2015.03.03. 16:46:04 10056 300

Miért szeretjük a bazsalikomot?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bazsalikom egy nagyon izgalmas ízvilágú és összetéveszthetetlen illatú fűszernövény, amiről rögtön az olasz konyha remekei juthatnak az eszünkbe. De gondoltad volna, hogy Indiából származik? Érdekességek, gyógyhatás, konyhai tippek és pesto recept a cikkben!

Bazsalikom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bazsalikom

Honnan jött a bazsalikom?

E csodásan illatozó gyógy- és fűszernövény Indiából származik, ahol már több mint 5000 évvel ezelőtt is termesztették. Évszázadokkal ezelőtt került Európába azoknak a szerzeteseknek köszönhetően, akik Ázsiából indultak útnak, és a Közel-Keleten keresztül jutottak el az Óvilágba.

A bazsalikomot manapság a mérsékelt égöv területén szinte mindenhol termesztik, és fűszeres ételeket ízesítenek vele, különösen a földközi-tengeri térség konyháin: többek között levesekhez, pizzákhoz, salátákhoz és húsos ételekhez használják. Nélküle az olasz konyhát különösen nehéz volna elképzelni. A bazsalikom nemcsak javítja az ételek zamatát, hanem egyúttal segíti az emésztést is.

Ezt a jelentéktelen külsejű növényt rendkívül nagy becsben tartották az elmúlt évszázadokban, a hiedelem szerint ugyanis megtisztította a lelket, és gyógyította a maláriát. Manapság tudjuk, hogy a bazsalikom elsősorban étvágygerjesztő, nyugtató, valamint görcsoldó hatású. Éppen ezért gyomor- és emésztési panaszokra, teltségérzet és felfúvódás esetén használják.

A bazsalikom gyógyhatása

Nyugtató hatása miatt a bazsalikomot többek között felfúvódásra, gyomorrontásra, stresszoldásra és álmatlanságra alkalmazzák. fokozza az étvágyat, segíti az emésztést és az epefolyadék kiválasztódását. Enyhén csípős aromája fokozza a nyáltermelést, s ennek köszönhetően az étel hatékonyabban bomlik le.

A növény gyógyító hatása elsősorban a benne található illóolajnak tulajdonítható, melynek fő összetevői az esztragol és a linalool. A bazsalikom nemcsak megnyugtat, de nátha esetén ingerli az orr szőreit, ami elősegíti a többletváladék és ezzel együtt az ártalmas mikroorganizmusok kiürülését a szervezetből.

Egyetlen háztartásból sem hiányozhat a cserepes bazsalikom. A növény nemcsak tisztítja a levegőt, de előzi a kellemetlenkedő legyeket és szúnyogokat is, amelyek nem állhatják a bazsalikom borsos, fűszeres illatát.

Étvágytalanság javítására és a lázas test hűtésére bazsalikommagból készített italt javasol a népi gyógyászat. 2,5 dl szénsavmentes ásványvízbe vagy más italba szórjunk 1 evőkanálnyi bazsalikommagot, és hagyjuk duzzadni fél óráig. Ezt a frissítő hatású finom italt főként Keleten fogyasztják. Lehetőség szerint használjunk ökológiai vagy saját termesztésből való magokat (erre a célra alkalmasak az elnyílt virágok magvai), mivel a kereskedelmi forgalomban kapható bazsalikommagokat gyakran kezelik különféle vegyszerekkel.

Konyhai tippek a bazsalikomhoz

  • A bazsalikom különféle fajtái léteznek, amelyek alakjukat és zamatukat tekintve is változatosak: ilyen a nagy levelű bazsalikom, a különleges illata és visszafogott íze okán elismert kis levelű bazsalikom, valamint a ritkább bíbor változat.
  • A szupermarketekben kapható cserepes növényt tovább szaporíthatjuk - elég átültetni egy nagyobb cserépbe.
  • A friss bazsalikomleveleket rövid ideig hűtőben is tárolhatjuk légmentesen záródó műanyag tasakban vagy zárt üvegben, olívaolajjal borítva.
  • A bazsalikomleveleket le is fagyaszthatjuk, ha előzőleg robotgépben vagy mozsárban pépesítettük. ezután adagoljuk a jégkockatartó mélyedéseibe, és töltsük fel egy kevés vízzel.
  • A szárított bazsalikomot tároljuk jól záródó üvegedényben, szobahőmérsékleten, sötét helyen.
  • A friss leveleket közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az ételhez. A bazsalikom szegfűszegre emlékeztető aromája kiválóan egészíti ki a paradicsomot, a rizses ételeket, a cukkinit, a babot és a gombát.
  • A friss bazsalikom fűszeres aromájú, ezért kellemes alternatívát nyújthat mindazoknak, akik nem szeretik a csípős fűszereket, mint amilyen a bors vagy az őrölt paprika. Használatával a sófogyasztás is csökkenthető.
  • Ha szeretnéd a konyhakertedben fűszernövényként tartani, akkor itt és itt tájékozódhatsz a bazsalikomról.

Bazsalikomos receptek

Olasz pesztó

1 nagy csokor bazsalikom, 5 dkg fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt pecorino sajt, 2 dkg reszelt parmezán, 6-8 kiskanál olívaolaj, só, fekete bors

  1. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és vágjuk ketté. A bazsalikomot öblítsük le, rázzuk le róla a vizet, és durván aprítsuk fel.
  3. Az összes hozzávalót szórjuk bele a robotgépbe, és turmixoljuk össze. Ízesítsük sóval és borssal. Főtt tésztához tálaljuk.

Bazsalikombor

A bazsalikomból készült bor átmelegíti a testet, és javítja az emésztést. 7 dl fehérborhoz adjunk 3 dkg bazsalikomlevelet. Hagyjuk ázni 24 órán át, majd szűrjük le.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.