2022.03.30. 12:00:00 6102 231

Miért jobb az extra szűz? Olajozzuk meg a választ!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általános tanács mindazoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni, hogy óvakodjanak a főzés során felhasznált olaj mennyiségétől. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnunk az olajat az étrendünkből. Főként, hogy az extra szűz olívaolajnak számos jótékony hatása is lehet egészségünkre.

Olívaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olívaolaj

A mediterrán diéta kapcsán végzett legnagyobb randomizált kontroll vizsgálat kimutatta, hogy az extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrendet követő nőknél 62 százalékkal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál a nőknél, akik zsírszegényen étkeztek.
A kutatások azt bizonyítják, hogy az extra szűz olívaolaj hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával, valamint védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos esetekben még az Alzheimer-kór ellen is.

Az extra szűz olívaolaj áldásos hatóanyaga

Az olívaolaj számos természetes anyagot tartalmaz, de külön kiemelendő, a már említett polifenoltartalma. Az extra szűz változatot az olajbogyó egyszerű zúzásával állítják elő. Az olívaolaj jobban feldolgozott változatai nem meglepő módon nem tartalmaznak annyi polifenolt.
Ez az összetevő nem csak a bél mikróbiomját javíthatja, de csökkentő hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek és a kognitív zavarok kockázatára nézve is.
Az ilyen olaj polifenoljai megakadályozzák a koleszterin oxidációját. Ez az oxidációs folyamat azért nem előnyös ránk nézve, mert a koleszterin reakcióba lépve az oxigénnel károsítja az ereket.

Olívaolaj kontra egyéb más növényi olajok

A legtöbb más étolaj - pl. repce- és napraforgóolaj - olyan magvakból készülnek, amelyekből az értékes olajat melegítés és oldószer hatására lehet csak kinyerni, így az ezekben található polifenolok nagy mértékben károsodnak és vesznek el a feldolgozás során.
Amikor az ilyen olajakat a főzés során (túl magas) hőmérsékletűre hevítik, a levegő oxigénjével fog reakcióba lépni, és a növényi olajban lévő zsír elkezdhet lebomlani. A folyamat végén pedig szemet irritáló vagy akár rákkeltő anyagok is képződhetnek.
Az olívaolaj alternatívájaként emlegetett repceolaj különösképpen hajlamos az ilyen oxidációra.

A nem túlhevített olívaolaj polifenoljai révén stabil képes maradni, a zsírok védettebbek a sütés közbeni lebomlás kockázatától. A polifenolok mellett egy másik összetevő is szükséges ehhez a stabilitáshoz: ez pedig az egyszeresen telítetlen zsír! Habár a repceolajban ebből lenne is bőven, de sajnos emellett jelentős mennyiségű többszörösen telítetlen zsír (pl. alfa-linolénsav) is jelen van benne.

A kókuszolaj használata során nem szabad elfeledkezni arról, hogy nagy mennyiségű telített zsírt tartalmaz, ami jelentősen növelheti a “rossz” (LDL) koleszterin szintjét. Bizonyított tény, hogy ez a szívbetegségek kockázatát növeli.

A mediterrán étrend és az extra szűz olívaolaj kapcsolata

Az olívaolaj egészségmegőrzés terén hatékonyabb, ha mediterrán étrend részeként fogyasztjuk. Az extra szűz olívaolaj és jótékony polifenoljai ugyanis kölcsönhatásba lépnek más élelmiszerekkel: Ez az étrend jellemzően sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, gabonát, és halat tartalmaz. A mediterrán étrend maga számos krónikus betegség, szív- és érrendszeri betegség és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...