka, a szabadság, pedig szabadság, nem véletlenül hívják így! A célja az, hogy kipihend magad, és feltöltődve térj vissza a munkába. A medence széléről ne ellenőrizd az e-mailjeidet és a telefonod, mivel ez növelheti a kiégés esélyét. Ha tényleg sikerül pihenned, utána hatékonyabban térsz vissza a munkába, és hidd el, könnyűszerrel képes leszel behozni a lemaradást.

10. Lefekvés előtt bort iszol

Jó ötletnek tűnhet lazításként alkoholt fogyasztani lefekvés előtt, de ez igazából megakadályozza a mélyalvást, gyakrabban ébredhetünk fel miatta éjszaka. A legjobb, ha 3-4 órával elalvás előtt fogyasztod el azt a pohár bort.

11. Koffeinre támaszkodsz

Egy kávé reggel az ébredéshez, aztán délelőtt a munkához, majd még délután is, hogy estig kitarts? Igaz, hogy a kutatások szerint a legtöbb embernél nem okoz problémát a napi három kávé, de a lefekvés előtt 6 órán belül elfogyasztott koffeinadag már befolyásolhatja az alvási ciklusodat, így azt javasoljuk, hogy késő délután már ne igyál kávét.

12. Sokáig ébren maradsz hétvégenként

Péntek és szombat este hajlamosak vagyunk tovább ébren maradni, mint hétköznap, és másnap reggel is tovább alszunk. Így vasárnap este nehezünkre esik, hogy idejében ágyba kerüljünk, és nem is tudunk olyan könnyen elaludni, hiszen későn keltünk. Ennek következményeként hétfőn reggel legszívesebben a falnak dobnád az ébresztő órát, és egész nap fáradt vagy. Nos, most már tudod, hogy mi ennek az oka... Próbálj meg akkor is normál időben felkelni, ha előző nap sokáig ébren voltál, és inkább dőlj le 20 percre délután, de ne aludj el mélyen.

Forrás: health.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...