2024.08.01. 12:42:38 5667 201

Miért népszerű a mediterrán diéta?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legnépszerűbb diétatípusok között a rangos helyen szereplő mediterrán diétáról több egészségügyi szervezet és táplálkozási tanácsadó is pozitívan vélekedik. De vajon minek köszönheti évek óta megingathatatlannak tűnő popularitását?

Mediterrán étrend Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mediterrán étrend Fotó:123rf.hu

Mi a mediterrán diéta?

A mediterrán diéta egy teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben, olívaolajban, tejtermékekben gazdag étrend, amihez időnkénti hús- és halfogyasztás is társul. A Földközi-tengerrel határos országok hagyományos étkezési szokásaira épülő mediterrán étrend, nagy eséllyel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A „mediterrán” jelzővel ellátott étkezési stílusok igen változatosak, hiszen több kultúra, vallás és gazdaság hatása alatt érlelődtek. A közös tényezők közé tartozik: a több baromfi, hal és minimális vörös hús fogyasztása, a növényi alapú élelmiszerek előtérbe helyezése, a kis mennyiségű borfogyasztás engedélyezése (általában étkezés közben), valamint az is, hogy desszertként leggyakrabban gyümölcsöt fogyasztanak.

Azzá leszel, amit megeszel…

A mediterrán stílusú étrend az American Heart Association (AHA) figyelmét is felkeltette, mégpedig olyannyira, hogy szerepel az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásaiban. Fontos továbbá, hogy ez az étrend szigorúan korlátozza a hozzáadott cukrokat, a nátriumot, a magasan feldolgozott élelmiszereket, a telített zsírokat és a finomított szénhidrátokat egyaránt. A szakemberek szerint ezzel az étkezési stílussal sokat tehetünk a szívbetegségek és a szélütés megelőzésében, illetve megkímélhetjük az egészségünket az elhízástól, a cukorbetegségtől, a magas koleszterinszinttől és a magas vérnyomástól egyaránt. Néhány kutatásból kiderült, hogy az extra szűz olívaolajban gazdag mediterrán étrend hozzájárul a felesleges koleszterin artériákból való eltávolításához. Az evési szokásaink erőteljesen befolyásolják az általános egészségünk megannyi aspektusát - ideértve az agy egészségét is, mivel egy kiegyensúlyozott, tudatosan felépített étrend jótékony hatással van a gondolkodásra, valamint az emlékezési-információfeldolgozási képességünkre (főként az életkor előrehaladtával).

Ugyancsak az AHA hivatkozik egy tanulmányra, melyben rámutattak arra, hogy mindazok körében, akik 50 éves korukban (is) tudatosan törekedtek az egészséges táplálkozásra, 90 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kockázata, mint azok esetében, akik számára kevésbé volt fontos az egészségfenntartó étkezés. A mediterrán diéta mellett a DASH-étrendről bizonyosodott be, hogy ezek az étkezési szokások valóban javították a szív és az agy egészségét.

Az étrend további egészségügyi hatásairól

A kiterjedt kutatások szerint a mediterrán típusú étkezési mód jelentősen javítja az általános egészségi állapotot, és a már említett előnyökön túl érdemes kiemelni: a rákmegelőző hatását - különösen a mell- és vastagbélrák kockázatát csökkenti; a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatását - javítja a kognitív funkciókat, mérsékli a depresszió rizikóját; támogatja az anyagcsere és a légzőrendszer egészségét - ez utóbbi hatása miatt, akár az asztma megelőzésében is támogatást nyújt. Továbbá optimálisan hat a nemi egészségre - példaképpen képes javítani az erekciós diszfunkciók. Gyulladáscsökkentő és súlykontroll hatással ugyancsak bír.

Kovácsné Levang Szilvia egy hazai szaklapban (Nővér) a testsúlycsökkentés ideális diétájaként jellemzi a mediterrán diétát. Melyet megoldásként javasol a fejlett országok kiugró problémáinak - az elhízásnak, a mozgáshiánynak és az egészségtelen táplálkozásnak - javítására. Emlékeztet arra is, hogy amennyiben egy egészséges életmód kialakítása és a testsúly csökkentése a cél, úgy az egészséges táplálkozásnak ki kell egészülnie napi legalább fél óra sétával és megfelelő napirenddel.

Lengyel Gabriella az Orvosi Hetilap egy korábbi számában kiemeli, hogy a mediterrán diéta kedvezően befolyásolja a születéskor várható élettartamot - példáként Olaszországra hivatkozik, ahol a lakosság várható átlagos élettartama 79 év.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...