2016.03.18. 08:02:44 17666 411

Miért száraz folyamatosan a kézbőröd? - Az okok és a megoldás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A télnek már vége, de a hideg idő továbbra is próbára teszi a bőrünket, különösen a kezünkön. Az igazat megvallva, minél idősebb az ember, annál inkább megviseli teste elsődleges védőrétegét a hideg. Miért van ez így és mit tehetünk ellene?

Kézszárazság - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kézszárazság

Mi az oka annak, hogy a kor előre haladtával egyre szárazabb a kézbőrünk?

A grandparents.com bőrgyógyászoktól érdeklődött e gyakori szépségápolási probléma felől. A szakemberek válaszai alapján a kézszárazságnak több oka is lehet.

Ahogy idősödünk, annál kevésbé képes a bőrünk a megújulásra, kevesebb kollagén termelődik és a nedvességet is kevésbé tartja meg, ezért szárazabb az idős hölgyek keze, mint a fiataloké. Ráadásul a napégések is nyomot hagyhatnak a bőrön. Ha az évek során többször sikerült leégni, akkor még inkább száraz lesz a bőr, nemcsak az arcunkon, hanem a kezünkön is viseljük a nyomát. Ezenkívül, az olyan házimunkák, mint például a mosogatás, mosás és takarítás szintén megviselik a kezet, ezért a hölgyeknél még gyakoribb lesz a kézszárazság, mint az uraknál, hiszen ők általában gyakrabban foglalkoznak ezekkel a feladatokkal. Télen a hideg idő szintén szárítja a bőrt, és időbe telik a regeneráció a zimankós évszak után.

Mit tehetünk ellene?

Most, hogy tudod, mennyi minden közrejátszik a kézszárazság kialakulásában, egyszerűbben előzheted meg. Érdemes gondosan odaügyelni, hiszen a hámló, száraz bőr nem túl szép látvány és nem is túl kellemes, fájhat, húzódhat, egyszóval zavaró lehet.

  1. Legyen kevesebbszer vizes a kezed!Először is csökkentsd azoknak a feladatoknak a számát, amelyek azt igénylik, hogy vizes legyen a kezed, és lemosódjon a bőr természetes, zsírosabb rétege. A kézmosás, a mosogatás, a különböző vegyszerek, alkohol használat mind-mind szárítja a bőr. Ha muszáj mosogatnod, kézzel mosnod, takarítanod, akkor használ jó minőségű gumikesztyűt, a kézmosáshoz meleg vizet és kímélő, érzékeny bőrre való folyékony szappant.

  2. Miután a bőröd vizes lett, krémezd be! Minden egyes alkalommal! Válassz jó minőségű kézkrémet, ami alaposan hidratálja a kezedet, hiszen az olcsó változatok valószínűleg hasztalanok, így csak felesleges pénzkidobásnak fognak bizonyulni.

  3. Fontos az éjszakai gondoskodás. Mivel éjszaka biztosan nem lesz vizes a kezed, ezért ez a legjobb időszak a hidratálásra. Mielőtt ágyba bújsz, krémezd be a kezed. A legjobb, ha tartasz egy ápoló kézkrémet az éjjeli szekrényen, így biztosan nem felejted el. A krémek helyett, akár finom olajat is használhatsz, például egy vékony réteg szőlőmagolaj csodákra képes. Ha van egy vékony szövet kesztyűd, akkor azt is felveheted, így nem kell aggódnod, hogy az ágynemű zsíros lesz, és véded a kezed is. Ezzel az éjszakai rituáléval sokat tehetsz a megelőzésért a következő napra.

  4. A berepedezett bőr külön ápolást igényel! Ha már be is repedezett a bőröd, akkor extra zsíros ápolásra van szükséged, ekkor jöhet jól a vazelin. Ez puhítja a bőrt, és segíti a hámosodást. Ha bekented, vedd fel a pamutkesztyűt, vagy tekerd körbe gézzel.

  5. Fordulj bőrgyógyászhoz, ha a repedések már véreznek, vagy ha foltos a bőröd és viszket, illetve ha arra gyanakszol, hogy ez nem puszta bőrszárazság.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...